Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Betti naplója


Tódi [90244 AL], gazdája Betti
A Hagszerem

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/90244
A Hagszerem

Ez a fagott.
Amin én játszom. :)


A Hagszerről:


Ez a hagszer nem éppen a leglágyabban és leggyengédebben szóló hangszerek közé tartozik, hiszen a fúvósok közül a fagottnak van a legmélyebb hangja. Kissé dörmögő melódiáinak előcsalogatása különös felkészültséget és erőt igényel, de persze, akadnak, akik képesek erre.


Kezdjük a nevének eredetével! Neve az olasz fagotto szóból származik, ami fanyalábot jelent, mivel szétszedhető hangszerről van szó, és részei egymás mellett egy fanyalábhoz hasonlítanak. Kitalálója pedig Afranio kanonikus volt a XV. század Ferrarájában.

Mint ahogy a megszólaltatása, a fagott készítése sem egyszerű folyamat. Közel három méter hosszú csövét, amely általában juharfából készül, U-alakban meghajlítják, mégpedig úgy, hogy az egyik szárny hosszabb legyen a másiknál. A hangszer tölcsére a hosszabbik szárny végén található és felfelé néz. Egy S-alakú vékony fémcső merőlegesen csatlakozik a rövidebbik szárny felső végéhez. Ehhez a fémcsőhöz illeszkedik a kettős nádnyelv, amely ugyanolyan, mint az oboa kettős nyelve, csak valamivel nagyobb nála. Valójában ez a hangszer nem más, mint az oboának a basszusa.



Játék közben a hangszer majdnem függőleges pozícióban áll, s a tartását egy nyakba akasztható zsinór segíti. Ebből is látszik, hogy már a fagott kézbentartása is nagy erőt igényel, hát még a megszólaltatása... Mély hangjai a cselló alsó regiszterével azonos magasságban szólnak. Van egy testvére, ami egészen mély hangok megszólaltatására is alkalmas: a négy részt hajtogatott kontrafagott, amely kiegyenesítve közel hat méter lenne. Így is másfél méter magas, s a rajta való játék különleges felkészültséget és erőt igényel. A katonai zenekaroknál nagy divat a kontrafagottok használata, amelyek a rendesnél egy nyolcaddal mélyebb hangok megszólaltatására is képesek.


A fagott sokféle hangszínezet előidézésére alkalmas. Felső hangjai nem éppen gyengédek, de a középfekvésben kitartottak intenzívek és előkelő színezetűek. Alkalmas lehet akár komikus hatások felidézésére is. Kezelése a nagy erőt leszámítva nem jár különösebb nehézséggel, s ezért gyors futamokat is le lehet vele játszani. A fagottok párban szerepelnek a szimfonikus zenekarban, a kontrafagott pedig általában egyedül.

Ha nagy erőt és elhivatottságot érzel magadban, akkor ne habozz, hanem tanulj meg ezen a hangszeren játszani! Hiszen a zene - bármilyen is a kedvenced - megnyugtatja és felüdíti a testet és a lelket is.



Remélem tetszett!



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat