Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Dávid naplója


James Botond [129107 AL], gazdája Dávid
NATO botorkálás

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/129107
NATO botorkálás

Ma egy kényes témát felölelő cikket másolok be Nektek, mindenki döntse el Maga, mennyi relációt lát a most következőkben:


Vigyázat, egy NATO botorkál az utcákon

A katonai ernyőszervezet, amit mellesleg New York-ban hoztak létre, azért jött létre, hogy tagjainak fegyveres támadás esetén együttes védelmet garantáljon. Nevében is benne van, hogy észak-atlanti. Tehát már kis hazánk 199-es belépése is felveti a kérdést: Magyarország észak-atlanti? Persze ez a kérdés nem szúr szemet, ha figyelembe vesszük Törökország NATO-tagságát, amely meglehetősen nagy földrajzi bűvészmutatvány. Az azonban már valóban szöget üt az ember fejébe, hogy mit is keres a NATO Afganisztánban?
Erre a kérdésre már nem felelhetünk anélkül, hogy feltételeznénk, az egész NATO (az ENSZ-szel egyetemben) az Egyesült Államok seggevégeként funkcionáló uszály, amely tulajdonképpen az USA zsoldoshadseregeként azokba az USA által felforgatott-feldúlt övezetekbe kényszerül menni, ahová már nem jut elég amerikai baka.

A múlt egyik feltételezése?
Az Észak-Atlanti Szerződés 5. cikke:

A Felek megegyeznek abban, hogy egyikük vagy többjük ellen, Európában vagy Észak-Amerikában intézett fegyveres támadást valamennyiük ellen irányuló támadásnak tekintenek, és ennél fogva megegyeznek abban, hogy ha ilyen támadás bekövetkezik, mindegyikük az Egyesült Nemzetek Alapokmányának 51. cikke által elismert jogos vagy egyéni vagy kollektív védelem jogát gyakorolva, támogatni fogja az ekként megtámadott Felet vagy Feleket azzal, hogy egyénileg és a többi Féllel egyetértésben azonnal megteszi azokat az intézkedéseket – ideértve a fegyveres erők alkalmazását is -, amelyeket a békének és biztonságnak az észak-atlanti térségben való helyreállítása és fenntartása érdekében szükségesnek tart. (Washington DC, 1949. április 4.)

A múlt feltételezései

„Szakítva a múlt feltételezéseivel, melyek szerint a NATO fellépésének kicsi a valószínűsége az euró-atlanti térségen kívül, a katonai koncepció előirányozza, hogy a haderők az Észak-Atlanti Tanács döntése alapján bevethetők legyenek, ahol és amikor csak szükséges.” (http://www.nato.int/)

Az arabok

„Habár a Szövetség hagyományosan csak az euró-atlanti területen tevékenykedett, egyértelműen meghatározott határok között, az arabok hajlottak arra, hogy a NATO-t hatalmas, agresszív szövetségnek tekintsék, amely elkötelezett a Nyugat biztonsági és politikai érdekeinek előmozdítása iránt. Valójában, akár igazoltan, akár nem, de a NATO-t széles körben, a nem is oly távoli múltban úgy tekintették, mint imperialista gyarmatosító klubot.” (http://www.nato.int/)

Fokozódó párbeszéd futás közben

A NATO társadalmi kapcsolatok főosztálya június 25-én partnerségi futóversenyt rendezett a szerbiai Horgos és a magyarországi Szeged között félmaraton egyéni, váltó és 3000 méteres számokban. A verseny fővédnöke a NATO főtitkára, Jaap de Hoop Scheffer volt, aki annak a szándékának adott hangsúlyt, hogy a régióban fokozza a párbeszédet és erősítse a partnerségi viszonyokat. (http://www.honvedelem.hu)


„A NATO által vezetett műveletek Afganisztánban és a Nyugat-Balkánon segítenek meggátolni a terrorista vagy szélsőséges csoportokat abban, hogy aláaknázzák a béke és a stabilitás megteremtésére irányuló erőfeszítéseket.”

Székely L.

No ennyit mára, pápá, ma is JöBö voltam :)



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat