Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

zsozso naplója


Özil [237021 AL], gazdája zsozso
Sikerülhet-e kibújni Diego árnyé

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/237021
Sikerülhet-e kibújni Diego árnyé

kából?


A Werder Bremennél évek óta minden Diegóról szól, a brazil a zöldek játékának alfája és ómegája. Idén aztán megjelent Brémában egy újabb futballzseni, Mesut Özil.

Aki Németországban már ki is érdemelte magának az "új Diego" becenevet. Túlzás lenne azonban a brazil utódjaként tekinteni rá, lévén mindössze három év a korkülönbség a két játékos között. A kérdés inkább az, hogy megfér-e két dudás egy csárdában.

A török származású irányító Gelsenkirchenben nőtt fel, s ott kezdett futballozni is. De hiába lett a Schalke utánpótlás-akadémiájának egyik "csúcsterméke", 2008 januárjában elvált a Királykékektől. A Werder 3.5 millió eurót fizetett érte, Németországban még soha ekkora összeg nem cserélt gazdát egy húsz éven aluli focistáért.

2008 tavaszán még úgy tűnt, a Werder bakot lőtt vele: 12 meccs, 1 gól, közepes játék, ez volt Özil mérlege a tavalyi idényben az északiaknál. Az ősz viszont már jobban sikerült, a 20 esztendős török három góljával és öt asszisztjával előkelő (12.) helyen áll a Bundesliga kanadai táblázatán, holtversenyben Barnettával és Husztival. Valamint Diegóval.

Szeptemberben ment neki igazán, a Kicker őt választotta a hónap legjobb játékosának. Nem véletlenül, a Bayern München (5-2) és a Hoffenheim (5-4) elleni meccseken egyaránt egyes osztályzatot kapott a laptól (a Népsportban ez 10-es lenne), egymás után két Bundesliga-meccsen ez a bravúr talán még senkinek sem sikerült Németországban.

A Hónap Játékosa díjat egyébként Ibisevic és Helmes megelőzésével érdemelte ki, a szurkolók 73.5 százaléka szavazott rá. A díj öt és fél éves története során csupán egyetlen játékos nyert nála is nagyobb aránnyal, még 2007 decemberében (81 százalékkal). Diego.

Edzői elsősorban irányító középpályásként számíthatnak rá, de balszélsőként is képes remekelni. Példa erre a Bayern és a Hoffenheim ellen "Csikar-szögből" a rövid felsőbe zúdított gólja, valamint a Schalke elleni mesés elfutása és gólpassza. A legszebb Özil-akció mégis talán a "török" Hertha elleni gólpassza volt. Amit Diegónak adott.

A transfermarkt már 6 millió euróra becsüli az értékét, a Bayern és a Manchester United képviselői pedig bizonyára a falba verik a fejüket, miután januárban túl drágának ítélték a támadót. Talán csak egy hiányossága van: fizikailag még erősödnie kell.

Özil eddig a német utánpótlás-válogatottakat erősítette, élete első három U19-es válogatott meccsén betalált az ellenfelek kapujába, és egyelőre az U21-eseknél pallérozódik. A törökök azonban már a felnőttválogatottban is helyet adnának neki, Fatih Terim legalábbis reménykedik abban, hogy Mesut a félholdasokat választja a Nationalelf helyett.

Egy biztos: a német és a török válogatottban is kibújhatna Diego árnyékából.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat