Tartalomjegyzék 
  A napló közvetlen linkje:  http://teveclub.hu/naplo/70306
   | 
  
 2005-12-28
  
 FÜVESKÖNYV
 
 Az izsóp
 Az izsóp nálunk talán kevéssé ismert fűszernövény, pedig már az ókorban is használták Európában, ahová Kis-Ázsiából érkezett. A középkorban nagyon népszerű volt, a következő korok azonban lassan elfelejtkeztek róla. Ma ismét egyre többen használják fűszerként az izsópot.
 Vadon is előfordul, de kiskertekben is termeszthető, bár kissé igényes félcserje. Virágzás kezdetén kell gyűjteni a növény föld feletti zöld részeit, amelyet szárítás után összemorzsolva jól záródó üvegben kell tárolni, nehogy az értékes illóolajok elillanjanak.
 Az iszóp illata kissé a kámforra emlékeztet, íze kesernyés. A népi gyógyászatban légúti megbetegedések, asztma esetén használták, de étvágyjavító hatása is ismert. Különösen ajánlották zsíros ételekbe, mert segít elkerülni a gyomorpanaszokat. A belőle készült erős tea külsőleg ajánlott például ínygyulladás esetén öblögetésre, valamint jó gombaölő és izzadás-gátló szer is. Manapság gyakran találkozhatunk vele kozmetikumokban, aromaterápiás termékekben, de használják a likőrgyártásban is. Háztartásunkban húsok, páclevek, köretek ízesítésére használhatjuk.
 
 Íme néhány recept:
 
 Virslis hús
 Hozzávalók:
 Személyenként:
 # egy szelet hús
 # egy virsli
 # egy kis fej vöröshagyma
 # egy kicsi paradicsom
 # egy paprika
 # 0,5 dl tejfel
 # liszt
 # só
 # bors
 # boróka
 # bazsalikom
 # izsóp
 # pirospaprika
 # olaj
 Elkészítés:
 A hússzeletekbe belegöngyöljük a virsliket, megtűzzük és hozzáadjuk az olajon megpirított, apróra vágott vöröshagymát. Néhány percig pirítjuk, majd meghintjük pirospaprikával, majd hozzáadjuk a felaprított paradicsomot és paprikát. Vizet öntünk alá, majd hozzáadjuk a többi fűszert is. Fedő alatt puhára pároljuk, majd a húst kivesszük, a levet pedig besűrítjük egy evőkanál liszttel. Hozzáadjuk tejfölt, majd pár percig forraljuk. Visszatesszük a húst, átmelegítjük, majd főtt rizzsel tálaljuk.
 
 Izsópos csirkemell
 Hozzávalók:
 # 4 csirkemell
 # 5 dkg vaj
 # egy-egy csokor petrezselyem, kapor, snidling,
 # egy gerezd fokhagyma
 # só
 # bors
 # ketchup
 # izsóp
 Elkészítése: A csirkemellet kicsontozzuk, egy kicsit bevagdossuk. A vajat összekeverjük a felaprított fűszerekkel és a ketchuppal, meg az összezúzott fokhagymával, majd ezzel bekentjük a húst, és legalább két órára hűtőbe tesszük. Kivajazott tűzálló tálban puhára sütjük, majd a végén öt percig pirítjuk. Párolt rizzsel tálaljuk.
 
 
   |