Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Marcella naplója


Dromedár Manci [197997 AL], gazdája Marcella
2005. március 26.

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/197997
2005. március 26.

NAGYSZOMBAT
Jézus feltámadásának vigíliája, vagyis előestéje. Bőjti nap. Az őskeresztények bizony csak éjfél után kezdték meg a feltámadási szertartást, mi puhányabbak vagyunk, újkori emberek, nálunk szombat este veszi kezdetét a feltámadási szertartás és utána már Húsvét van...
Nagyszombaton az egyik legszebb katolikus szertartással kezdődik a feltámadási mise: a TŰZSZENTELÉSsel. Égő parázsról gyújtják meg a Húsvéti gyertyát, majd a sötétségben erről a lángról gyújtják meg előbb a ministránsok (szolgálattevők) gyertyáit, majd az egész közösség minden tagjához eljut a Húsvéti gyertya lángja. Szimbólum ez: így adjuk tovább kézről-kézre azt a lángot, amit Istentől, Jézustól kaptunk. Így adjuk tovább a szeretetet, amelyre Jézus tanít minket. A szeretet lángjával az egész világot igyekszünk jobbá tenni.
A szertartás további részében a zsidó nép történetéből vett olvasmányok, majd az örvendező ének és a hangszeres zene visszatérése is nagyon szép, harsog az orgona, zúgnak a harangok, csengenek a csengettyűk... Leírhatatlanul szép. Csak az éli meg igazán, aki legalább egyszer megnézi, meghallgatja, átéli. Mindazoknak, akik keresnek valamit és nem találják, javaslom, menjenek el egyszer egy nagyszombati feltámadási misére... lehet, hogy ott meglelik azt a békét, ami hiányzik az életükből!
Tudom, talán sokan idegenkednek mindattól, amit itt leírtam, tőlük bocsánatot kérek, de mivel ez az én naplóm és bizony az én életemnek szerves része mindaz, amit itt leírtam, nézzétek el nekem, hogy muszáj volt a naplómban is írni róla.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat