Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Nesi naplója


Gezemice [4177 AL], gazdája Nesi
Időbank

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/4177
Időbank

Ezt a cikket egy kedves ismerősöm írta a sulijában működő újságba . Köszönet érte ezúton is !

Időbank

„Micsoda? Mi ez? Biztos elírta ez az őrült!” Gondolhatjátok magatokban! Az Időbank igenis létező dolog, és hogy megtudjuk, hogy mi az, vesézzük ki egy kicsit ezt az egy szót. Gondolom a bankot mindenki ismeri. Van, aki nem szereti, mert rossz tapasztalatai voltak vele, van aki imádja és nem tudna élni bankkártya nélkül! Tehát mindenki ismeri! Mint tudjuk a bank általában ad valamit, amit nekünk vissza kell fizetni. És mi ez a valami? Pénz! Ha felveszel valamilyen hitelt, azonnal megkapod, de a többszörösét kell visszafizetned általában. Na akkor most képzeljük el ugyanezt pénz nélkül, időben. A mai világban, mint ahogy a közmondás is mutatja: „Az idő pénz!”. Sietünk ide, sietünk oda, rohanunk órára, dolgozni, de nincs időnk kitakarítani a szobánkban, bevásárolni, a gyerek is egyedül van otthon. Na ezen segít nekünk az időbank.
Az időbank lényege a következő: időért időt kapsz! Regisztrálod magad, elmondod, hogy mihez értesz. Ha valakinek te kellesz, az felhív, hogy legyél szíves és segíts neki ebben-abban. Cserébe ő is segít neked valamiben (bár lehet, hogy nem pont ő, hanem egy harmadik személy). És egy kanyidba se kerül, igaz, te se kapsz érte egy fityinget se, de lehet, hogy így jobban jársz. Ha nem érthető a dolog, akkor leírok egy példát!
Van egy Neumannos hallgató, aki nagyon keni-vágja a matekot és az infót! Legyen a neve H. Péter. Elmegy, és leregisztrálja magát az időbanknál, elmondja, hogy szívesen tanítana matekot az általános iskolásoktól kezdve a középsulisokon át a főiskolásokig, valamint informatikát is ugyan ennek a korosztálynak. H. Péter viszont azt kéri cserébe, hogy valaki takarítson ki nála hetente egyszer, mert nincs rá ideje a sok „tanulás” mellett. Majd belép a képbe K. Ildikó, akinek a gimis fia egy kicsit gyenge matekból, és érettségizni fog. Mellesleg K. Ildikó takarítónő. És kész a lánc. Az ügyintéző felcsörrenti H. Pétert, hogy kéne egy kis matekot tanítani K. Ildikó fiának, cserébe ő heti egyszer kitakarítja a szobáját, lakását stb. Ilyen egyszerű az egész, és mint látjuk pénz nem forog, mégis mindenki segít mindenkin. Ez a cél!
Az Időbank-rendszer központi eleme az egyenlőség, mely szerint senkinek az ideje nem ér többet a másénál, vagyis minden szolgáltatás egyenlő értékkel rendelkezik. Ki-ki saját képessége és ereje szerint segít, így lehet ennek a rendszernek tagja és haszonélvezője idős és fiatal, szegény és gazdag egyaránt. Az Időbank szolgáltatásokat nyújt, melyeket nem kell pénzért vásárolni, ezáltal sokan jutnak hozzá olyasmihez, amit piaci alapon nem lennének képesek megvásárolni. S amiről az Időbank igazán szól, az a közösségépítés és - erősítés, hiszen kapcsolatokat és bizalmat alakít ki emberek között. Vannak még több erényei is az Időbanknak:
- Kialakítja az érdeklődést közösségi tevékenységek iránt
- Csökkenti az emberek elszigeteltségét, magányát. A segítség elfogadása megőrzi a méltóságot, hiszen azt alkalom van viszonozni
- Fokozott önbecsületet és magabiztosságot kelt az emberben, hogy tud másokon segíteni, még ha szegény is.
Én erről a szóról egy kedves ismerősömtől, Vig Ágnestől hallottam. Ő a Százhalombattai képviselője ennek a rendszernek, valamint kétgyerekes anyuka és munkanélküli. Amíg ő állásinterjúkra járkált, nem volt ki vigyázzon a gyerekekre. Ezt a problémát szóvá tette 2006 őszén a vöröskereszt székházban. Akkor és ott közölték vele, hogy létezik egy ilyen rendszer. Csak még nem volt neve. Hát belecsapott a szervezésébe. Elment a Százhalombattai újsághoz, tévéhez, akik mindenben segítettek neki, hogy ez a nagyszerű kezdeményezés eljuthasson rengeteg emberhez. Egy ottani Egyesületnél kapott helyet, amit irodának használ, és oda várja meleg szívvel személyesen az érdeklődőket.
Sokan feltesznek egy kérdést magukban. Ugye, mint az előbb leírtam, tagja lehet mindenki! Fiatal, idős! Kérdezitek ti: Az idősek, nyugdíjasok mit tudnak tenni? Hát sok mindent! Persze nem várják el tőlük, hogy zongorákat cipeljenek, ablakot mossanak, vagy ilyesmi. Viszont vannak olyan emberek, akiknek egy jó kis tea melletti beszélgetés aranyat ér. Vagy kéne varrni a gyereknek egy farsangi jelmezt, az idősek meg tudják tenni ezt is. Úgyhogy mutasd meg ezt a cikket nyugodtan a nagymamádnak, nagypapádnak. Tehát tényleg mindenkinek jó.
Létezik egy kis „csekk-füzet”, amire felkerül az igénylő és felajánló neve, valamint az idő és a munka, amit elvégzett. Természetesen lehet alkudni, kinek mi mennyit ér. Ez a rendszer a mai embernek merőben furcsa lehet, hiszen hozzá vagyunk szokva, hogy ha kell valami, akkor pénzért bármit megkapunk, viszont ha nincs, akkor semmit. Így tehát nehéz az embernek elhinnie azt, hogy vannak más emberek, akik szívességből segítenek, és nem kérnek érte semmit, csak is kizárólag időt!
Létezik használtruha kereskedés is. Aki regisztrálta magát az időbanknál, az igénybe veheti, viszont ellencserét von maga után. Tehát ha van kinőtt cuccod, azt odaviszed, és ugyanannyi cuccot vihetsz el, ami jó neked. Célok között van még a hajléktalanok foglalkoztatása, de persze ez csak lehetőség, hogy szocializálódni tudjanak.
Összefoglalva és summázva a cél a következő: Olyan közösség létrehozása, ahol fenntartások nélkül segítséget tudunk adni azoknak, akik azt igénylik és elfogadni és képesek. Segíteni a rászorulókat: munkanélküliek, hajléktalanok lelki támogatása és szocializálásuk fenntartása. Jövőbeni programok szervezése, ahol a városlakók, civil szervezetek segítségével lakóközösségünket tudjuk segíteni, ápolni. Program: Rendszeres, szervezett személyes találkozók a tagok számára.
Arról még nem beszéltem, hogy a regisztrálás hogyan zajlik. Elmész a képviselőhöz, ő ad neked egy 50 oldalas kérdőívet, elkéri a papírjaidat, és röpke két óra alatt kész is van. Na jó, ez csak vicc volt. Az egész nem tart kb. 20 percnél tovább. Tényleg elmész a képviselőhöz, de csupán egy név kell és elérhetőség, valamint hogy mit ajánlasz fel, és mit kérsz cserébe. Ennyi! Ha van valaki, aki teljesítheti a kérésedet, összehoznak vele, és ti megbeszélhetitek egymással a dolgot. Persze fordított esetben is ugyan ez a helyzet. Ha találnak valakit, akinek szüksége van a tudásodra, összehoznak és megbeszélitek a dolgot.
Egy kis ízelítő az eddigi felajánlásokból: Autó-szerelés, beszélgetés, Informatika tanácsadás és karbantartás, házi gondozás, orvoshoz kisérés, bevásárlás, takarítás: ablakpucolás, mosás. Kertgondozás, barkácsolás, vízvezeték-szerelés, lazító masszázs, jogi tanácsadás, korrepetálás ált isk.: magyar, alsósoknak + angol, francia nyelvoktatás, gyermekfelügyelet, szoptatási tanácsadás, villany-szerelés, varrás, háztartási kisgép-szerelés, fodrász, életvezetési tanácsadás.
Még mindig a legelején van a dolog, de minél többen vagyunk, annál jobb. Így talán még a pénz is el fog értéktelenedni egy idő után.


Ha kedvet kaptál hozzá, hogy bekapcsolódj ebbe a csodálatos rendszerbe, akkor itt vannak az elérhetőségek (Százhalombattai):
Név: Százhalombatta, Időbank
Cím: (saját cím) 2440 Százhalombatta
Telefon/Fax: 06-20-...-....
E-mail: vigagnes76@gmail. com
Képviselő: Vig Ágnes / Nesi

Csatlakozás: Személyesen hétköznap délelőtt 9-11 óráig a Szülők Fóruma Egyesületében,
Telefonon K-P 17-19 óráig, valamint pénteken egész nap .
Cím: Százhalombatta, Kodály Z. sétány 22-24
Tagság: Regisztrálás, név és elérhetőség



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat