Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:
  Következő adatlap »

Zakuszka adatlapja

Teve neve: Zakuszka / Sorszáma: [115383 AL]
A te tevéd még nem nagykorú (nem tette le a teveérettségit), úgyhogy még nem szavazhatsz mások adatlapjaira!
Státusz:

Művelet:
Legyél a haverom!
Tiltólistára!

Ő egy ,
magassága: -, súlya: -

Születési idő: -
Horoszkóp: -
Távolság a lakhelyedtől: Ismeretlen! (lépj be a tevédhez!)
Szeme színe:
Haja színe:
A haja...
Stílusa:

Az adatlap közvetlen linkje: http://teveclub.hu/users/115383
Ez Ő!



Tevém a Székelyföld karaván tagja.

* * * * *


A híres erdélyi vegetárius étel - ZAKUSZKA - receptje.

Alap zakuszka

Kell hozzá: Bab (nagy szemű vagy fejtett bab), pritaminpaprika, fehér paprika, paradicsom, étolaj, és fűszer tetszés szerint.

Tetszés szerinti mennyiségű babot egy külön edénybe tegyünk fel főni. A pritaminpaprikát, és a fehér paprikát húsdarálóval daráljuk össze, majd egy kevés paradicsommal egy igen nagy lábosban tegyük fel főni. A kellemetlen az, hogy az étel készítése szinte állandó keverést igényel. Lassú tűzön főzzük.
Amikor a paradicsomos levét elfőtte, akkor utána már csak olajjal engedjük fel, hogy mindig egy kicsi olaj legyen a tetején. Amikor már kezd krémszerűvé válni, akkor daráljuk meg a főtt babot, és azt is keverjük bele. Olajjal felöntve, amikor az elpárolog, mindig utána kell önteni.
Amikor jó alaposan krémszerűvé válik, akkor lesz kész: kb. 5-6 óra. Ha ügyes vagy, akkor közben egyszer-kétszer áthajthatod a masszát paradicsom-paszirozón, és így gyorsabban fő.
A fűszerezése tetszőleges, de fontos a babérlevél, 10-15 levél az egész lábosban.

Készítsünk elő zárfedeles, de kicsi üvegeket. Ehhez a legjobb a Nescafés üveg. Elegendő is egy adaghoz. Merjük bele a masszát, de mindig úgy, hogy egy kis olaj a tetejét ellepje. A lezárás után az üvegeket dunsztolni kell, de nem kell hozzá semmilyen tartósító szer. Körülbelül egy hónap múlva fogyasztható, általában kenyérre kenve.




Dúsított zakuszka

Az előző masszát ki lehet egészíteni padlizsánnal is. Ám a padlizsánt nem egyszerű elkészíteni, ugyanis sütni kell. Egy vaslapon gáztűzhelyen ezt meg lehet tenni, ám legjobb ha a kertben egy nyílt tüzet csinálunk, és arra teszünk egy vaslapot. A padlizsánt a vaslapra tesszük, majd minden oldalán addig sütjük, míg szenessé nem válik a héja. Az sem baj, ha a leve kifröccsen. Minden oldalon meg kell sütni. Ezután tegyük vízbe, majd az égett részét kézzel hámozzuk le. Ha jól sütöttük meg, akkor nem lesz nehéz. A magját nem kell eltávolítani. Ezt a padlizsánt kell beledarálni a masszába. Ezt esetleg napokkal hamarabb is el lehet készíteni. Hűtőben tárolandó.

A legfinomabb zakuszkát úgy szoktuk készíteni, hogy apró szemű babot is főzünk bele, de ezt nem daráljuk meg.

A zakuszkát (szinte) minden erdélyi család más-más módszerrel készíti.




Következő adatlap »







© Napfolt Kft. - Médiaajánlat