Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Virág naplója


TrancsírA [90131 AL], gazdája Virág
Csak, hogy tisztán lássunk.

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/90131
Csak, hogy tisztán lássunk.

Az alábbi sorokat nem azért írom le, hogy a bliccelőket bátorítsam, hanem mert a BKV ahelyett, hogy megpróbálná megoldani a budapesti tömegközlekedésben tapasztalható szörnyű állapotokat, úgy döntött, hogy átfogó büntetőkampányba kezd, amely alapvetően arra épül, hogy az utazóközönség nincs tisztában a jogaival.
Mivel a BKV a működéséhez szükséges anyagiak nagy részét a jegy- és bérletbevételekből nyeri, ezért természetes, hogy aki igénybe veszi a szolgáltatásukat, annak ezért fizetnie kell. Csakhogy azt sem szabad elfelejteni, hogy a monopolhelyzetükből adódóan semmi nem kényszeríti őket arra, hogy áraikat kisebb mértékben emeljék, vagy a szolgáltatás színvonalát javítsák. És miközben ritkítják a járatokat, és anyagi gondokra panaszkodnak, a vezetőség sokmilliós prémiumot oszt ki magának. Gondoljunk erre akkor, amikor az ellenőrök (akik hajlandóak ilyen munkára elmenni ahelyett, hogy megpróbálnának valami hasznosabb munkakörben elhelyezkedni) erkölcsi prédikációt tartanak az utas kötelességeiről. A BKV a napokban azt nyilatkozta, hogy a villamosokon és buszokon dolgozó ellenőrök és biztonsági őrök a fizetést, és az igazolvány átnyújtását megtagadó utasokat nem fogják engedni leszállni. Ezért néhány jogi kérdést tisztázni kell!

Az utas a személyi- vagy más igazolványát kizárólag hatósági közegnek köteles átadni. Az ellenőr és a biztonsági őr nem hatósági közeg! A rendőr kizárólag igazoltatás céljából kérheti el a személyi igazolványt, és azt az ellenőrnek nem adhatja át, vagy az adatokat nem diktálhatja le neki! Ezeket a BKV az eljárás során hivatalosan kérheti ki a rendőrségtől. Gondoljunk csak bele, hogy a rendőr nem jogosult eldönteni, hogy az ellenőrrel való vitában kinek van igaza (ugyanis nem feltétlenül az ellenőrnek), ezért ha a rendőr visszaél adatainkkal, akkor meg kell kérni, hogy igazolja magát, írjuk fel nevét és
rendfokozatát, hogy utólag azonosítható legyen! Ha elismerjük a büntetés jogosultságát, akkor az ellenőr aláírat velünk egy nyilatkozatot, ami valójában a legfőbb adu a BKV kezében. A BKV utazási feltételei szerint ha az utas nem hajlandó pótdíjat fizetni, vagy igazolványát átadni, akkor az ellenőr kizárhatja a forgalomból. Vagyis végső soron felszólíthatja, hogy szálljon le. Az viszont sehol nem szerepel, hogy jogában állna az utast meggátolni a leszállásban! A biztonsági őr és az ellenőr jogi szempontból ugyanolyan állampolgár mint bárki más a járművön. Nincs joga hozzánk érni vagy rángatni! Fellépésüknek az az alapja, hogy az átlagember az egyenruhát, a karszalagot, vagy a kitűzőt meglátva rögtön olyan jogokkal ruházza fel, amivel az valójában nem rendelkezik. Még a rendőri egyenruha sem ér semmit az igazolvány nélkül, tehát amíg a rendőr az igazolványával nem bizonyítja hogy rendőr, addig nem vagyunk kötelesek ezt elhinni. Képzeljük el, hogy mit tennénk egy olyan szituációban, ha egy utas a buszon odajönne, és nem engedne leszállni, amíg nem adunk neki 2000 forintot!



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat