Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

.. naplója


magnolia [195962 AL], gazdája ..
2009-02-21

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/195962
2009-02-21

Gyerekkor
Kurt Donald Cobain 1967. február 20-án 3 kiló 40 dekával született Aberdeenben(Washington). Haja és arcbőre sötét volt.Pár hónapon belül haja kiszőkült.
Kurt első szavai: "cumi, mama, papa, labda, pirítós, pápá, szia, papa, szeret, hot dog, cica".
Második karácsonyára Kurt már zenei érdeklődést mutatott. Nem sokkal azután, hogy kétéves lett kitalált magának egy képzeletbeli barátot, akit Boddahnak hívott.
1969 szeptemberében Don és Wendy (Kurt szülei) megvették első lakásukat Aberdeenben.
Kurt hároméves volt amikor húga Kimberly megszületett.
1972 szeptemberében Kurt megkezdte az előkészítő évet a Robert Gray általános iskolában. Tanárai kíváncsi, koraérett gyereknek ismerték. Ötéves korára már világossá vált, hogy rendkívüli művészi tehetsége van. Kurt nagymamája Iris bátorította Kurtöt a művészet irányába. Egyszer amikor Kurt lerajzolta Miki egeret és megmutatta nagyapjának (Lelandnak) és ő nem hitte el, hogy Kurt rajzolta, Kurt leült és lerajzolt egy Donald kacsát, utána meg egy Goofyt is tökéletesen. Kreativiása egyre inkább zenei irányba fordult. Don és Wendy vettek neki egy Miki egeres dobot, amit Kurt iskola után nagy élvezettel püfölt.Mari nénikéje gitárját is szívesen pengette, közben dalokat talált ki. Abban az évben vette meg első lemezét: a Seasons in the Sun-t.(Terry Jacks)
Kurt hatévesen Beatles-t hallgatot!! :)
Don szigorú volt gyerekeivel. Mindig elvárta, hogy viselkedjenek. Kurt viszont néha égetnivalóan rossz volt: összefirkálta a falat, becsapta az ajtót, vagy a húgát piszkálta. Kurt rászokott arra, hogy szobájában a szekrénybe keressen menedéket.
1975 márciusában nyolcévesen Kurt végre eljutott Disneylandbe.
Minden rokona közül Kurt, Irishoz állt legközelebb.
Mikor Kurt másodikos lett, szülei és tanárai elhatározták, hogy kivizsgáltatják. Aggódtak kifogyhatatlan energiái miatt. Kiderült, hogy hiperaktív volt. Végül Ritalint írt fel neki az orvosa.
1976 februárjában, egy héttel Kurt szülinapja után Wendy bejelentette Donnak, hogy válni akar.A gyerekeket Wendynek ítélték.Don elköltözött Montesanoba szülei lakókocsijába.
Kurt magát hibáztatta a válásért,számára súlyos trauma volt, hogy végig kellett néznie, hogy minden amiben bízott a saját szeme láttára omlik össze. Az év júniusában ezt írta szobája falára: "Gyűlölöm Anyát. Gyűlölöm Apát. Apa gyűlöli Anyát. Anya gyűlöli Apát. Ebben az egészben sok a szomorúság."
Tízévesen kórházba került alultápláltsága miatt.
Mire negyedikes lett, kezdte észrevenni a lányokat. Nyáron magához vett egy kiscicát akit Puffnak nevezett el.
Három hónappal a válás után Kurt eldöntötte, hogy apjánál szeretne lakni. Beköltözött Don, Iris és Leland mellé a lakókocsiba, de apa és fia hamarosan saját lakókocsit béreltek az utca másik oldalán.Kurt hétvégenként látogatta Wendyt,Kimet és Puffot.
Ismét a figyelem középpontjába került. Don vett egy Yamaha Enduro-80 as minimotort Kurtnek.
Kurt és egyik barátja Lisa ugyanazon a napon születtek és Lisa meghívta őt, hogy együtt ünnepeljék tizedik szülinapjukat. Kurt örült, hogy meghívták, de bizonytalanul és kényelmetlenül érezte magát a rá irányuló figyelemtől. 10 éves korára meglepően félénkké vált.

Tinédzserkor
1976 elején Kurt átment a Beacon általános iskolába Montesanoba.
1977 végére a kis iskola minden tanulója ismerte, s legtöbbjük kedvelte is.
Don barátnője -Jenny- beköltöztött 2 gyerekével együtt (Mindy,James) a lakókocsiba. Eleinte Kurt mindenki iránt szeretetet mutatott, de később ez megváltozott.
A dolgok jobbra fordultak amikor a család elköltözött a Fleet Street South 413. házba, Montesano déli részén. Kurtnek saját szobája volt.
1979 januárjában megszületett Don és Jenny közös fia:Chad Cobain. Így már Jenny és a 3 gyerek versenyzett Don figyelméért, ami hajdanán csak Kurtté volt.
Wendy barátja, Frank sokszor verte Wendyt és egyszer el is törte a karját. Wendy csak a pénz miatt maradt Frankkel. Mikor Kurt betöltötte a tizenegyet, s noha mindig is kicsi és törékeny volt,sosem érezte magát annyira gyengének és tehetetlennek mint Frank közelében.
Fiatalabb korában szülei istenek voltak a szemében, s most csak bukott bálványok voltak, akikben nem lehet bízni.
E belső konfliktusok lassan Kurt viselkedésében is kezdtek megmutatkozni. Feleselt, nem járt el az énekkar próbáira, s apró termete ellenére olyan hihetetlen indulattal támadt rá egy fiúra, hogy az nem mert iskolába menni miatta.
1979. június 18-án, három évvel és három héttel a válásuk után, Kurtöt apjának ítélte a bíróság.
1979 szeptemberében Kurt elkezdte a hetedik osztályt a Montesano Junior High Schoolban, hatosztályos középiskolában. Ötödik óta járt zeneórákra és hetedikes korára az iskolai együttes dobosa lett.
Kurt rengeteget nézett TV-t. Ez állandó csatározást jelentett Donnal és Jennyvel. Mikor megfosztották ettől a szabadságtól, egyszerűen átment a szomszédba a legjobb barátjához, Rod Marsh-hoz, s ott nézte tovább a műsort. A Saturday Night Live adásait sosem hagyta ki.
Sokat rajzolgatott.
Hetedikben Roni Toyra volt Kurt barátnője, kapcsolatuk azonban mindig ártatlan maradt. Szövetségük megerősítéseként Kurt neki ajándékozta egy-egy rajzát.Hetedik osztály vége felé telefonált az iskolai védőnő, s elmondta, hogy Kurt testi arányai arra utalnak, hogy szkoliózisa, azaz hátgerincferdülése lehet. Don és Jenny elvitték Kurtöt orvoshoz, de megállapította, hogy nincs semmi ilyen gondja.
1980-ban Kurt gyakran meglátogatta Wendyt, hogy elpanaszolhassa neki, milyen újabb gyötrelmeket kellett elszenvednie Dontól és Jennytől. Kurt egyik állandóan ismételt siráma az volt, hogy Jenny gyerekei előnyt élveznek hozzá képest.Kurt azonban egyre jobban kijött testvéreivel.
1981-ben, mikor tizennégy éves lett, Kurt saját rövidfilmeket kezdett készíteni szülei szupernyolcasával. Egyik első műve Orson Welles Világok Harca című filmjének feldolgozása volt, mégpedig egy olyan rész, amelyben az idegenek Cobainék hátsóudvarában landolnak. Egy évvel később elkészítette a Kurt véres öngyilkosságot követ el című filmet. Azt látjuk benne, hogy Kurt a kamera előtt, amelyet James tartott, úgy tesz, mintha egy nyitott konzervdoboz élével felvágná a csuklóján az ereit. A filmet különleges effektekkel tette teljessé, jócskán használva művért, s végső haláltusáját drámaian alakította a kamera előtt.(a YouTubeon fent volt, de letiltották)
Ez a hátborzongató film még jobban igazolta szülei aggodalmát, akik már eddig is sejtették a Kurtben rejlő sötét erőket.
Kurt droggal kapcsolatos tapasztalatai nyolcadikos korában kezdődtek, amikor marihuánát kezdett szívni és LSD-t vett be. Eleinte bulikon szívott füvet, aztán a barátaival, végül mindennap, egymaga.Kilencedikre már megrögzött füvessé vált. A marihuána olcsó volt Montéban, rengeteg volt belőle, és segített Kurtnek megfeledkezni otthoni gondjairól.
Akkoriban maradozott el rendszeresen az órákról is, mikor a drogozást kezdte. Kurt rákapott arra, hogy egyedül kerülje az iskolát, vagy bement, de szünetben lelépett. Barátaival egyre kevesebbet találkozott, s úgy tűnt, saját indulatain kívül mindentől elidegenedett. 1980 szilveszterének éjszakáján Trevor Briggs belefutott Kurtbe, aki egyedül hintázott egy parkban és fütyörészett. Trevor meghívta Kurtöt szülei házába. Végül mindketten hányással fejezték be az évet, mert túlszívták magukat az otthon termesztett fűből.
1981 elejére egy teljesen új Kurt tűnt fel. Fleet Street-i házukban leköltözött az alagsorba, egy fürdőszobából kialakított szobába. Ideje nagy részét egy karácsonyra kapott flippergéppel és egy sztereo lemezjátszóval töltötte. Donnal és Jennyvel fenálló kapcsolata törésponthoz érkezett. Minden arra irányuló kísérletük, hogy bevonják a családi életbe, kudarccal végződött.
Kurt 1981 szeptemberében kezdte meg első évét a montesanói középiskolában. Az év februárjában Chuck bácsikájától kapott egy régi gitárt.Egyfolytában a gitárt nyúzta, még az iskolába is magável vitte, hogy dicsekedhessen vele.
Saját döntése volt, hogy 1982 márciusában otthagyta a Fleet Street 413.-at, s vele apja és nevelőanyja oltalmát. A következő néhány évet Kurt Grays Harbor képletes vadonjában csavarogva töltötte. Bár kétszer is letelepedett egy-egy évre, az elkövetkezendő négy év alatt tíz különböző házban, tíz különböző családban lakott, de egyik sem vált otthonává.
Első állomása apai nagyapjáék jól ismert lakókocsija volt Montesanóban.
1982 nyarára Kurt otthagyta Montesanót, hogy Jim bácsikájával éljen Dél-Aberdeenben. Jimnek és feleségének volt egy csecsemő lányuk, úgyhogy elég okuk volt, hogy hamarosan megkérjék Kurtöt, távozzon. Attól kezdve Kurt Wendy testvéreinél lakott.
Jó pár hónapot töltött Chuck bácsikájával, ahol gitárleckéket kezdett venni. Chuck egy Warron Mason nevű fickóval játszott egy együttesben, akit a kikötő legördögibb gitárosaként ismertek.Ahányszor csak próbáltak Chuck házában, Kurt a sarokból figyelte őket. Egy nap Chuck megkérdezte Warrent, foglalkozna-e kicsit a fiúval, s ezzel kezdetét vette Kurt szabályos zenei képzése. Kurt elbeszélése szerint csupán egy vagy két leckét vett, de az alatt a rövid idő alatt is mindent megtanult, amit tudnia kellett. Warren viszont úgy emlékszik, hogy a tanítás jó néhány hónapon át tartott, s Kurt komoly tanítványnak bizonyult aki órákon keresztül gyakorol. A leckék akkor értek véget, mikor Kurt szerény jegyei arra késztették nagybátyját, hogy újragondolja délutáni szabadidős programjának kiválasztását.
A második évfolyam második hónapja alatt Kurt továbbra is Montéba járt iskolába, de aztán átiratkozott az aberdeeni Weatherwax középiskolába. Aberdeenben négyféle diákcsoport létezett:a vagányok, a sportolók, a divatőrültek és a stréberek. Kurt egyikbe sem illet be igazán. Második évben iskolát váltani még egy jól alkalmazkodó tizenévest is megviselt volna, Kurt számára egyenesen kínszenvedés volt. Míg Montéban népszerűségnek örvendett, Aberdeenben kívülálló maradt. Továbbra is kapcsolatban állt montei barátaival, és bár minden hétvégén találkozott velük, magányérzete egyre fokozódott. Tanulmányait legalább egyvalami feldobta:Weatherwaxben nagyszerű művészi képzés folyt, s Kurt legalább ebben az egy tantárgyban kiváló volt.
1983 februárjában lett tizenhat éves és megszerezte a jogosítványt.
1983 március 29-én Seattle-be utazott a Center Coliseumba élete első koncertjére, hogy megnézze Sammy Hagart és a Quarterflasht.
Mire az 1983-as iskolaév véget ért, Kurt felfedezte a punkrockot. Amikor Montesanoban lógott, egy jegyárus gyerek egy szórólapot nyomott a kezébe. A jegyárus srác Roger "Buzz" Osborne volt, akit Kurt a montesanói középiskolából ismert. Buzz hamarosan egyfajta mentorszerepet töltött be életében;punkrocklemezeket kapott tőle, és egy, a Sex Pistolsról szóló könyvet meg egy Creem magazin szamárfüles számait. Ilyenkor a Melvins egy éve alakult. Azon a nyáron volt egy különleges utazás Montéba, melyet nem a punkrock íránt újonnan feltámadt rajongása inspirált, hanem egy lány: Andrea Vance (Kurt barátnője).
Aberdeenben azzal kezdődött az új iskolaév a Weatherwaxben, hogy Kurt romantikus kapcsolatba került Jackie Hagarával. Házuktól kétsaroknyira lakott, s Kurt úgy időzített, hogy együtt tegyék meg az iskolába vezető utat. Kurt annyira lemaradt a matekban, hogy az elsős osztályba kellett járnia, ott találkoztak.
Ebben az évben Kurt külseje kicsit megváltozott:megnövesztette a haját, házikészítésű pólókban járt, melyekre punkegyüttesek nevét festette, és ballonkabátban járt egész évben.
Baráti köréből lassan elmaradtak a montei srácok, s felváltották őket az aberdeeniek, de mindkét társaság azzal volt elfoglalva, hogy így vagy úgy kiüssék magukat.
Kurt folytatta az ivást és az LDS szedését, aminek következtében egyre romlott viszonya az anyjával.
1984 tavaszán a házban élő felnőttekkel fenálló konfliktusai robbanásponthoz értek. Kurtöt és Jackiet (egy buli után felmentek Kurthöz) együtt találta az ágyban Wendy és kirakta a lakásból a tizenhét éves Kurtöt. Másnap Buzzal elmentek Kurt cuccaiért.
Bolyongása Dale Crover verandáján kezdődött, ahol egy hűtőszekrény kartondobozában aludt. Ezután a régi bérházak folyosóin töltötte éjszakáit. Ha nem maradt más lehetőségük, Kurt és egy másik srác, akit Paul Whitenak hívtak, felsétált arra a dombra, melyen Grays Harbor Közkórház állt. A kórház várótermében aludtak. Kaját úgy szereztek, hogy valamelyikük besétált a kórház büféjébe és különböző szobák számlájára rendelt.
Négy hónap otthontalanság után Kurt végül visszaköltözött apjához. Kurt és Don viszonya akkor éleződött ki, amikor Don bejelentette, hogy ha Kurt se tanulni, se dolgozni nem hajlandó, be kell állnia a seregbe. Kurt nem egyezett bele.
Kurt égető szükségében rátalált a vallásra. Az 1984-es év folyamán ő és Jesse elválaszthatatlanok lettek, templomba is együtt jártak. Kurt rendszeresen járni kezdett a vasárnapi misékre. Jesse szülei egyre jobban ragaszkodtak Kurthöz és azt javasolták, hogy költözzön hozzájuk. Itt Reedék házában akadt össze először Krist Novoselickel. Kurt a középiskolából és a Melvins próbaterméből ismerte Krist-t, de életük fonala olyan helyen szövődött össze, melyet később egyikük sem említ: a Central Park-i baptista templomban. Krist is gitározott akkoriban, csakúgy, mint Kurt és Jesse, és közös játékuk, amint a szokásos Jimmy Page-futamokat utánozták, olyan volt, mint egy Wayne világa-felvétel. Krist és Jesse egy időre gitárt cseréltek, csak a balkezes Kurt maradt meg a sajátjánál. A három gitárszaggató eljátszott néhányat Kurt eredeti szerzeményei közül is.
Kurt tanulmányai nem mentek valami fényesen. Nem is tudott ezért érettségizni. Kurt a kimaradók iskolájából is kimaradt.
Amikor Kurt egy életre végzett az iskolával, Dave Reed állást talált neki a Lamplighter étteremben, Graylandben. Mosogatóként, konyhai előkészítőként, szakácsinasként és leszedő pincérként is dolgozott itt.
Kurt kitartóan írta dalszövegeit, jó éhány füzet megtelt velük. Dalainak ilyen címeket adott: Wattage in the Cottage, Samurai Sabodage Mr. Reedről is írt egy dalt, melynek a Diamond Dave címet adta. Egyik aberdeeni osztálytársáról is írt egy dalt, aki öngyilkos lett:Ode to Beau.
A Reedékkel töltött időszak közel járt ahhoz a családi élethez, melyet a válással elveszített. Reedék együtt vacsoráztak, családként mentek a templomba, és bátorították a fiúk zenei ambícióit. Mikor 1985 februárjában 18 éves lett, Reedék nagy születésnapi bulit rendezztek neki. Mari nénikéje két könyvet küldött: egy Led Zeppelim biográfiát (Az Istenek kalapácsa) és egy Norman Rockwell-illusztrációkat tartalmazó albumot.
1984 augusztusában Kurt anyja Wendy hozzáment Pat O'Connorhoz, s a rá következendő tavaszon újra várandós lett.
1985 márciusában Kurt megvágta az ujját mosogatás közben a munkahelyén, s pánikrohamában felmondott. A sebet össze is kellett ölteni. Áprilisban az egyik délután otthonhagyta a kulcsát, és betört egy ablakot, hogy bemászhasson. Reedék számára ez volt az utolsó csepp a pohárban, s közölték Kurttel, hogy más helyet kell keresnie magának.
Ismét az utcákat járta, s napjai megint barátai garázsában vagy lépcsőházakban töltött éjszakai szálláshelyek felkutatásának végtelen körforgásáról szóltak. Végső elkeseredésében az állam könyörületére bízta magát, s havi 40 dollár segélyt kapott ételjegyek formájában. A helyi munkanélküli-hivatal jóvoltából május elsejétől állást talált a YMCA-nél (Young Men's Association). Itt portás volt, vagy ha valamelyik alkalmazott lebetegedett ő lett a helyettes úszómester.
Egy másik részmunkaidős állást is vállalt: a Weatherwax középiskolában volt portás. Esténként felvette a barna munkaruhát, s egy ronggyal végigtörölte az iskola folyosóit, ahová egykor maga is járt. 2 hónapig dolgozott iss aztán felmondott.
Nem sokkal azután, hogy Kurt elhagyta Reedék házát, Jesse is követte. Egy ideig mindketten Jesse nagyszüleinél laktak, Aberdeenben. Aztán 1985 június 1-jén beköltöztek a North Michigan Street 404. alatt lévő lakásba. Ez a parányi, havonta 100 dollárba kerülő stúdiólakás minden mércével mérve koszfészeknek bizonyult, a falak rózsaszínűek voltak, mégis a sajátjuk volt.
1985 július 23-án éjjel Michael Bens detektív tartott őrjáratot a Market Street környékén, mikor három férfira és egy szőke fiúra lett figyelmes az egyik sikátorban. A férfiak elszaladtak, a szőke fiú azonban megdermedten állt, megbabonázva bámult a fényszórókra. Bens látta mint eldobja a festékessprayt. Mögötte a falon a következő profetikus megállapítás díszelgett:"Itt állok izétlenül." Kurt hirtelen futásnak eredt, és két háztömbnyit rohant, mielőtt a járőr elcsípte volna. Amikor utolérték, megfogták és megbilincselték. 180 dolláros bírságot és harminc nap szabadságvesztést szabtak ki rá. Jesse Reednek sikerült leéretségiznie abban az évben.
Egyik éjjel, mikor Jessea Burger Kingben dolgozott, Kurt kitépte a fényképeket Jesse iskolai évkönyvéből, felragasztotta őket a falra, és valamennyire vörös kereszteket rajzolt. Ez azonban inkább öngyűlöletének kifejeződése volt, mint Jesse iránti érzelmeinek megnyilvánulása. Talán őrjöngései miatt feltámadt hirtelen szégyenrohamában Kurt elhatározta, hogy kirakja Jesset a lakásból. Jesse a nagyanyjához költözött, Kurt pedig magára maradt. Jesse egyébként is azt fontolgatta, hogy jelentkezik a haditengerészethez, s Kurt ezt fenyegetőnek érezte.
Kurt folytatta a dalok írását a rózsaszín lakásban, s bár legtöbbjük a körülötte lévő események és karakterek alig leplezett feldolgozása volt, közülük sok igen humorosra sikerült. Azon a nyáron írta a Spam című számot egy hústermékről, s egy másikat The Class of 85 címmel. Ez utóbbi Jesse és az érettségiző osztály elleni támadás volt, ahonnan kimaradt.
Nem tudta kifizetni a lakbért, így két hónappal Jesse távozása után Kurtöt is kitették a lakásból. Kurt két éven belül harmadszor maradt fedél nélkül, s megint a haditengerészetbe való belépésen gondolkodott...

Kurt Cobain élete a NIRVANA idején
1986. szeptember 1-én Wendy 200 dollárt adott kölcsön Kurtnek, és Kurt beköltözött élete első házába. Szobatársul Matt Lukint választotta a Melvinsből. Ez lett az új bulizóház, olykor próbaterem. Mivel Lukin volt a lakótársa, Buzz Osbourne és Dale Crover is gyakran átjöttek, s minthogy a nappali tömve volt a zenekar felszerelésével, rögtönzött örömzenéléseket tartottak. Hogy kifizesse a bérleti díjat, Kurt karbantartói állást válalt a polinéziai társas üdülőtelepen, a közeli óceánparton. A parti üdülőig tartó, huszonöt mérföldes utat busszal tette meg. A buszon minden reggel egy olyan jövőről álmodott, többnyire másnaposan, melyben nem kell majd vécét pucolnia és ágyat vetni.
Egész idő alatt azon gondolkodott, hogyan kéne összehoznia egy együttest. 1987-ben vagy tucatnyi alkalommal kísérte a Melvinst roadként a fellépéseikre, Olympiába.
A rózsaszín lakásban kialakult önpusztító szokások az új viskóban is megmaradtak. Tracy Marander, akivel ebben az időszakban találkozott, úgy emlékszik vissza, hogy az általa fogyasztott LSD mennyisége figyelemre méltó volt.
Késő tavaszra otthagyta a karbantartói állást. A pénzhiány miatt alkalmanként Ryan mellett dolgozott, szőnyegeket szabtak méretre.
A szakadatlan gyakorlás lassan megtérülni látszott. Bámulatos mennyiségben ontotta magából az új dalokat, melynek nyers szövegeit jegyzetfüzetekbe firkantotta le. Az egyik első próbán, amit a kalyibában tartottak, Kurt gitározott, Krist basszusozott és egy Bob McFadden nevű helyi dobos kísérte őket. Egy másikban Kurt dobolt, Krist gitározott és Steve "Instant" Newman játszotta a basszust. Kurt és Krist összehoztak egy bandát, amelynek a Sellouts nevet adták, és kizárólag Creedence Clearwater Revival-dalokat játszottak (ezeket aberdeeni kocsmákban játszották). Egyetlen felállás, a Stiff Woodies lépett csak közönség elé, egy szabadtéri bulin középiskolásoknak játszottak,de nem nagyon figyeltek rájuk.
Kurt és Krist egy szomszédos dobossal, Aaron Burckharddal kezdtek játszani egy elnevezés nélkül maradt felállásban. Krist volt a basszus, Burckhard dobolt, Kurt gitározott és énekelt. Ez volt a Nirvana megszületésének inkubációs szakasza. 1986 első néhány hónapjában minden éjjel gyakoroltak.
Kurt és Lukin kezdtek egymás idegeire menni,így később Lukin kiköltözött a házból.Kurtnek egy ideig nem volt lakótársa, míg Dylan Carlson be nem költözött. Szoros barátság alakult ki közöttük.
Egy bandával, egy új baráttal és egy-két nagyszerű dallal az 1987-es esztendő, huszadik életéve, egy pozitívabb Kurtre köszöntött rá. Ebben az évben lett Tracy a barátnője.
1987 végén megalakul a NIRVANA, melyben Kurt énekel és szólógitározik, Krist basszusozik, Aaron Bruckhard pedig dobol. 1989 tavaszán megjelenik első lemezük a „Bleach”, mely ekkor még kis rajongótábornak örvend.
1990-ben Kurt szakít Tracyvel, addigi barátnőjével. Új kedvese, Tobi Vail nagy hatással van Kurt-re. Később azonban Tobi nem veszi komolyan Kurt-öt, aki ekkor kezd el heroinozni. Ősszel beveszik a bandába Dave Grohl-t, akivel Kurt jól kijön, egy lakásba költöznek. Kialakul a NIRVANA végleges felállása.
1991-ben megjelenik új lemezük, a Nevermind, melyet a Geffen ad ki, innentől a NIRVANA sínen van.
A számokat azonban nem úgy értelmezik az emberek, ahogy azt Kurt szeretné, ettől teljesen kiborul, a koncerteken szétveri a berendezést, újságírókat ver meg.
Év végén megismeri Courtney Love-ot, a Hole énekesnőjét, ettől kezdve drogproblémái fokozódnak. Ezenkívűl vörösre festeti haját és elhanyagolja a bandát. 1992-ben Hawaii-on összeházasodnak, majd augusztusban megszületik kislányuk Frances Bean. Kurt imádja lányát, ez életének egyik boldog szakasza.
1993-ban Februárban felveszik stúdióban az In Utero anyagát, mely nagy része Kurtről szól. Júniusban túladagolja magát, de Courtney „visszahozza” a halálból. A délutáni koncertre már teljesen jól van…
Ebben az évben van az „Unplugged” koncert New Yorkban, melyet az MTV szervez. Ez az a koncert, ahol igazából rájön a közönség, milyen tehetségesek is a srácok és hogy zenéjüket inkább jellemzi a sokoldalúság, mint a nyers erő. Kurt későbbi bevallása szerint Frances születésén kívűl ez a koncert volt az ami a legnagyobb örömet okozta az életében.
1994 elején több koncertet is adnak, ahol sokat beszélgetnek és viccelődnek a közönséggel. Februárban Kurt megváltozik, egyesek szerint azért, mert Courtney megcsalta. Március végén elmegy egy drogelvonókúrára, de április 1-jén megszökik.
Coutney Tom Grant magánnyomozót kéri meg, hogy akadjon a nyomára.
1994. április 8-án egy villanyszerelő találja meg Kurt-öt házuk padlásán, holtan…
Egy Remington nagykaliberű fegyver végzett Cobainnel, melyet pár héttel előtte szerzett be.
Az esetet öngyilkosságnak vélik, azonban a halál körülményei ma sem tisztázottak…
Tom Grant másként látja a halálesetet, de mivel a nyomozást hamar lezárták,ezért az igazságra talán már soha nem derül fény…
Kurt 27 évesen halt meg, akárcsak Jimi Hendrix, Janis Joplin és Jim Morrison.
Egyik interjújában megjegyezte, hogy nem fogja megérni a 30 éves kort és igaza lett…

nirvanaworld.lapunk.hu



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat