Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Gergi naplója


Gergi: [46564 AL], gazdája Gergi
2007-04-06 Oprea

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/46564
2007-04-06 Oprea

Opera, Maxthon, Firefox

Kipróbáltam a sokak által favorizált Mozilla Firefoxot, abban a tudatban, hogy egy egész komoly böngészőt fogok kapni. Meglepődve tapasztaltam, hogy egy Internet Explorerhez hasonló „fapados” böngészővel állok szembe. Vannak persze letölthető kiegészítők hozzá, ami az IE fölé helyezi, de mindent úgy kell külön letölteni, de akkor sem éri el a Maxthon szintjét.

Ezért úgy érzem, hogy meg kell védenem a sokak által ismeretlen, kicsit mostohagyermekként kezelt Opera-t.
Amit az Opera, mint böngésző kínál, azt egyik böngészőnél sem tapasztaltam, nagyon változatos és praktikus megoldásokat tartalmaz.

Több szász „skin” köszül választhatunk, hogy az Opera milyen „ruhába” öltözzön (én jelenleg az exeestyle-1_0 –t használom). Sem a Maxthonnál, sem a Firefoxnál nem találtam ilyen lehetőséget, megjegyzem, lehet, hogy van mindkettőnél, de akkor jól eldugták őket. Tehát az Opera ez által áttekinthetőbb is, számomra legalábbis.

Az Opera alkalmazta először a többfüles böngészést, azaz egy oldalon, több cím jeleníthető meg, nem kell mindig külön megnyitogatni, a Firefoxnál ezt nem tapasztaltam, lehet, van ilyen kiegészítő is hozzá, nem tudom, a Maxthonnál is alap ez. Az Opera már 1998 óta kínálja ezt a lehetőséget.
Címek keresése: az Internet Explorer kivételével mindhárom (Opera, Maxthon, Firefox) is tartalmaz beépített keresőt Opera: 9, Maxthon: 9, Firefox: 6 különféle keresési lehetőséget kínál. Az Opera egyikként a BitTorent keresőt kínálja, ami egyedülálló a többi böngészővel szemben.

Ami az Operát jóval a többi böngésző fölé emeli, az a biztonság és a gyorsaság. Opera beállításai kínálják azt a lehetőséget, hogy tűzfal nélkül is kitiltsa a reklámokat, a beépülőket.

Opera kínálatai között szerepel még a beépített BitTorrent, amit egyik másik böngészőnél sem találtam.

Hangvezérlés: az Opera ebben is egyedülálló, igaz, hogy ezt a funkciót külön kell letölteni hozzá, de semmiféle címet nem kell keresni, telepíteni sem kell, csak a „hangvezérlés” ikonra kell kattintani és minden megy magától, a net sebességétől függően ez a művelet nem lehet több mint egy perc. A mai internetszolgáltatok által kínált sebességeknél ez általában 15 sec. Mikrofonos web kamera, vagy a mikrofon segítségével, csak szóbeli utasításokat kell adni az Opera-nak. Hátránya, hogy az Opera csak angolul ért.

Mindezek ellenére, hogy az Opera nem lett annyira elterjedt böngésző, én arra vezetem vissza, hogy csak kb. 1,5 éve lett ingyenes, előtte regisztrálni kellett. Most a hivatalos honlapról való letöltések utáni nyereségre álltak át (az oldalon lévő reklámok, stb.).

Ez az értékelés csak az én személyes véleményem, tapasztalataim, nem megbízás alapján készült.
Opera letölthető legújabb verziója: http://www.opera.com/download/get.pl?id=28548&thanks=true&sub=true



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat