Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

gólkirály naplója


K A R E S Z [106783 AL], gazdája gólkirály
Dec. 21.-Téli napforduló (Yule)

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/106783
Dec. 21.-Téli napforduló (Yule)

A téli napforduló, más néven Yule
Kb. december 21.
Az Istennőnek ezen a napon fia született, az Isten. A téli napforduló régóta az Isten születésének időszaka. Az a hír járja, hogy Mitrász is ekkor jött világra. Jézus születésének dátuma sem véletlenül december, a keresztények átvették a szokásokhoz kötődő mondák alapgondolatát és az éven belüli dátumát.
Európában a Yule az év legsötétebb és legrövidebb napja. Elődeink könyörögve fordultak a természet erőihez, hogy hosszabbítsák meg a nappalokat, és kurtítsák meg az éjszakákat. Yule éjszakáján, hajnalhasadás előtt a napfelkeltét várni, kétségtelenül illő befejezése a napok megnyújtására tett erőfeszítéseknek.
Mivel az Isten egyúttal maga a Nap, ugyanez a dátum jelzi a Nap újjászületését is. Amikor egy wicca tüzet rak vagy gyertyát, gyújt, lényegében a Nap fényének visszatérését köszönti. Az Istennő télen könnyű álomba merül, a munka és a szülés fájdalmait piheni ki.
A Yule a tél elmúltát siettető ősi szertartások maradványa, azon belül a beköszöntő tavasz bőségét hivatott elősegíteni, hogy ismét dúskálni lehessen az élelemben. A kortárs wiccák számára elsősorban a halál és az újjászületés körforgására emlékeztető alkalom, megnyugtató gondolat a nyugtalanító idők közepette.

A Yule jellegzetességei:
A hagyományos karácsonytáji ünnepségek alapvető kelléke a karácsonyfa, esetünkben a Yule-fa. Lehet cserepes örökzöld, amelyet később kiültethet a kertbe, vagy egy kivágott fenyő. Döntse el melyik illik jobban egy természetszerető emberhez!
A wiccák nem vásárolnak díszeket, az életfelfogásuknak megfelelően saját készítésű tárgyakkal ékesítik a fát. Szórakoztató elfoglaltság a szárított rózsabimbók, fahéj rudacskák, áfonyaláncok és pattogatott kukorica füzérek, diók, szalmacsillagok elkészítése és felrakása, s az illatos füvekkel, virágszirmokkal, fűszerekkel megtömött kis zacskók felaggatása. Apróbb kvarckristályokat is függeszthet az erősebb ágakra, vékonyka, csillogó akasztóval. Látványuk a jégcsapokra emlékeztet. A természetes dekorációt kiegészítheti néhány kisebb almával, mandarinnal, naranccsal. Az ünnepi illatok és az elbűvölő látvány méltón idézi a régi ünnep eredendő pompáját és méltóságát.
A Yule hagyományos étlapján egyszerű ételeket találunk: mogyoró, dió, olajos magvak, gyümölcsök: alma, körte narancs. Italok: pl.: cukrozott és fűszeres forralt sör, almahússal sűrítve. Hibiszkusz-, a gyömbér- és egyéb gyümölcsteák, stb.…



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat