Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Gergi naplója


Gergi: [46564 AL], gazdája Gergi
2007-05-01

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/46564
2007-05-01

Vitéz Nagybányai Horthy Miklós Magyarország kormányzója

Sokan, ha Horthy nevét hallják, csak legyintenek, vagy téves dolgokat feltételeznek róla, minap is egy beszélgetés során előjött az utolsó, mondhatom, hogy uralkodónk neve. Bámulatos, hogy az elmúlt rendszer mennyire félreinformálta tudatosan a népet Horthyról és a Horthy korszakot, mint egy sötét, meg nem történt eseményt próbálta kezelni.
Én személy szerint Horthy Miklóst mindig is egy nagyszerű embernek gondoltam, sokan állítják róla, hogy: fasiszta és antiszemita volt, valamint mindenáron revizionista, az országot háborúba taszító volt.

Horthy, mint ember és katona:
Tengerészként az egész világot bejárta, kiválóan beszélt angolul, németül, olaszul, horvátul. Élsportoló, céllövésben, vívásban, vitorlázásban, teniszezésben. I. Ferenc József szárnysegédje, tehát nem csak kiváló sportember, hanem társasági szempontból is kimagasló tulajdonságai voltak, hisz e nélkül nem emelkedhetett volna fel az uralkodóház köreibe. Az első világháború utolsó éveiben, mint ellentengernagy szolgál a haditengerészetnél, egyetlen csatát sem vesztett el, még a létszámfölényben lévő, brit haditengerészettel szemben sem, lovagiasságáról az ellenfelei is megbecsüléssel emlékeztek meg. (Mindig kimentette a süllyedő hajó legénységét, amit előtte éppen ő támadott meg, még csatában is felvette az ellenséges hajó legénységét, egy olasz kapitányt még olasz könyvekkel is ellátott). A hadviselésben először ő alkalmazta a mesterséges ködöd.
Kormányzóként egy olyan országot emelt fel, amelyet szétszaggattak, a környező országok, amik Magyarországból részesültek tönkrementek, míg Magyarország egy virágzó gazdasági ország lett. 1 dollár 3 pengő volt kb. 10 évvel a békeszerződés után.

Hogy Horthy fasiszta lett volna?
Hitler és Horthy között személyes ellentét alakult ki már a kezdetekkor. Horthy merte egyedül megmondani, ha Németország háborút kezdeményez, akkor elveszíti azt. Ha Hitlerrel szemben nem kapta meg a kellő tiszteletet, egyszerűen abbahagyta a tárgyalást és távozott. A németek által megszállt Európában Magyarországon volt egyetlen olyan szociáldemokrata sajtó, amit nem tiltottak be (Népszava). Egy ideig Magyarország merte megtagadni a háborúban való részvételt.
Horthy megtagadta Lengyelország megtámadását, megtagadta, hogy német csapatok vonuljanak át Magyarországon, korlátozta a Szovjetunió elleni katonai fellépést.

Horthy antiszemita lett volna?
Magyarország volt az egyetlen olyan ország, ahol minden menekültet befogadtak, még akkor is, ha nem rendelkezett megfelelő iratokkal. Horthy miután értesült Auschwitzról leállítatta a deportálásokat, a Budapesten élő zsidóságot Esztergomból odarendelt páncélos hadosztállyal védte meg. Nem teljesíti Hitler követelésére a zsidó kisebbség korlátozását (a magyar hadseregben is voltak zsidó tisztek ekkor még), azokat később csak módosítva, valójában látszatilag teljesíti.

Horthy revizionista, az országot háborúba taszító lett volna?
1920 után a békeszerződés aláírása után az ország 2/3-át elszakították, egy méter sem maradt meg a régi határból, volt, hogy az új határvonal házakat szelt ketté, pereskedtek azért is, mert egy bölcső éppen a határvonalon volt, milyen állampolgár legyen a gyermek. akkoriban mindenki lehetetlennek tartotta ezt a helyzetet, még maguk a békeszerződést aláírató nagyhatalmak is megjegyzéseket tettek. (Az USA és a Szovjetunió nem is írták alá, az angol miniszterelnök „rászedtek minket” megjegyzést tett, a francia miniszterelnök egy mentegető levelet csatolt a szerződéshez „ha esetleg tévedtünk volna…” Ezt a helyzetet tehát mindenki igazságtalannak gondolta (kivéve a részesülő országok, Ausztria is kapott Magyarországból, pedig éppen az ő oldalán léptünk be az első világháborúba.) Jugoszlávia megtámadásakor Horthy nem engedte, hogy a történelmi határt magyar csapatok lépjék át, valamint megtagadta egy ideig a háborúban való részvételt.

Ezek bizonyított tények.

A nünbergi perben, mint tanút hallgattak csak ki, egy vádpont sem szólt ellene, Sztálin is fellépett az ellen, hogy Rákosi bíróság elé állítsa.

Hát ilyen volt valójában Vitéz Nagybányai Horthy Miklós Kormányzó Úr.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat