Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Betti naplója


Tódi [90244 AL], gazdája Betti
Karavánvezetési tudnivalók

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/90244
Karavánvezetési tudnivalók

Most pár karavánvezetési tudnivalókat írok. Ezt meg azért, mert a Karavánvezetők fórumán csomó tevét látok, akik mindenfélét kérdeznek, vagy azt se tudják mi az a karaván. És ezért adok pár ötletet.
Már azért tapasztalt vagyok az egészben (ma 2008.01.27.-én 435 napos a karavánom! ;) ).


Akkor vágjunk bele:

Karaván(ok)ról:

- Mi az a Karaván?

A karaván az egy olyan "helység" amiben egy teve tag, azokat "nyújták" neki, amiket leírtak (pl.: játékok, programok, csetes találkozók... stb.). Vagyis egy "szórakozóhely" a karaván. Ami lehet: datolyás, játékos, vagy egyszerű csevegős kari. De lehet benne (természetesen) többminden is: datolyás játékok, és egyébb programok. Lényeg, a lényeg: a tagok jól érezzék magukat (ha 2000 vagy csak ha 6 tagról van szó). :)



- Mi a jó karaván titka?

Mindenki erre mást mond... szerintem olyan hogy "jó karaván" az nincs. Mert egy teve az egyik karavánra azt mondja, hogy az a legjobb, a másikra azt, hogy az a legrosszabb. De egy másik tevének meg az ellentetje. "Izlések és pofonok", egy kari se jó (se rossz!), mégha 1 nap alatt milliárdnyi tagot gyűjtött össze.
De azért ami jó ha van egy karavánban: hogy nincs unalom (ahogy elöször is írtam). És esetleg 1-2 program, érdekes dolgok a karinaplóban, és esetleg kis datolyás játékok.



- Hogyan szervezzek programokat, játékokat?

Játékot szervezni: sokan azt mondják, hogy valami kód kell, vagy nagy "számtógépezés" tudás, de kód, csak arra kell, amit a gépben szeretnénk megvalósítani, amit csak úgy "játékból" azt képzeletből lehet megvalósítani... nem tudom mennyire érthető. :D
De a lényeg: tervezel egy játékot (ismert pl.: egyszámjáték, lottó, kvíz játékok, de te is tervezhetsz újabbat!), és leírod annak szabályát.

Ha valami Lottó szerűséges játékod van: kiírod, hogy gondolniuk kell a tagoknak 1-ről 100-ig egy számra, és 5-öt tippelhetnek, és akiknek 1 találatuk van az kap valamit, akiknek kettő az is... stb.


Ha Kvízes, vagy olyan, amnek a kérdéseit le kell írni: Más sokat elmondtam róla: azt le kell írni. :D Teszel fel pl.: 5 kérdéset, és azokhoz pl.: 3 lehetséges választ írsz. A tagoknak csak annyi a dolguk: hogy a helyes választ elküldjék. ;) És akik jól válaszoltak azok közül sorsolsz, hogy ki nyert.


És mindenféle játékot meg lehet valósítani, de kódok, meg egyebek egyátalán nem kell (kód pl.: a Gaming Zone-ban található játékokhoz kell).


Programokokat szerevzni: ha pl.: valmi csetes találkozót szeretnél, akkor írod a tagoknak, hogy az Atom cseten xxx időpontban a kari szobályán találkoztok.
De van olyan hogy Szívdoktor: annak az egésznek az a lényege, hogy akiknek valmai baj van, meg egyébb azok leírhassák abajukat, és és ugynevezett "Szívdoki" vagy pedig a többi tag, tippeket ad nekik.
Szóval itt az a lényeg: egy megadott helyes, és egy megadott időpontban ott legyenek a tagok, és mehet a program. ;)

De van pár kivétel, pl.: Üzenőfal: az olyan, mint az itteni üzifal: ha írnak egy hírdetést az kikerül az üzifalra.
Ezt a karavánban így lehet megoldani: egy tag küld neked az üzenetet, és a Karavánod naplójába (avagy "üzenőfalra") kiírod.




Tippek, segítségek:

- Miket írjak ki (leginkább) a karavánom leírására?

Lehetőleg azt, ami a karidban lesz. :D És hogy mik várhatók, meg egyebek a karidról. De sajnos csak 2500 hely áll rendelkezére a karid leírásán, szóval jól oszt be azt a kis helyet!



- Valamit megváltoztatnék a karimon! Hol lehet azt?

Belépsz a karihoz, és a Karaván admin: adatoknál lehet.



- Nem tetszik egy tag a karimban! Hol lehet kirúgni?

A Karaván admin: tagoknál. Megkeresed azt a tevét, aki nem tetszik neked, és megnyomod a: Kirúgom! szöveget.
De ha már a karivezetést is másnak adnád át, azt is ott lehet.



- Hogyan toborozzak tagokat?

Annyi a lényeg, hogy adj hírt a karidról. Itt a TeveClubbon 3 fajta használt "tagszerzési módszer" van:

- Üzenőfal: teszel fel egy hírdetést az üzifalra (mmax 100 karakter hosszó lehet!), és akkor a legtöbb tevének adsz hírt a karidról. De ennek ára is van: 1 datolya.

- Cset: Ez nem olyan jó módszer, de itt is sok tevének tudsz hírt adni a karidról. Csak annyi, hogyhírdetsz a cseten, vagy más tevéktől kérdezed meg, hogy nincs-e karija, és hogy be akar-e lépni a karidba. Ez azért nem jó módszer, mert egyes szobáknál kirúghatnad, vagy ha "durván" adsz hírdt a karidról (1000 szer írod, hogy lépj be a karimba!!!!!... stb.) akkor nem sokra mész, mert sok teve lenémít. Vagy ahogy említettem: kirúgnak.

- Meghívó: ne úgy mint az üzifalnál, de itt is sok teve tudhat a karidról. Nekem ez vált be igaznán! ;)
Meghívót küldhetsz: bemész a leltárba egy tevéhez (ne épp a legelső tevéktől kezd), és ott a teve alatt van egy kis ikon: ahol 4 teve látható. Ha azt megnyomod el is ment a meghívód! ;)
Ha nincs ott egy olyan ikon: valószínüleg bejelölte azt, hogy ne küldjenek nekik meghívót.

Ha szöveget is szeretnél a meghívódhoz:
A Karaván admin: adatoknál megírhatod a meghívód szövegét! ;)

Tipp: ha többet hírdetsz több tag jön, és ha több a tag, csak több lesz! ;)



- Hogyan adjak datolyát egy tevének?

Ha épp nyertesed van a karidban (vagy más), akkor bizony datolya is kell neki. Datolyát adni két fajta módszerrel tudsz:

- Bemész a leltárba, kiválasztod azt a tevét, akinek datolyát küldenél, és ott a teve alat van sok ikon, közük egy ajándékcsomag. Arra rákattolsz, és ott lesz.

- Vagy mintha küldenél egy levelet annak a tevének, de ott lesz lila betűvel írva: inkább ajándékot küldök neki! - azt megnyomod és ott megheted.

FONTOS!: 1 datolya küldése 2 datolyába kerül, 2 datolya küldése 3 datiba, 3 datolya küldése, meg 4 datolyába!



- Hogy lehet azt beállítani, hogy egy tag levelet kapjon tőlem, ha belépett?

Karaván admin: beállításoknál megírhatod a szöveged, és ha már egy tag belép, a saját szöveged kapja. :)
/De minden tag kap "Üdvötlő levelet" még ha nincs kitöltve ott semmi, de akkor kb. csak annyi szerepel benne, hogy: "Köszi, hogy beléptél, és reméled jól érzed majd magad a kariban!"/



- Mi az a "Karaván munkás"?

Egy olyan teve, aki a kariban "dolgozik" és általában datolyát is kell fizetni érte. Egy tagot munkásnak úgy lehet kiválasztani, hogy képzeletben. :D Pl.: Horoszkópfelelős lesz: 2 hetente elküldi a mostani Horoszkópot. Vagy viccfelelős: 1 hetne vicceket küld. És ezeket ki is írod pl.: a naplóba. Vagy karaván segéd: a karavánban segít neked. Hibajavító: ha valami szót elírtál valahol, akkor szól neked, hogy: "itt egy kis hiba!". Vagy bármi ilyesmi.



- Mi az a Karaván fizetőeszköz?

Az olyan hogyha összegűlik pl.: 1000& az 1 datolya. Ha 2000&: 2 datolya... így tovább.
Ezket meg megszerezni: akár munkával is lehet, játékokkkal, részvételekkel lehet a tagoknak. Meg egyebekkel.



- Hogyan készítsek karaván honlapot?

Természetesen honlapkészítővel tudsz készíteni.
Pár ajánlat:

www.gportal.hu (fizetős)
www.mindenkilapja.hu

Hogy hogyan kell csinálni honlapot, az már ott le van írva. :D





Pár segítség, maiket a TeveClubbos segítségben találtam:

Mik azok a TeveKaravánok? (Ezt én is leírtam, de hogy a TeveClub hogy érti a karavánokat)

TeveKaravánban lenni jó, ezt minden teve tudja. A TeveClubon kétféle módon kerülhetsz bele egy karavánba: vagy belépsz már egy létező karavánba, vagy ha egyik sem tetszik, csinálsz magadnak egy újat.

Nézzük először az egyszerűbb utat, amikor már egy létező TeveKaravánnak akarsz a tagja lenni. Álmaid karavánját a következő helyeken találhatod meg:

Karaván Toplista
Karaván ABC-lista
Vakszerencse karaváninfó
vagy a Teveleltárban, ahol megnézheted, hogy melyik teve melyik karavánnak a tagja. Ha megtaláltad az ideális karavánt, kattints a "További adatok..." feliratra, ahol még többet megtudhatsz a karavánról, és be is léphetsz, a "Belépek ebbe a karavánba" gombra kattintva. Elég egyszerű lesz!

Persze előfordulhat, hogy megvan álmaid karavánja, de se híre se hamva nincs a "Belépek ebbe a karavánba!" gombnak. Ennek az lehet az oka, hogy a tevéd sajnos nem felel meg az adott TeveKaraván vezetője által kért felvételi kritériumoknak. Ekkor több dolgot is tehetsz: vagy belehúzol, hogy a tevéd megfeleljen a kritériumoknak, vagy keresel egy másik karavánt, vagy egyszerűen csinálsz magadnak egyet.

Ha belépsz egy karavánba, az nem jelent egy életre szoló tagságot. Ha meguntad, vagy találtál egy jobbat, bármikor kiléphetsz, amikor csak akarsz.



Hogyan lehet saját Karavánom?

Ha csinálsz egy karavánt, akkor annak Te leszel a vezetője. Karaván vezetőjének lenni nagy felelőség, mert van egy kis macera vele, például ha összevesznek a karavánod tagjai, akkor neked kell rendet tenned.

Karavánt alapítani egyszerű, a Karaván Centerben találsz egy "új karaván létrehozása linket", töltsd ki a kitöltendőket, és már készen is van a karaván. Persze csak akkor tudsz új karavánt alapítani, ha nem vagy éppen tagja egy másiknak.

Mik a kitöltendők? Először is kell egy név a karavánnak, illetve egy zászló (nagyon klassz színes zászlókat lehet gyártani, majd meglátod). Ha ez megvan, akkor be kell állítanod a felvételi kritériumokat - ezek fogják eldönteni, hogy ki lehet tagja a karavánodnak. Ha valaki megfelel a kritériumoknak és jelentkezik a karavánba - automatikusan taggá válik. Ha nem felel meg, akkor nem tud belépni - ilyen egyszerű. Ezek a kritériumok persze bármikor megváltoztathatók. Ezeket tudod állítani:

Teve minimum súlya - csak a beállított értéknél nagyobb súlyú tevék léphetnek be a karavánba
Teve minimum kedve - csak a beállított értéknél jobb kedvű tevék léphetnek be a karavánba
Teve minimum kora - csak a beállított értéknél idősebb tevék léphetnek be a karavánba
Teve minimum tudása - csak a beállított értéknél nagyobb tudású tevék léphetnek be a karavánba
Csak SzuperTeve - csak szupertevék léphetnek be a karavánba
Végül megadhatsz egy rövid leírást a karavánodról, amiben leírhatod, hogy milyen extra szabályok vonatkoznak a Te karavánod tagjaidra. Ha ez még mindig nem elég, és értesz a honlapkészítéshez, megadhatod a leendő karavánod honlapjának címét.

Természetesen egy karaván akkor igazán karaván, ha több tagja van. Egy igazi karavánnak minimum öt tagja kell, hogy legyen, ezért a karaván megalapítása után 7 nap áll rendelkezésedre, hogy ezt az öt tagot összeszedd és belépjenek a TeveKaravánodba - ha ez nem jön össze, akkor a karaván szétszéled és megszűnik. Ez a szabály a későbbiekben is érvényes, azaz ha bármikor a TeveKaraván létszáma 5 teve alá csökken 7 napnál hosszabb időre, akkor a karaván feloszlik. Mint a karaván vezetője, minden tagról eldöntheted, hogy akarod-e, hogy a karavánod tagja legyen, vagy sem. Ha nem akarod, akkor ki tudod tessékelni a karavánból.

A karaván vezetőjének lenni olykor fárasztó, ezért ha beleuntál, akkor egyszerűen át tudod adni a vezetést bármelyik másik tagnak a karavánból.



Mi alapján készül a karavánok toplistája?

Egy karaván pontjai tagjai tevepontjainak (TP) összegéből állnak össze. Ez alapján állítjuk össze a karavánok toplistáját, így könnyen kiderül, hogy melyik a legmenőbb karaván a farmon.

FONTOS: A hibernált tevék nem érnek pontot a karavánban.



Szeretnék ajándék datolyát a TeveClubtól a karavánom részére!

Ha a karavánod működtetéséhez datolyára van szükséged, neked kell megoldanod, hogy mindig legyen elég raktáron... A régebb óta létező karavánok vezetőinek elég jó ötletei vannak, például az egyik karaván vezetője elhelyezi a karaván leírásában a fő datolyatámogatók nevét és teveleltári sorszámát. A másik vezető pedig játékokat szervez, amit csak a karaván tagjai játszhatnak, és a "beugró" egy datolya elküldése a vezetőnek.



______________________________________

Nos, ennyi volna a kislexikonomból. :P
Még lehet hogy bővülni fog!

Ha már kérdésed van, akkor írj a tevémnek: Púpos Tódi [90244 AL] (nem harapok! :P).



Ui.: ha szeretnéd olvasd el a legelőzö bejegyzésem: Hogy ne ellopják a tevéd... !



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat