Az én oldalam - Naplóm

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje
http://teveclub.hu/naplo/
Szenteletlen szent napok


SZENTELETLEN SZENT NAPOK

Az ünnep Isten és az ember közös napja. Öröm és áldozat. Időáldozat az életünkből Istennek, és öröm, hogy vele lehetünk. Ezért tilos az ünnepen a magunk javára dolgozni. (...) Európában a reformáció eltörölte a szentek napjait meg a Mária-ünnepeket. A polgári, szexuális, a művészi és egyéb forradalmak pedig a szertartásokat. A gazdaságkori fordulat a formabontás történeteként is leírható. Közben az emberek azon kapták magukat, hogy szakadatlanul dolgoznak. Ünnep sehol. Kommunista szombat nyomult a helyére, hobbimeló, fusi. Munkával ünneplünk. Ünneplünk? Mit?
Bizony, Gazdaságkor lényegéhez tartozik az áldozat irányának megfordítása. Vagyis az Úr napját nem szenteljük meg, nem adjuk Istennek, hanem elvesszük tőle és eladjuk a piacon. Itt fordul át a művelés munkába, termelésbe, ami egyetlen indokkal szakítható meg, hogy a munkaerőnket újjátermelhessük. Mesterünk a nyelv, bölcsen mondja: szabadságra megyünk.
Nemzedékemnek gyerekkorában még kétfajta ruhája volt, ünneplő és hétköznapi. Ma munkaruhánk van és szabadidőruhánk. A cégnél a géplakatos overallt visel, a bankár öltönyt. Odahaza mindketten macit húznak és tornacipőt. Szabadidőruhát. Eszerint kétfajta idő van: szabadidő és rabidő. (...)
A kultusz nélküli ünnep nem áldozat. Vakáció, főnök nélküli idő. Létezhet profán ünnep? Szenteletlen szent nap? Kinek telhet ilyenben kedve?
Ismerhet-e Gazdaságkor ünnepet? Vagy csak szabadidőt, a rabidő hézagaiban egy másfajta munkanapot?

(Czakó Gábor, Beavatás, 43.44.46)







© Napfolt Kft. - Médiaajánlat

 


© Napfolt Kft. - Médiaajánlat