Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Moly, a Lepkevadász naplója


Hűj-je teve [126565 AL], gazdája Moly, a Lepkevadász
Mégegyszer a Nagy Könyvről

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/126565
Mégegyszer a Nagy Könyvről

Szerény véleményem szerint a Nagy Könyv nem arra rendeltetett, mint amire kárhoztatott. (Na, ezt jól megaszondtam.) Teljesen igaza van Lepkémnek, a szavazást inkább egy bizonyos (vélt) értékrendnek való megfelelni vágyás vezérelte, és nem az, hogy „nekem tetszett ez a könyv, szeretném, ha minél többen elolvasnák”. A szavazás ab ovo erre orientált, az győz, aki legjobban eltalálja a nagy többség ízlését. Csak ez a dolog csalóka. Őszintén, kinek tetszik a Pál utcai fiúk? És a 14 karátos autó? Ki olvasta az Indul a bakterházat? És az Abigélt? Na, ugye…
A nagy többség nem mert bevállalni „alacsonyabb irodalmi értékű” könyveket, amik tényleg tetszettek vagy meghatározó élményt jelentettek, inkább bele a Nagy Masszába.
(Egyszer esztétákat kérdeztek, szerintük melyik lehetett a legnézettebb magyar mozifilm, valamennyien a Valahol Európábanra tippeltek, pedig az a fasorban sem volt, bezzeg a Mágnás Miska meg az Állami áruház…)
Summa summárum, nálam viszont célba talált a dolog, a Nagy Könyv hatására szeretném elolvasni a Mester és Margaritát. Egyszerűen kíváncsi lettem rá.
Nemrég fejeztem be az 1984-et, most Ray Bradburytől a Marsbéli krónikákat olvasom. (Ismeri valaki a Solaris azonos című zenéjét? Nagy kedvencem.) A könyvet régiségvásárban vettem, 200 Ft-ért (eredeti ára 45 Ft). Más sci-fi novellák is vannak a kötetben.
Sorba áll elolvasásra Tolsztoj Háború és békéje és Anna Frank naplója.
Szeretném még elolvasni a Gyűrűk urát (avagy a „Nagy Koppintás”, lásd Wagner: Nibelung gyűrűje, amit nagyon szeretnék Bayreuthban meghallgatni.) és a Dünét is, de nincs meg.
És, ne röhögj, a Harry Potter könyveket is. Össze akarom hasonlítani Böszörményi Gyula Gergő-könyveivel (ugye, hogy nem teljes az a lista…).
Szívesen olvasnék valamit Molnár Ferenctől (nem a PUF-ot!) és Szerb Antaltól is, ők valahogy kimaradtak az életemből, Krúdyról nem is beszélve, aki pedig földim! Ők a 100-as listán sem voltak túlreprezentálva, pedig mikor Kertész Imre megkapta a Nobel díjat, ő maga is elismerte, nekik már régen kijárt volna. Bezzeg Wass Albert…
Kövezz meg, de a Top 12 könyveit bemutató filmek nagyon tetszenek. Az is tetszik, hogy nagyon komolyan veszik az alkotóik. Az, hogy darabja 25 millió Ft? Érthetetlen, mi ez a fanyalgás, ez a pénz végre kultúrára megy. Én inkább a Tahó világra, Győzike, Mónika, Balázs sókra és egyéb szemétre kidobott pénzt sajnálom, (Te is szavaztál? Mennyi ment el emeltdíjas SMS-re? Tudod, mi az a Gyermekétkeztetési Alapítvány? És a Gyerekrák Alapítványról hallottál már?) no meg a csodálatos magyar focira, az utolsó vasig.

Na, hogy ne ilyen morcin fejezzem be, egy idézet a Falból (Pink Floyd):

„Got thirteen channels of shit on the T.V. to choose from”

Nos, a Nagy könyv pont arra irányul(na), hogy ne abból a 13 csatornányi szarból válogass, hanem olvass!

Kellemes kultúrálódást!



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat