Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Dávid naplója


James Botond [129107 AL], gazdája Dávid
EMO

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/129107
EMO

És akkor íme a mindenki által nagyon várt és általam napok óta beígért cikk az EMO jelenségről, mely az egyik egyetemi kiadványban jelent meg egy egyetemista hölgy írta, tehát tőle idézek egy az egyben:

EMO
Az én ifjúkoromból kimaradt a lázadás, a folytonos ellenkezés, a mindig mást csinálok, mint amit a szülő mond. Talán nem voltam igazi tini? Lehet, de azért a szívtipró gimi nálam is megtette a hatását! Én is, mint mindenki más, követtem a divatot, magazinokat olvastam, tanácsokat arról, hogy hogyan csípjük fel az évfolyam leghelyesebb srácát. Végül is olyan sok minden nem változott azóta, csak Bravo helyett az újság neve Cosmo. Apropó divat. Úgy voltam mostanáig, hogy újat már nem mutatnak nekem. Alteros arc acélbetétes bakancsban, plázacica fehér csizmában, pink kabátban, deszkás kemény gyerek, oldalra fordított baseball-sapkával, bőszárú farmerben. Lúzer répanadrágba begyűrt kockás inggel, vagy a macsó Devergo pulóverben. Ezt ismeri mindenki! De most, a karácsonyi ajándékvásárlás közben, valami ÚJ-at észleltem. Ez az újdonság, ami csak nálunk az, az EMO. Nagyjából ennyi: 14 és 20 év közötti fiatalok körében terjedő zenei irányzathoz kapcsolódó öltözködési szokás. A lényeg, hogy feltűnő legyen. Kulcsszavuk: extrém. Kicsit punk, kicsit hip-hop, kicsit pop, de nagyon dark. A lényeg a fekete. Hajban is, és ruhában is. Lássuk, ha ebbe a stílusba szeretnénk tartozni, akkor mit kell tennünk: peacing a szájba, de legalábbis az arcon, hogy mindenki jól láthassa. Hajad fesd feketére, fésüld és zselézd a szemedbe. Nem baj, ha nem látsz, trendi vagy, az a lényeg. Tapadós felső viselete elkerülhetetlen. Na igen. A lányoknál ez kifejezetten előnyös. De fiúknak is kötelező a feszes naci és póló. Az izom az nem kell...sőt, ha tudsz, inkább fogyjál még. A telteknek nem való az Emo. A fekete körmök és szemfesték úgyszintén kelléke a stílusnak, nemtől függetlenül. Sajnos csak egy férfi van, akinek jól áll a smink, az Brian Molko (Placebo). A cipő maradt ki. Nos, itt lehet variálni. De egy igazi emo-s slipont hord. Tudjátok, az a belebújós gumírozott dorkó halálfejes mintával. Ipod a zsebbe, és nyomás! Anyád sem ismer fel többé! De mit kell ehhez hallgatnod? Érzelmes punkzenét. Merthogy a név: EMO, vagy másképp emocore, az emotional és a hardcore szavakból tevődik össze. Sok együttes tiltakozik az emo kifejezés ellen, miszerint ők punkrockot játszanak. Egyszerűen csak érzelmet visznek a dalaikba. De az az imázs, amit az AFI, My Chemical Romamce, Tokio Hotel vagy a Panic! at the disco képvisel, teljességgel összeforrt az Emo kifejezéssel. A mainstream populárissá változtatta a kezdetekben tényleg keményebb hardcore zenét játszó együtteseket. A korai bandák a '90-es évek elején vagy feloszlottak, vagy stílusváltáson estek át.
Mára már az akkor Emo-nak nevezett irányvonal elhalványult, szinte kihalt. Most már populárisabb formát hordoz a zene. A fent említett zenekarok is inkább öltözködésük és viselkedésük miatt kapják az Emo megbélyegzést, nem pedig a zenéjük hangzásvilága miatt. Az Emo zene olyan, amilyen. Némelyikből hiányzik az eredetiség, de ettől még hallgatható. Ha megvan a kellő hangulat hozzá, még élvezhető is.

(Számomra a kihalásuk végignézése lenne élvezhető, de mindenki olyan amilyen, ennyi magánvéleményt fűznék mindehhez.)



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat