Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Nagy Henrietta naplója


franci98 [208966 AL], gazdája Nagy Henrietta
10.12.04.együttélés.2.

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/208966
10.12.04.együttélés.2.

Viselkedés, nevelés és kutyapszichológia
A farkasok öröksége
A kutyák szociális rendszere még háziasításuk és ennyi év után is sokban hasonlít a farkasokéra. A farkasok szigorú hierarchiában élnek: a vezető farkas dönt mindenben, a többiek csak alárendeltek. Házi kedvencünknek nincs falkája, csak a gazdája, ami azt jelenti, hogy nekünk kell betölteni a falka szerepét. Kettőnk falkájában természetesen nem szabad engednünk, hogy a kutya legyen a vezér. A falkavezér szerepe egyértelműen a miénk, utánunk következik a többi családtag, és a rangsor végén található a kutya. Fontos, hogy mindig következetesen és meggyőzően közöljük a kutyával, hogy ki a vezér, a hierarchia ugyanis mind a farkasoknál, mind a kutyáknál folyamatosan változik. Ne higgyük, hogy az állat örökre elfogadja vezető szerepünket. A farkasok csak falkában erősek, ezért a kutyákban is rendkívül nagy a védelmezési ösztön. Ha a négylábúnak az az érzése, hogy nem birkózunk meg a falka biztonságának védelmével, ő próbálja távol tartani az idegeneket a családtól, ami ártalmatlan ugatás, de akár harapásban is megnyilvánulhat. Ez utóbbinak nem szabad megtörténnie! Mindig egyértelmű utasításokkal és határozott hangon adjuk kutyánk tudomására, ha nemkívánatos a viselkedése, és feltétlenül dicsérjük, ha valami jót tesz.




TANÁCSOK - Legyünk újra barátok!
Még a legrégebben tartó barátságokban is akadnak hullámhegyek és hullámvölgyek.

1. Beszélni, beszélni, beszélni! Ha úgy érzed, van valami probléma, amit meg kel és meg is lehet oldani, akkor próbáld meg! De most azonnal! Ne várj vele sokat!
2. Közvetlenül a barátnőddel beszélj, ne próbálj meg közös barátokat bevonni. Ők úgysem fogják tudni, ki mellé álljanak, és a végén minden csak rosszabb lesz.
3. Szánj időt a barátnődre (ha már ő a legjobb), és keress rá alkalmat, hogy együtt mehessetek el valahová, vagy közös programot csináljatok. A heti egy alkalom kicsit kevésnek bizonyul.
4. Néha jobban tesszük, ha továbblépünk a problémán. Ne tegyél megjegyzéseket a barátnődre, inkább próbálj felülkerekedni a gondokon! Felesleges duzzogni!
5. Ha úgy érzed, te vagy az oka a problémának, ami kettőtök közé állt, küldj neki valami apró ajándékot, és írj hozzá egy kártyát, amelyen bocsánatot kérsz!
6. Ha igazán közeli barátok voltatok, tudnod kell, mi játszódik le benne. Hívd meg egy fagyira, és beszéljetek meg mindent. De ne ragadjatok le a vitázásnál!
7. Először meg kell törnöd valahogy a kínos csendet. Miközben a barátnőd beszél, tarts szemkontaktust vele, hogy érezze, foglalkozol vele.
8. A kulcsszó a kedvesség! Ha a barátnőd valami rosszindulatú megjegyzést tesz, ereszd el a füled mellett, és ne próbálj valami hasonló gorombasággal visszavágni! Ha valóban igazi barát, akkor bizonyára nem is gondolta komolyan.
9. Ha a barátnőd szeretné megosztani veled a problémáját - akár a sulival, akár a többiekkel kapcsolatban -, ajánld fel neki a segítségedet anélkül, hogy bármit várnál cserébe!
10. Okulj az esetből! Ha legközelebb civakodtok a barátnőddel, ne hozd fel újra, hogy a múltkor ok nélkül kiabálni kezdett! Kezdjetek mindent tiszta lappal, és legyetek olyan jó barátnők, amilyenek csak tudtok!



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat