Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Júnik naplója


BelzePoop [106324 AL], gazdája Júnik
2016-01-05

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/106324
2016-01-05

Star Wars VII. - Az ébredő erő(lködés)

Mielőtt belekezdenék, leszögezném, hogy gyerekkorom óta Star Wars rajongó vagyok. 8-10 évesen a recsegő VHS-en át hörgött a képembe gyermekkorom kedvenc sötét hőse... Azóta olvastam a SW irodalom összes magyar nyelven megjelent könyvét (tény, hogy a legújabbakkal kissé lemaradásban vagyok) és számtalanszor láttam mindegyik részt. Még az újakat is (I-III.), bár egyikkel-másikkal nem teljesen voltam kibékülve, a történet szálaiban ugyanis volt egynehány dolog, melyek durván ellentmondásosak voltak, így némiképp aláásták az Új reményt és folytatásait. Mégis sokkal jobban zavartak a mindhárom részben (de leginkább II-III.) a látványosan bárgyú-bugyuta beállítások, gyatra átvezetők (vagy silány vágások), illetve némely esetben a pocsék színészi teljesítmény. De ezek a teljes összképet tekintve elhanyagolhatóak voltak. Azt hiszem, A Sith-ek bosszújának befejezésekor minden SW rajongó elégedett lehetett. Legalábbis én az voltam. (Tudom, tudom… rengeteg negatív véleményt hallottam-olvastam róluk, de nem értettem egyet egyikkel sem.)
Száz szónak is egy a vége: nagyon vártam, hogy láthassam az új részt. Bevallom, kissé aggódtam a Disney-vonal miatt, s mint utóbb kiderült, félelmem nem volt alaptalan: nagyon nincs veled az erő Mickey Mouse!!! Háborogva és csalódottan távoztam a moziból.

Elolvastam jópár kritikát a neten (Origo, Index, stb.) a az új részről is. Számomra teljesen érthetetlen módon, egytől-egyig agyondicsérték a filmet. Szerintem(!), tévednek. Az alábbiakban összeszedtem, miért gondolom így:

1.
Mint mondottam volt, olvastam rengeteg Star Wars könyvet... A könyvek szerint Solo-nak és Leia-nak 3 gyereke született (nem egy), és Luke is összemelegedett az őt eredetileg levadászni szándékozó Mara Jade-del (Darth Sidious titkos bérgyilkos-tanítványával), amiből szintúgy gyümölcsöző gyermekáldás lett. Mondjuk, ebből még lehet valami, mert Rey szerintem Luke lánya...
Úgy vélem, hogy egy, az átlagosnál kicsit nagyobb SW rajongó örült volna annak, ha a filmben megpillant mondjuk egy karakán Thrawn admirálist a Birodalom/Első Rend élén, nem pedig egy habzó szájú majmot, aki nem más, mint Hux tábornok. Magyarul: a készítők egy kicsit… legalább egy kicsit tarthatták volna magukat a könyvek szerinti folytatáshoz. Ismervén a könyveket, úgy vélem, jobban megérte volna.

2.
Túl sok újat nem talált ki J.J. Abrams. Az ébredő erő konkrétan az Egy új remény remake-je lett. Ugyanaz a sablon:
- Az Első Rend ugyanúgy egy droidot hajszol a benne lévő információk miatt, akárcsak anno a Birodalom.
- Ebben is van egy hatalmas bolygópusztító bolygó, ami ugyan egy kicsit más és kicsit nagyobb, mint a Deathstar, mert egy természetes planétába építették be a tömegpusztító cuccot. (A neve egyébként Starkiller..... úúúúúúúúúúúúúúúúúúúúú... Aki olvasott SW irodalmat, történetesen a Tomboló erő-t, annak a Starkiller név egészen mást jelent. Starkiller egy EMBER-klón, aki nem más, mint Darth Vader titkos tanítványa. Egy nemsemmi csávó, aki kinyuvasztja a maradék jedik nagy részét, földhöz vág egy csillagrombolót, nem mellesleg Sidioust és Vadert együttesen lepadlózza... Sajnos, ezzel is pofon köpték a nyomtatásban megjelent irodalmat.)
- A főhős szeme láttára ebben is meghal a tisztelt-szeretett mentor, amitől a főhős 'hűdedühös' lesz. Anno Darth Vader ölte meg Kenobi-t Luke szeme láttára, most meg a hisztis-sírós Kylo hányta fénykardélre Han aput Rey kisasszonynak nem éppen imponálva eme tettével.
- A Starkiller elleni csata kísértetiesen hasonlít a Deathstar elleni csatához...
Csak zárójelben megjegyezném még ide, hogy a Starkiller jelentőségét teljes mértékben elhanyagolták, hiszen 30-40 db TIE-fighter védte, ahelyett, hogy egy tucat csillagromboló bástyázta volna körbe. Az Első Rend önbizalma nem csekély!

3.
Droidokban tárolt titkos térkép Luke Skywalker megtalálásához??? - Na ne mááár... Ez annyira sovány, mint a tejpor. Hova lett a mindenható erő??? - Hova lett a "zavart érzek az erőben"- kijelentés? Az Uralkodó és Vader simán megérezték Luke jelenlétét, pedig még jedi sem volt, pusztán motoszkált csak benne az erő.
Nem mellesleg, már a film elején bűzlött, hogy a megoldás a medveként téli álmot alvó R2D2-nál lesz. Ez a rész volt a talán a gyenge láncszemek mellett a leggyengébb a történetben. És… meg tudná valaki mondani, hogy mi lelte R2-t, hogy a film végén csak úgy felpislantott csipkejózsika álmából és kivetítette a nagyközönség elé a kivetíteni valóját??? No comment...

4.
Kylo Ren... :D :D :D VICCES FIÚ!!! A világ legbénább Sith-je!!! Ha Sith egyáltalán, mert ugyebár a Darth előtag nincs a neve elé biggyesztve, ami köztudott, hogy a Sith-eknél kötelező. Akár Sith, akár nem, az biztos, hogy egy idegbeteg, elkényeztetett kisgyerek, aki röhejes "keresztvasas" fénykardjával ripityára veri a berendezést, ha valami nem úgy sül el, ahogy ő akarja. Azzal a maszkkal a fején is szánalmasan nevetséges! De inkább hagyta volna a fején, mert megmenekült volna a világ Adam Driver extrém bárgyú tekintetétől. (Ami egy lávsztoriban -lsd. Csajok sorozat- simán elmegy, de a sötét oldal harcosához nem annyira passzol...)
Egyébként is mi a bánatnak hordja a fején a maszkot? Csak azért, hogy hasonlítson valamelyest -legalább külsőre- a nagypapihoz? Ahhoz a nagypapihoz, akinek a "munkáját" ugyebár görcsös ragaszkodással szeretné befejezni. Pedig a nagypapi (gyk: Darth Vader) már az ég adta galaxisnak semmilyen síkjában NEM LÉTEZIK. Ugyanis... emlékezzünk csak, hogy A jedi visszatér végén, mikor megmenti a Sith villámok közt vonagló picifiát, VISSZATÉRT A JÓ OLDALRA!!! Hahó!!!! Ráadásul még az asztrálsíkon is csatlakozott Yoda mesterhez és Kenobi-hoz, MINT ANAKIN SKYWALKER! Ergo... Dark Fater semmivé lett, csak a megolvadt sityakját hagyta hátra az utókor számára. Úgyhogy, a csávó igazából egy olvadt vödörnek mondja a magáét. :D (Apropó… ha Obi-van szellemként is terelgette Luke-ot, akkor az ex-Sith Anakin lelke miért nem koppintotta kobakon a tékozló setét lelkű unokáját?)
Maradjunk Ren-nél, de ugorjunk a film végére. Kérdem én: Hát miféle egy Sith az, akit erőhasználat és fénykardpárbaj során egyaránt lepofoz egy zöldfülű bakfis, akinek fingja sincs az erőről azt leszámítva, hogy érzi-sejti, hogy valami motoszkál benne!!!??? Ennek ellenére kishíján hazavág egy képzett harcost, akit csak a Köztársaság vérszegény, ám sikeres támadása miatt átrendeződő kőzetlemez leomlása ment meg a biztos haláltól. - Szánalmas... De főleg az, hogy ezzel szinte semmibe vették a jedik hosszú éveken át tartó kiképzését. Szerintem, ha ezt Yoda tudta volna, inkább átáll a sötét oldalra… :D

5.
Snoke vezér, a másik vicces alak. Szerintem egy kisebbségi komplexusos törpe (lehet, hogy alacsonyabb Yoda mesternél is), aki mániákusan gigantikus méretekben vetíti ki magát, a kisiskolás módjára egymással versengő beosztottainak (Ren-Hux).
Viccet félretéve... a feje nagyon hajaz Palpatine mesterére, Darth Plagueis-ére. Ha ő lesz, mert valamilyen úton-módon túlélte Sidious tanítványa árulását, akkor az nagy csavar lesz a történetben. Viszont, ha ő Darth Plagueis, akkor mi a fittyfenéért nevezi magát Snoke-nak??? Vagy talán Exar Kun lesz, a sötét árny??? - Így még nagyobb durranás lenne. Bár, a történet Exar Kun-os szálához szükség lenne egy élő Han Solo-ra is. Ő meg, mint tudjuk már nem fog sok vizet zavarni. Majd kiderül, HA kiderül.

6.
Honnan a bánatból halászták elő Luke Skywalker -kézfejével együtt elveszett- fénykardját???

7.
Phasma kapitány (chrome trooper) egy igazi balfék. Csuviék első (meglehetősen erőtlen és komolytalan) fenyegetésére minden infót kiad, mindenbe belegyezik, szó nélkül kikapcsolja a védőpajzsot, csak, hogy mentse a nyomorult kis életét. Darth Vader keze alatt nem érte volna meg a 18-at...



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat