Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

cherry naplója


Halálsajt [26829 AL], gazdája cherry
2020-04-07

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/26829
2020-04-07

cikk elemzés :D

AZ IDŐSEBBEKNEK GYORSABBAN TELIK AZ IDŐ

https://index.hu/tudomany/til/2018/06/30/miert_erezzuk_ugy_hogy_idosebben_gyorsabban_telik_az_ido/?fbclid=IwAR3MTjO5ZiPzJPkRNglN5CxFZdo4bAWLI2AugexRRFqPrhEJPLSCe43I8Zg

alapjáraton két külön dologról ír a cikk, úgy, mintha az egy lenne. az idő érzékelése, avagy a "Most" érzékelése teljesen más, mint az idő Múlásának érzékelése. a most érzékelése, ahogyan éppen érzékeled a jelen pillanatot, amit felfogsz belőle. míg az idő Múlásának érzékelése, amikor a már eltelt idő tudatosul benned. mindkettő érzékelését más szemszögből kell nézni.

akkor inkább úgy kéne fogalmazni, hogy időskorra megváltozik a Most érzékelése (és ezt ugyebár nagyban befolyásolja az életkor, az élettapasztalat, a gondolkodásmód, az, hogy hogyan vagy képes befogadni és feldolgozni a kívülről érkező információkat, és hogyan vagy képes rá reagálni. ez nagyban függ a te mentális egészségügyi állapotodtól, mert míg fiatalként sokkal jobban pörög az agyad, tanulékony és fogékony vagy, könnyebben tudsz koncentrálni stb., addig időskorban alapból lassul az ember gondolkodása, lassabban telik az emlékek és a tanult dolgok felidézése, lassabb az információ feldolgozása és emiatt a reakció sebessége is), de ez még mindig csak az, hogy a jelen pillanatot hogyan érzékeled, hogy vagy képes feldolgozni. tehát igen, ilyen szempontból egy gyerek teljesen máshogy éli meg, mint egy idős, a saját mentális állapotához mérten (amit ugye befolyásol a fizikai állapota is).

és Emellett megváltozik az idő Múlásának érzékelése is, amire sikerült egy nem rossz példát találniuk, minél öregebb vagy, annál több év van mögötted, és máshogy tekintesz 10 évesen az elmúlt 5 évre, mint 80 évesen. ez így teljesen helytálló. 80 évesen te már sokszor 5 évet éltél át, 10 évesen meg az életed fele, persze, hogy sok időnek tűnik.
de nem csak ettől függ.

az idő Múlását nem csak évekre visszamenőleg tudjuk érzékelni, hanem az elmúlt időszakokra (napok, hetek, hónapok) vonatkozóan is. és ez már sokkal jobban összefügg a jelen pillanat érzékelésével. pontosabban azzal, hogy mik azok a dolgok, amik tudatosulnak bennünk egy időszak alatt, mi az, amit Átélünk, mi az, amire éppen figyelünk/koncentrálunk, mennyire élünk a jelenben, és mennyit foglalkozunk a múlttal/jövővel. az életünkben rengeteg szakasz van, amit az elejétől a végéig nyomon követünk, várunk, nem várunk. fiatalon sokkal inkább, főleg gyerekként, még a jelenben élünk, megéljük a Most pillanatát (ez nem egyenlő a jelen pillanat azaz a Most érzékelésével, ez maga a pillanat átélése, megélése), rengeteg dolog mély nyomot hagy bennünk, amivel gazdagodunk, amitől úgy érezzük, hogy történt valami. míg ez az idő haladtával egyre kevésbé igaz, mert belekerülünk egy mókuskerékbe, ismétlődő ciklusok sorába, ami egyre kevesebb újat hoz az életünkbe, viszont a rendszeresség ennek ellenére megmarad, a megszokások, ugyanazok a sémák, amiket újra és újra csinálunk. hiába történik mindig valami, ha mindig ugyanaz történik, és nem semmi pluszt. ilyenkor tudatosul bennünk, hogy elrepült egy "szakasz" az életünkből, amikor mondjuk 5 évig ugyanazon a helyen dolgoztunk, ami igazából nem tett hozzá semmit az életünkhöz, mert annyira unalmas és szar volt, hogy nem történt semmi. ilyenkor már a Most-ot teljesen máshogy éljük meg, inkább azt mondanám, hogy meg se éljük. a tudatunk sokkal inkább el van foglalva a múlttal és a jövővel, miközben mi csináljunk a mindennapi teendőket. egy gyerek még a Most-ban él. ő nem foglalkozik a múlttal, nem érdekli a jövő, csak a jelen izgalmai. van az a mondás, hogy "Aki a múltban él, az elveszíti a jelent.". na ez ide telitalálat. minél többet foglalkozol a múlttal és a jövővel, annál kevesebb marad a jelenből, hiszen a tudatot nagy részét megtölti minden egyéb gondolat, aminek nincs köze a jelen pillanathoz.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat