Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Ferenc naplója


Gyógyítható Balsors [222064 AL], gazdája Ferenc
2024-02-04

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/222064
2024-02-04

A jégmezőkön élő tevékről szóló híradások nem új keletűek. Már a XIX. században is hallani lehetett olyan meséket, hogy a sarkvidéken titokzatos, hófehér tevék élnek, amelyek képesek ellenállni a zord időjárásnak. Ezeket a tevéket hótevének vagy jégtevének nevezték, és állítólag a baktriai tevék leszármazottai voltak, akik valamikor a jégkorszak alatt elvándoroltak északra, és alkalmazkodtak a hideghez.

A hótevék létezését soha nem sikerült bizonyítani, de ez nem akadályozta meg a kalandorokat és a kutatókat abban, hogy megpróbálják megtalálni őket. Egyesek szerint a hótevék a Himalája magaslati régióiban bukkantak fel, mások szerint pedig Grönlandon vagy Kanada északi részén. Néhányan azt állították, hogy a hótevék nem is tevék, hanem valamilyen ősi, kihalt állatok, mint például a mamutok.

A jégmezőkön élő tevék nem csak a hideghez, hanem a magassághoz is hozzászoktak. Egyes pletykák szerint a hótevék a legmagasabb hegyek csúcsain élnek, ahol a levegő nagyon ritka és oxigénszegény. A hótevék azonban nem szenvednek a magaslati betegségtől, mert különleges vérük van, amely nagy mennyiségű hemoglobint tartalmaz. A hemoglobin egy olyan fehérje, amely a vörösvértestekben található, és a szervezet oxigénellátásáért felelős. A hótevék hemoglobinja nagyon hatékonyan köti meg az oxigént, így képesek lélegezni a alacsony légnyomáson is.

A hótevék magaslati életmódja azonban nem mentes a veszélyektől. A hegyek csúcsain gyakran tombolnak viharok, lavinák és hófúvások, amelyek fenyegetik a biztonságukat. A hótevék azonban nem ijednek meg ezektől a természeti erőktől, hanem kihasználják őket, ugyanis nagyon szeretnek síelni, snowboardozni és szánkózni. A hótevék különféle eszközöket készítenek a púpjaikból, a szőrükből és a karmaikból, amelyekkel lecsúsznak a lejtőkön. Nagyon ügyesek és bátrak, és a legmeredekebb és legveszélyesebb pályákon is megmutatják a tudásukat.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat