Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Noah naplója


Noi [121248 AL], gazdája Noah
2006-10-30

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/121248
2006-10-30

Második kedvenc fajtám és persze Dark(púpos)Horse kedvence:
Az Arab telivér

Az arab telivér gyors, fürge, bátor és kitartó. Lenyűgöző a kecsessége és az eleganciája. Sokszor tüzes vérmérsékletéhez érzékeny természet járul. A vele való bánásmódhoz ösztönös megérzés, finom érzék szükséges.Magasba ívelő, nemes tartású nyakával és kifejező fejével az arab telivér a különösen előkelő fajták közé tartozik. Számos kitűnő tulajdonsága ellenére az arab ló sajnos nem minden versenyágra alkalmas.Az arab telivér, mint a neve is mutatja Keletről származik. A kemény sivatagi élet, amelyek során a lovaknak a számukra tulajdonképpen emészthetetlen teveeledelt kellett fogyasztaniuk, az arab telivért különlegesen ellenálló képességgel ruházza fel. A nomádok és a harcosok biztos lépésű, gyors és kitartó lovat tenyésztettek ki, amely lovasával hihetetlenül hosszú útszakaszokat tud gyors vágtában megtenni, s kivételesen igénytelen és szívós volt.Úgy tűnik, az arab ló ősidők óta él Keleten. A keresztes hadjáratok során sok arab ló került Európába. A következő évszázadok folyamán az egész kontinensen elterjedt. A modern arab telivér különböző keresztezések révén fejlődött ki.Ma szinte minden könnyű ló ereiben arab vér folyik. Az arab telivér legfontosabb alapítója a világ lófajtáinak, és figyelemre méltó dominanciát mutat az öröklődés folytában. Az évszázadok során számos fajta nemesítéséhez használták fel. Különös jelentőségű az angol telivér kialakulásában játszott szerepe. A 17. és 18. században három híres arab mén, minden telivér őse került Franciaországba: Byreley Tuck Törökországból, a tulajdonképpen arab-berber Godolphin Arabian, és a híres Darley Arabian. Ezek a csődörök a kancák százait termékenyítették meg. A csikók némelyike maga is híres mén lett.Az angol telivér kialakulásával azonban az arab telivér tenyésztése megszakadt Európában. Szerencsére egyes szenvedélyes tenyésztők új vérvonalakat hoztak be, és ismét elkezdték a tenyésztést. Az arab telivérnek ma ismét sok rajongója akad.Az arab telivér eredetileg valószínűleg Türkmenisztánból származik.Onnan terjedt el Észak-Afrikában és Egyiptomban.A beduinok időszámításunk után 150 körül kezdték el az arab telivérek tenyésztését az Arab-félszigeten.Az arab telivérnek száraz feje van magas homlokkal: a halánték világosan kirajtolódik, az ereket könnyen ki lehet tapintani a bőr alatt. A fülek finoman formáltak, egymástól távol állnak. Nagy, kerek szemei állandóan mozgásban vannak. Az orrnyereg rövid, gyakran konkáv, igen érzékeny orrban végződik, nagy, erősen táguló orrlyukakkal.Mély, széles mellkasa van, rövid háta és könnyedén ívelt, vagy egyenes farka. Magasan tűzött és magasan hordott farka fajtája jellegzetessége. Lábai finoman és erőteljesek, hosszú és egyenes ugróízületekkel.
Marmagassága: 148-153 cm
Szín: A tarkán kívül minden szín megengedett, leginkább elterjedt a szürke.
Jellem: Inkább élénk temperamentuma ellenére az arab telivér rendkívül szelíd, és könnyen idomítható; mindazonáltal nem kevés finom ujjbegyérintésre van szüksége.Az arab telivér rengeteg energiával bíró, vaskos és mozgékony ló.Mivel nagyon gyors, versenyeken is gyakran szerepel. Járása azonban lapos, ezért díjlovaglásra nem a legalkalmasabb. Az ugrás sem tartozik az erősségei közé, mivel nincs hozzá kellő ugróereje. Azonban kitűnő terepló, és a távolsági lovasok nagy becsben tartják.
---------------------------------------------
Hazája: Arábia
Marmagassága: 145-155 cm
Súlya: 300-400 kg
Színe: szürke, sárga, pej (a feketét főleg az arábiai tenyészetekben kerülik); a tarka nem megengedett.
Természete: bátor, okos, hűséges.
Élettartama: még a 25-30 éves ló is munkaképes.
Leginkább hátaslónak tartják. Szívóssága, kitartása miatt leginkább a távlovaglásban ér el nagyszerű eredményeket. Sokan tartják csupán azért, hogy gyönyörködjenek benne. Intelligenciája és szelídsége gyermekek lovagoltatására is ideálissá teszi, de ugyanúgy találunk köztük tüzes, temperamentumos példányokat is.Feje viszonylag kicsi, száraz, nemes, gyakran csukafej. Szemei nagyok, egymástól viszonylag távol ülnek. Orrlyukai nagyok, fülei kicsik, mozgékonyak.Nyaka ívelt, izmos, mégis kecsesen vékony. Vonalát gyakran úgy hangsúlyozzák, hogy a sörényt néhány centiméter hosszan a tarkó mögött rövidre vágják. Jellemző a kvadratikus testfelépítés, tehát a ló egy négyzetbe foglalható. Szőre finom tapintású, rövid, a hosszúszőrök selymesek. Gyönyörű látványt nyújt zászlószerűen feltartott farka. Bőre vékony és finom. Mozgása térölelő és rugalmas. Lábai erősek, korrekt állásúak. Patái kicsik, kemények, ellenállók.Az arab telivér a legősibb lófajták egyike, közel ötezer éves múltra tekint vissza.Alig található ma a világon olyan lófajta, amelynek az ereiben nem csörgedezik arab vér. Még az angol telivér kialakításában is részt vett. Tenyésztése a Krisztus utáni VI-VII. században, tehát Mohamed próféta idején teljesedett ki. A keleti ember úgy vigyázott a lovára, mint a szeme fényére, mert a Korán szerint "rettenetes halállal bűnhődik minden igazhitű mohamedán, aki hitetlennek ad el belőlük". Mindaddig egy darab sem jutott el belőlük Keletről, míg - kb 2000 évvel ezelőtt - fondorlattal ki nem lopták. A sivatagi nomád törzsek nagy odaadással folytatták a tenyésztést, ami nem csak vallási kötelezettség volt, hanem a törzs fennmaradását is szolgálta.Kíméletlenül kiszelektálták a nem megfelelő egyedeket. Az ember mellett, azonban a természet keze munkája is formálta a fajtát, ugyanis a sivatagi körülmények között csak a legszívósabb, legigénytelenebb, legellenállóbb lovak érték meg a szaporodóképes kort. Így alakult ki az a pár híres, ma is létező törzs és vonal, ahonnan a leghíresebb lovak származnak. A három leghíresebb törzs: a Kohaylan, a Saklavy és a Muniki törzs. A Kohaylan törzs a három közül a legnépesebb és magában foglalja a Kohaylan és a Hadban vonalat. A Saklavy törzs az előbbinél finomabb testfelépítésű. Ide tartozik a Saklavy, az O-Bajan, a Rishan, a Tuwaysan és a Milwah vonal. A Muniki törzs tagjai az arab telivérek között a leggyorsabbak és a legkitartóbbak. 1967-ben megalakították a WAHO-t (World Arabian Horse Organisation), tehát az Arab Lovat Tenyésztők Világszövetségét, mely alapos mérlegelés és szakértők bevonása után dönti el a tenyésztő ország, egyesület vagy a törzskönyvek felvételét.
---------------------------------------------
Az arab ló a legrégibb kultúrfajták egyike, hatása szinte minden másik kultúrfajtában megmutat-kozik, a szépség, a nemesség és az elegancia megtestesítője.Intelligens, kitartó, szelíd, könnyen kezelhető.Ezen tulajdonságai miatt ideális hobbyló.Gyors, kitartó, emiatt a távlovagló versenyekben nagy számban szerepelnek arab származású egyedek.Elterjedtsége alapján az egyik legnépszerűbb világfajta.Csak Amerikában több mint százezer egyedet tartanak nyilván, Európában is számos jelentős ménese van, kedvelőinek, tenyésztőinek száma egyre növekszik. Magyarországi tenyésztő szervezete az Arablótenyésztők Magyarországi Egyesülete Bábolnán.
---------------------------------------------
Marmagassága: 147-155 cm
Az arab ló kitűnik nemes szépségével és eleganciájával, Viszonylag kis méretű a feje, karcsú nyakán hosszúszálú sörényszőrei csak fokozzák ezt a hatást. A marja kifejezett, a háta és az ágyéka viszont rövid. Az arab lónak egyedülálló módon csak 5 ágyékcsigolyája és 16 farokcsigolyája van (a többi lónak 6, illetve 18). Kevésbé tűnik izmosnak, mint az angol telivér. Leginkább szürke színű, de pej, sárga és fekete színváltozata is gyakori.Feltehetően a legrégebben kitenyésztett lófajta. A pontos eredete nem tisztázott még, de az biztos, hogy i.e. 2500 körül már léteztek Észak-Afrikában a mai arab telivérhez küllemében igen hasonló, a sivatagi körülményeket kiválóan tűrő, szívós, kemény, ellenálló lovak. A harcos beduin törzsek így nagy hasznát vették ezeknek a lovaknak, nem csoda, hogy körükben rendkívüli tiszteletnek örvendtek. Az arab ló nemesítésében igen jelentős szerepet játszott az is, hogy Mohamed próféta tanításaiban kötelezővé tette a lovak szeretetét és nemesítését. A beduin hagyományok az arab lovak őseinek egy i.e. 3000 körül élt kancát, Bazt és egy Hoshaba nevű csődört tekintik. A modern arab telivért pedig Salamon király öt kancájától (Al-Khames, vagyis az Ötök) származtatja a hagyomány. Arab telivérnek csak az a ló tekinthető, amelynek minden őse Arábiából, Egyiptomból származik. Az arab lovat tenyésztők világszövetsége, a WAHO felügyeli a törzskönyvezést és a tenyésztés tisztaságát. Az arab telivér külleme és eleganciája felülmúlhatatlan, mozgása nemes, állóképessége kiváló, így a lovassportok között legfőképpen a távlovaglás bajnoka.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat