Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje http://teveclub.hu/naplo/
|
Szörp belőlünk:D
Szamóca szörp!
Hozzávalók kb. 1.5 literhez:
1 kg szamóca
1.3 kg cukor
citromsav
Nátrium-benzoát
Elkészítési idő: 1 óra + 1 hét érlelés
Nehézségi fok: ☺
Előkészítés:
A szamócát a szárával együtt alaposan mossuk le, így nem lesz löttyedt idő előtt a gyümölcs. Csepegtessük le, csumázzuk ki.
Elkészítés:
Egy nagyobb edényben rétegesen rakjuk le a szamócát, majd a cukrot, és ezt addig folytassuk, míg a gyümölcs is és a cukor is el nem fogy. Arra ügyeljünk, hogy mindig gyümölccsel kezdjük a rétegezést, és a cukorral fejezzük be. Másnapig hagyjuk így állni, majd a következő egy hétben minden nap alaposan keverjük össze a cukros masszát. Akkor jó, amikor a cukor teljesen felolvadt, és a szamóca szemek összeaszalódtak. Ezután szűrjük le, ízlés szerint tegyünk bele citromsavat, és literenként 2 g Nátrium-benzoátot. Tiszta üvegekbe töltsük a szörpöt, jól zárjuk le, és tegyük hűvös helyre.
Ízlés szerint hígítható, kellemes üdítőital készíthető belőle.
Tipp:
* Mindig egészséges gyümölcsöt használjunk, különben az egész szörp megromlik.
* Cukorból mindig nagyobb mennyiség kell, mert ez is tartósítja az elkészült italt.
* Amikor leszűrjük, a szitába tegyünk tüllt, vagy sűrű szövésű ruhát, hogy a magok és a szőrök ne kerüljenek a kész szörpbe.
* Az összeaszalódott szamócákat később süteményekbe, esetleg gyümölcslevesbe felhasználhatjuk.
* Nem szabad a szörpöt sem főzni, sem dunsztba tenni, mert sokat veszít az aromájából.
* Nátrium-benzoát, vagy valamilyen más tartósítószer azért kell a szörpbe, hogy ne forrjon meg könnyen. Ha valaki tartósító nélkül szeretné elkészíteni, akkor a későbbiekben a hűtőben tárolás ajánlott.
Jó étvágyat!
|