Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

chhaya naplója


vadmacs [5526 AL], gazdája chhaya
2004. augusztus 19.

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/5526
2004. augusztus 19.

MÁSODIK RÉSZ MIVEL EGÉSZBEN NEM FÉRT IDE

Oliviero Toscani: Reklám, te mosolygó hulla!

Reggel a mama varázsos kenőccsel keni be az arcát, keze lágy, megszépítették a mosogatószerek, hosszú, lakkozott körme soha nem töredezik. Arcán varázsütésre kisimulnak a ráncok, kontúrozott ajka csillog, akár a filmcsillagoké. A fölösleges zsírpárnák eltűnnek az ujjai nyomán, a keble ruganyos és a kék ég felé meredezik, a feneke kigömbölyödik, a teste megint olyan karcsú, mint lány korában, a lába, akár egy topmodellé. A papa, aki cowboy-cigarettáinak és a Viking nevű illatszernek köszönhetően ugyanolyan fickós, mint volt, éppúgy kívánja őt, mint az első napon. Megszűnt minden stressz és fáradtság, úsznak a szerelemben, a szemük csillog, a gyerekek ujjongva rohannak leckét írni.
A szomszédos posztmodern épület kékes fényű irodáiban tökéletesen borotvált aranyifjak emelik hüvelykujjukat diadalittasan az ég felé, és hatalmas galériás termekből szédületes szerződéseket és projekteket faxolnak a világ másik végére, öltönyös-nyakkendős hasonmásaiknak.
Szélesen mosolygó főnökük - hasonlít a papára! - magához öleli őket és gratulál nekik. Az igazgatótanács (csupa szép nő, kurta szoknyában) ünnepli őket. Nincs ebben a demokratikus közösségben önkényeskedő főnök, nincs munkanélküliség, nincs szakszervezet, sem disznóságok a fizetés, a béremelés körül, és hatalmi harcok sincsenek. Mindennapos utópia! Ezekre a drága, formatervezett berendezésű, eszményi munkahelyekre senki sem metrón vagy zsúfolt vonaton jár dolgozni, hanem GTI-kupéjába vagy végbélkúp formájúra áramvonalasított motorjára ül. Minek nyugtalankodni? Bronzbarnára sült negyvenévesek, igazgatói íróasztaluk mögött trónolva, mindenre gondolnak, biztosítanak minden kockázat, minden betegség - de csitt, ez a szó tilos! - ellen. Szó nélkül megtérítik egészségügyi kiadásaidat, és előkészítik öregkori visszavonulásodat egy szabvány szerint gyártott falusi kúriába, áloszlopokkal és régimódi sparherttel. Mit lehet még kívánni? Igazán semmit. Szép az élet ezen a mi fantasztikus bolygónkon.
Ez az idilli világ - bizonyára ráismertek már - a reklám negédes és ostoba univerzuma, amely közel harminc éve hülyít és néz gyereknek bennünket.
BASTA COSI! Ebből elég!



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat