Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Júnik naplója


BelzePoop [106324 AL], gazdája Júnik
2014-08-05

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/106324
2014-08-05

Amerikából jöttem, mesterségem címere: ta. ... turista, aki látott-hallott-tapasztalt érdekes és furcsa dolgokat, amiket ezen bejegyzésbe szépen sorjában össze fogok szedni, ahogy és ami ippeg eszembe jut.

Hát, tessék:

1.
Az USA-ban nem ismerik a jobbkézszabályt. Minden egyenrangú kereszteződésnél stop-táblák vannak, a jól ismert nyolcszögletű alatt szintén piros, kis téglalap alapú táblácskával: all way. Vagyis akárhonnan jön az ember, meg kell állni. S, a kereszteződésen az megy át elsőként, aki először ért oda, tökmindegy, hogy kis ívben, nagy ívben, vagy éppen egyenesen halad tovább... :) A legszebb az egészben, hogy az ámerikaiak ezt be is tartják. :)))

2.
Lámpás kereszteződésnél, amikor a keresztutcában lévő autók zöldet kapnak és egyenesen elhaladnak (mind!!!), akkor jobbra kis ívben ki lehet kanyarodni, még akkor is ha a lámpa még pirosan világít. :) Amúgy induláskor a piros lámpa után nem villan fel a sárga, egyszerre zöld lesz. A zöld után, mielőtt újra pirosra váltana, viszont igen. (Ezen még át lehet haladni, jobbára büntetlenül.)

3.
A 2-3-4-5-6-akármennyi sávos autópályán (highway ill. freeway) a közlekedés nem egyszerű. A balról előzés elvileg ott is szabály, de a lőtéri rigó nem foglalkozik vele. Össze-vissza, keresztül-kasul, ahogy ippeg esik... A lassú jármű a belső sávban, a külsőben meg a villámgyors. De ezt is meg lehet szokni, nekem 3 nap alatt sikerült. :)))

4.
Kaliforniába nem lehet bevinni zöldséget, gyümölcsöt és húst. A reptéren kutyákkal kerestetik a szajrét a bőröndökben. Így (is) védik a helyi (mező)gazdaságot és a helyi termékeket. (Nagyon is jól teszik!)

5.
A McDonalds ugyanolyan szar, mint itthon. Csak annyi a különbség, hogy ott 6-700, max 1000 Ft-ból akár jól is laksz, Magyarországon
viszont tán egy kósza menüt se tolnak az ember elé ennyiért. A lényeg, hogy nem jó, egészségtelen, és mocskosul hájas lesz tőle az ember, aminek következményeitől még egészségtelenebb lesz... Ördögi kör.

6.
Kicsit az előző pont lényegét érintve: rengeteg a tolószékes ember. Először még elgondolkodtam, hogy ezek valami olyan Amerikát sújtotta háború rokkantantjai lehetnek, amiről nem tudok (ehe), vagy itt valami más történt, hogy ily rengeteg rokkant cirkál az utcán elektromos kerekesszékben. Aztán... kicsit közelebbről megnézvén őket, kikristályosodott, hogy kövér zsíros disznók, akik még arra is lusták, hogy lábra álljanak (amitől pár dekát tán ledobnának).
A junk food (szemét kaja) átka.

7.
Szóval... a Meki a legalja, az olcsó műanyag méreg, a mindenki számára elérhető ennivaló. Occsosztjó, me' jóllakok tőle -gondolja az átlag jenki- meg hízok is, tehát rossz világom nincsen. De valójában azért eszi, mert a normális étel rohadt drága. Egy tűrhető (nem a legdrágább) étteremben(!!!) cca 25-30 dollárból megkajál az ember. Egyszer. Vagyis jó minőségűt evett ugyan, egészséges kaját, de az már nem biztos, hogy jól is lakott tőle. Pont.
So-so, úgy látszik, hogy igyekszenek odafigyelni és odafigyeltetni az egészséges étkezésre (pl. minden étlapon fenn van, hogy egy adott étel mennyi kalóriát, zsírt, egyebet tartalmaz), csak ugyebár ezt meg is kéne fizetni. --- Jelenleg 7,25 dollár a minimálbér odakinn.
Eddig ugyan csak étteremmel példálóztam, de ez nem azt jelenti, hogy a boltban megvett kaja (kenyér, vaj, tej...stb.) olyan kurva olcsó lenne. Sőt, egy mezei élelmiszerboltban is nagyon könnyen ott tudja hagyni a gatyáját a pógár.

8.
...viszont!!! Az Universal filmstúdió területén vesz az ember 2 db szendvicset és egy nagyobb üdítőt, amiért kicsenget 30 dolcsit.Pffffffff....!!!! Ennek a 2 szendvicsnek és az üdítőnek az árából kis híján tele lehet tankolni egy cca 45 literes tartályú személyautót. Hoppá!!!! Ez maximum 7500 Ft!!!! Szóval, "éljenek" a hazai benzinárak! :( A különbség annyi az USA és Magyarország között, hogy ott drága a kaja, itthon viszont minden. :(

9.
Apropó tankolás. Az is kicsit másképp megy, mint ittenhon. Vagy lehúzod kint (!!!) a kártyádat, vagy bemész a kutashoz és kp-val fizetsz egy fix összeget, kiválasztod az üzemanyag típust, majd leakasztod a csonkot, bevágod a nyílásba és már folyik is a cucc. Pont annyi cash-ért, amennyit előtte legomboltál kézbe a kutasnak, vagy lehúztad a kártyáról. Az egész rendszert az épületből felügyeli és irányítja a kutas mókus. Emígyen küszöbölik ki, hogy bárkinek is eszébe juthasson, hogy tankolás után fizetés nélkül távozzon, vagy éppen -rosszabb esetben- kirámolja a kasszát. Hátulütője a módszernek, hogy kicsit nehéz pont teletankra kisakkozni az összeget, főleg, hogy ott gallonban mérik a mennyiséget... Persze, túlfizetés esetén a fennmaradó összeget visszakapja az emberlánya/fia, hacsak nem hagyja ott a centeket megtámogatván véle az amerikai gazdaságot, vagy éppen borravaló gyanánt a súlyos rácsok mögé bújtatott benzinkutasnak.

10.
Disneyland szart sem ér!

11.
Hollywood egy koszfészek.

12.
A Golden Gate-et folyamatosan festik. Roppant korrozív a levegő, hiszen ott ér össze valahol a Csendes és az édes vízi öböl. Hatalmas a páratartalom, nem csoda, hogy a híd sokszor teljes egészében ködbe burkolózik. S, ez a sós és édesvízi pára "eszi" a hidat. Úgyhogy ippeg végeznek a végigmázolással, és nyomban kezdik is elölről.

13.
A cigi sem olcsó... :( S, amúgy túl sokféle-fajta cigarettához nem is nagyon jut hozzá az ember, jobbára Marlboro les szembe a polcokról a vásárlóval. Túl sok helyen nem is lehet kapni: benzinkutakon és az ún. Smoke Shop-okban, amik természetesen nem felenek meg a hazai dohánymutyis "nemzeti" trafikjainknak. Amúgy, a Marlboro hazai ízvilágát és minőségét ismervén, volt összehasonlítási alapom, és azt mondhatom, hogy az ottani klasszisokkal jobb.

14.
A latinokat és a négereket ne is próbáld megérteni. Nem tudnak angolul. :D :D :D

15.
Kalifornia lakossága a '70-es évek közepétől napjainkig megduplázódott (most kb. 38 millió).

16.
Kicsit vissza a kajához. Mert ugyebár az ember nem csak enni szereti a finomabbnál finomabb ételeket, szeret utána (vagy hozzá) elmajszolni valami finomságot is. Mondjuk egy-két kocka finom csokoládét. Nos, hogy a kételyeket eloszlassam, annak is piszkosul megkérik az árát. DE!!! Ez is, mint az összes többi kurva drága kaja ORGANIC food, azaz bioélelmiszer. Na bumm! Csokoládé mindenféle mesterséges színezőanyag, stabilizátor, meg hasonló "csudijóságok" nélkül. Ééééééérdekes, nem? :) A nagy Júeszé megmutatja, hogyan lehet full egészséges csokit előállítani. WÁÁÁ! Nos, itt felmerül a kérdés, hogy akkor mégis mialófasz van benne amivel tartósítnak? Hát, kérem, SÓ! Bizony, bizony, a jól ismert tengeri só, vagyis NaCl. Vagyis... az eddigi mindenjóság mellett még hozzávág egy kellemesen pikáns ízvilágot, ami -mondhatni- nem mindennapi. Finom! :))) A polcokon megtalálható: a sima tengeri sós csoki, a mandulás sózott, a kókuszos-banános sózott, a sós karamellás, éééééééés amitől simán lefordultam volna a székről, ha épp ülök... a FÜSTÖLT SZALONNÁS csokoládé - ami szó szerint mennyei! :)))
Persze nem minden csokit sóznak meg. Az Alter Eco Foods (San Francisco) Black Truffels csokijának papírzacsija éppen itt van előttem. Összetevők: nádcukor, kakaóbab, kókuszolaj, kakaóvaj, (teljes) tejpor, karamell, vanília bab
Na erre varrjon napernyőt, aki tud. :)

17.
Veri nyú ámérikan sztájl: térdig, vagy sípcsont-középig felhúzott fehér zokni + papucs vagy szandál vagy sportcipő. Lányok pedig magas szárú (boka felett épp) cipőbe vagy bakancsba betűrt lötyögős cicanaci vagy farmer. Pár év múlva, ha ideér ezen fergeteges divatirányzatnak a szele, akkor majd jussak eszetekbe, hogy én megmondtam előre! :D

18.
Kaliforniában rengeteg a meleg. San Franciscoban él a világ egyik legnagyobb meleg közössége. Házasodhatnak, és fogadhatnak örökbe gyereket is (ezt biztoskurvahétszentség, hogy nem hagynám). S, mindezt kellőképpen hirdetik is magukról. LA-ben és SF-ban mindenfelé lobognak a 'meleg büszkeséget' hirdető szivárványos zászlók... együtt az amerikaival: közintézményeken, éttermeken, szimplán az utcán, de még lakóházak előtt is. Pfffffffff....... HÁNYINGER! Pont.

19.
Annyira nem is hülyék az amerikaiak, mint amilyennek itthon tartjuk őket. Jóllehet, az oktatási rendszerük a béka segge alatt van (a mienk is arra tart - sajnos), de értelmes, intelligens és tájékozott emberek ugyancsak akadnak. Nem nagyon akarom taglalni ezt a témát, mert számos példát fel tudnék hozni, úgyhogy a sok közül csak egyet kívánok kiemelni. Hollywoodban leszólított minket egy feka, és ránk akarta erőltetni magát és a szakad furgonját, hogy pár
dollár ellenében körbehordoz minket a környéken. Illedelmesen visszautasítottuk, közben rágyújtottam. Ő is előkapott egy cigit, és füstölgés közben elbeszélgettünk vele. Kérdezte honnan jöttünk... stb. Szinte mosolyogtam, gondolván magamban, hogy úgyse fogod tudni, bazmeg, hol van az én szeretett drága Hazám... de a végén biza' meglepődtem. Vágta hőn szeretett fővárosunk nevét... szinte tökéletesen magyar kiejtéssel: Budapest-et s-sel, s nem sz-szel ejtette ki. :) Hát, az ember egy jenkitől ezt nem várta volna. :)))

20.
Los Angelesben, Long Beachen a Queen MAry mellett sétálva az ember szovjet(!!!) katonai indulókat hallhat. Ez a QM mellett horgonyzó (elfogott) szovjet foxtrot osztályú tengeralattjárónak (Russian Scorpion) köszönhető. Mindenesetre meglepő... :)



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat