Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Tünde naplója


Tündér Lamia [255235 AL], gazdája Tünde
Csend

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/255235
Csend

"....minden, amit az ego csinál, az már eleve zaj. Az elme... a szavak tömege: zaj. Így, ha próbálsz csendben maradni, akkor az a te agyad próbálkozása... és még több zajt csinálsz: a zaj, most csendet akar.

Próbálkozol ezzel, azzal; talán így jobb, talán úgy... Minél többet töprengsz, annál nagyobb benned a nyugtalanság.

A csend érdekében te nem tudsz tenni semmit, mert a csend már ott van, és vár, csak be kell engedni.

Mint a napsütés: a redőny le van engedve... Te nem tudod a napsütést bevinni a szobába se dobozban, se vödörben. Az lehetetlen. Próbálkozni is butaság... jóllehet, sokan próbálkoznak.

Egyszerűen csak fel kell húzni a redőnyt, vagy ki kell nyitni az ajtót. Beengedni a friss levegőt és a napsütést. Meghívod... és vársz.

Nem lehet... nincs értelme erőszakoskodni. Az erőszak már eleve csúnya. A magadra erőszakolt csend is csúnya: keserves és mesterséges; és az csak a felület. Mélyen belül pedig ottmarad a zűrzavar.

Akkor mit tehetsz? Nyisd ki az elmédet... és várj. Nézd a fát... hallod...? Csicseregnek a verebek. Hallgasd a csicsergést, ne csinálj semmit. Valami mindig történik körülötted; figyeld passzívan, de éberen. Látod, ahogy a fény csillog a patak vizén? Hallod...? A víz duruzsol a kövek közt... a távolban gyerekek játszanak, hallod a nevetésüket... Csak légy ott passzívan, de éberen, nyitottan; hallgass, láss -- nincs szükség gondolatra. A madarak játszanak fenn az ágakon... csiripelnek... Csak hallgasd őket. Ne gondolkozz. Ne mondd magadban, hogy "milyen bájosan csiripelnek, és milyen kis fürgék..." -- nem kell elmagyaráznod semmit, az úgy van; minden történik magától, nélküled. Engedd! És előbb-utóbb érzed, hogy a gondolat eltűnik... leereszkedik a csend. Behatol a pórusaidba és beléd süllyed, csak süllyed... egyre mélyebbre.

.........

Ha nincs gondolat -- nyitott vagy. A gondolat olyan, mint a tégla; falat építesz belőle magad elé. Minden gondolat egy újabb tégla, és a gondolatmenet a fal. Oda, a fal mögé bújsz el; ott sírsz, ott jajveszékelsz, hogy "miért nem süt be ide a nap?". Az nem a nap hibája -- te raktad fel a falakat...."


Osho



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat