Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Nekrolord naplója


saint [3004 AL], gazdája Nekrolord
5. csokor AFORIZMA

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/3004
5. csokor AFORIZMA

-Az aforizma elvben a karikatúrával mutat rokonságot - mindkettő néhány elnagyolt vonással ábrázol és hat.

-Aki amellett kardoskodik, hogy az ateista sem tesz egyebet, mint hisz, az azt állítja, hogy a víz - mivel oxigént is tartalmaz - alkalmas az emberi lélegzésre!

-A sajnálatot az önsajnálat diszkvalifikálta az erények mezőnyéből. - (: A sajnálat azáltal, hogy magára a sajnálóra is képes irányulni, legalább annyira árulója, mint katonája az emberiességnek. - Ezért van, hogy a nem-udvariassági ˝sajnálom˝ inkább ˝fölényben vagyok˝-ot jelent, mint részvétet vagy együttérzést. Az önrészvét és az önegyüttérzés szavak aligha véletlenül hiányoznak szótárainkból.)

-A szegény olcsón vásárol, a balek kedvező áron, a gazdag pedig - mindahány! - méregdrágán.

-A különbözők önmaguk hiányzó részét keresik a másikban - ezért a kompenzáló természet pártjukat fogja: szerelemre lobbantja őket a szex. Az azonosságok önmaguk igazolását találhatják meg a másikban - a természet itt hallgat: ők legfeljebb baráttá kovácsolódhatnak az esetleges szexben.

-Az életed kész regény, elhiszem neked. Az enyém mindenesetre csak egy pszichológiai esettanulmány...

-Ha kinyitod a tévét, két dolgot láthatsz benne: egy kitalált világ mindent megtesz, hogy magához láncoljon; egy valóságos világ pedig mindent megtesz, hogy eltaszítson magadtól.

-Csak mert hallásod van, miért kéne, hogy hallásos legyél? S csak mert hallasz, miért volnál maga a Hallás?

-Humor az, mikor párnát teszel a fejed alá; szellemesség az, mikor más is ráteheti a fejét... (Ez talán egy működő aforizma: aki nem ismeri az alapmondást, annak talán humoros, aki ismeri, annak talán szellemes. ...Az alapmondás kb. így szól: civilizáció, mikor párnát teszel a fejed alá, kultúra, mikor más feje alá teszed.)

-Az erkölcs pereg. - (: Az erkölcs, mint tudjuk, ˝magától értetődik˝ - akár a film egymásra következő képkockái. - Az erkölcsi szabály pedig talán úgy viszonyul az etikához, ahogyan az egyes filmalkotás viszonyul a ˝filmművészet˝ elvont s mégis valóságos fogalmához. Sőt, tovább ragozva: a morál talán nem egyéb, mint a mozigépész elhivatottsága...:)

-Azért szenvedünk, mert jobbat akarunk annál, mint ami van. S amikor ráébredünk erre, és inkább nem akarunk jobbat, csak hogy ne szenvedjünk tovább - kit csapunk be?

-Ha a hacker valóban a számítástechnika hasznát szolgálja, akkor vajh melyik gyilkos nem az életet védelmezi - már úgy tulajdonképpen?

-Képzeljük el a postást, kinek csak a nyugdíjazása előtt dereng fel, hogy valójában ki küldte és hová; s mi több: hogy ő maga a küldemény!

-Minden jóérzésű ember sajnálja a szegénysorban senyvedőt. De vajon sajnálná-e akkor is, ha a szegény nem tudná, hogy ő szegény, hanem ellenkezőleg: azt hinné magáról, hogy dúsgazdag? - (: Biztosra vehetjük, akkor már igen kevesen sajnálnák ˝szegényt˝! ...Pedig ugyanolyan szegény volna! Bizonyos jelek arra mutatnak, hogy éppen ez a helyzet velünk! Mintha a sajnálatra méltó állítólagos hamis tudatának a sajnáló általi állítólagos észlelése folytán bekövetkeznék egy eredendően ˝együttérzéses˝ viszonyulás, a sajnálat pálfordulása ellenségességbe - ha végiggondoljuk: önsajnálatba

-Kilenc ilyen remek hónap után micsoda pompás kaland lesz kibújni, véli a méhmagzat, közeledvén a születés traumájához. - Csak mert a halál többnyire fokozódó nyomorúságok betetőzéseként ér el bennünket, bizonyos-e, hogy ˝halva lenni˝ a legnagyobb nyomorúság? (Aforizma a túlvilággal kompenzáló szívhez...)

-A hívő észrevehetné, ha kissé belegondolna - bár ez érthetően nem szokása -, hogy az ateizmussal folytatott vitáiban milyen magától értetődően használja a ˝hiszek neked, ha bebizonyítod vagy legalább el tudod magyarázni˝ - érvet. S ekkor talán feltűnne neki, hogy a világ megismerésében˝Isten˝ kategóriáját a maga részéről mintegy fosztóképzőként használja.-Amikor a szerelemről azt mondjuk, hogy kémia, az valójában filozófia.

-A magnetikusnál is erősebb vonzás, amely a mágnes azonos pólusú részecskéinek egymást taszító hatását ellensúlyozni képes. (Részlet az Elemi fizika lámereknek c. tankönyvből)

-Európa szerint az a jó film, amitől a néző belenémul az élménybe; Amerika szerint az, amitől bekiabál az előadásba.

-A sikeres lehet boldog, a boldog lehet sikeres; Isten lehet igazságos, az igazság lehet istenes. – Hangsúlyokról van szó. De azokról nagyon.

-A valamilyennek könnyebb semmilyennek lenni, mint megfordítva, ezért a semmilyen másmilyensége értékesebb portéka, mint a valamilyené.

-A könyvbarát belovagol a színházba. – Az automobil leváltotta a lovat, a mozgókép leváltja a színházat, a világháló egyszer leváltja majd a könyvet. A leváltottak pedig, mint a politikában szokás néhanap, felfelé buknak meg: idővel elit-privilégiumává válnak, ami gömbölyű fejlemény, hisz elit-privilégiumok voltak akkor is, mikor kezdetüket vették.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat