Emse naplója
Atkok [323519 AL], gazdája Emse
10 érdekesség a kávéról
Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje: http://teveclub.hu/naplo/323519
|
10 érdekesség a kávéról
Amilyen népszerű a kávé, annyi kutatás foglalkozik vele. Mérgező vagy egészséges? Úgy tűnik, a kutatók még tudnak újat mondani.
A kávénak elképesztően sok rajongója van világszerte. Szinte mindegy, merre kalandozol a világban, a frissen pörkölt, avagy főzött kávé illata minden városban megcsaphat. Szerencsére ma már annyiféle elkészítési módja van, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót, a kávékülönlegességeknek csak a fantázia szabhat határt. És természetesen, ha valami ennyire népszerű, azzal nem csupán az élelmiszergyártók, a kávézótulajdonosok foglalkoznak, hanem az egészséges életmód kutatói is. Szinte hónapról hónapra újabb és újabb érdekességek derülnek ki a kávéról. Nézzük a legfrissebb tízet!
1. A kávé ölhet
De ehhez a szakértők szerint 80-100 csészényi kávé hirtelen elfogyasztása szükséges. Otthoni kipróbálásra nem javasolt! (Ez a híg amerikai kávéra vonatkozik, a hazánkban megszokott erős presszókávéból már 20 adag is elég lehet.)
2. A kávé jót is tehet
Egy tanulmány kimutatta, hogy az amerikaiak legtöbb antioxidánsukat a napi kávéadagjukból nyerik. Napi egy-két csésze kávé elfogyasztása kifizetődőnek tűnik. Vagy ha nem szereted a kávét, próbáld ki a fekete teát, a második legnépszerűbb antioxidáns-forrást, de az első öt ilyen élelmiszer között ott van a banán, a szárazbab és a kukorica is.
3. A koffein fokozza a nők szexuális étvágyát
Mindenesetre, a patkányoknál működik. A kutatók szerint a koffein az embereknél is fokozhatja a szexuális örömöket, de csak akkor, ha nem rendszeres kávéfogyasztók.
4. A koffein megszüntetheti a fájdalmat
Egy kisebb tanulmány kimutatta, hogy mérsékelt mennyiségű koffein – kb. két csésze kávé – megszüntetheti az izomlázat. A kutatók azonban nem rendszeres kávéfogyasztókat vizsgáltak.
5. A koffein valóban ébren tart egész éjjel
Egészségügyi szakértők tanácsa: lefekvés előtt hat órával már kerülj mindennemű kapcsolatot a koffeinnel.
6. A koffeinmentes kávéban is van koffein
Egy tanulmány szerint, ha öt-tíz csésze koffeinmentes kávét iszol, annyi koffein jut a szervezetedbe, mintha megittál volna egy rendes kávét.
7. A koffeinmentes kávé készítéséhez vegyszereket használnak
A kávébabot kigőzölik, így a koffein felszáll a felszínre, ahonnan egy szerves oldószerrel, a metilén-kloriddal lemossák.
8. A koffein nem a „keserű bűnös”
Elsősorban nem a koffein felelős a kávé keserű ízéért. Az elkövetők sokkal inkább az antioxidánsok.
9. A jó kávé a pörkölésen és a főzésen múlik
Pörköléskor a kávébabokban lévő olaj 400 fokon kezd kiszivárogni. A több olaj erőteljesebb ízt kölcsönöz a kávénak. A koffeintartalom akkor szabadul fel, amikor a víz több ideig áll az üledékben, így a szokásos feketében gyakran több van, mint az eszpresszóban vagy a cappuccinóban.
10. A kávét kecskék fedezték fel
Úgy ezer évvel ezelőtt, egy afrikai hegyvidéken egy csapat kecske jó néhány vörös kávébabcserje lelegelése után több éjszakán át is ébren maradt, s így a pásztorukat sem hagyták aludni. A pásztor ezután elvitte állatait a szerzetesekhez, hogy vizsgálják meg őket, és hosszas imádsági procedúra vette kezdetét. Legalábbis a legenda szerint…
|
Problémás tartalom jelzése


|