Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

liliom naplója


golden lily [209405 AL], gazdája liliom
2008-04-15 Feng Shui

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/209405
2008-04-15 Feng Shui

Történeti áttekintés

A Feng Shui az elrendezés kínai művészete, eredete 3000 évre vezethető vissza. A szó jelentése: szél és víz. A Feng Shui megpróbálja megtalálni a legkedvezőbb küllemet és elhelyezést az emberi létesítmények: lakóháznak, vagy akár egy egész város részére. A Feng Shui összekapcsolja a geofizikai jellemzőket, mint terepadottságok, klíma, helyi mágneses mezők és az asztrális jelenségeket, mint napfordulók, holdciklusok és csillagmozgások az ember pszichoszomatizmusával.

A Feng Shui története azokba az időkbe nyúlik vissza, amikor az ősi Kínában az emberek hosszú időn keresztül vándoroltak, és mindig más helyen telepedtek le. Eközben rájöttek, hogy az új lakóhely választásánál az egyik legfontosabb teendő az, hogy megfigyeljék a természet egyes elemeinek a kiszemelt helyre gyakorolt hatását, ezt értékeljék, s ennek alapján ítéljék meg, mennyire lesz tartós az épület, mennyire lesz nyugodt, békés és egészséges az életük az adott helyen.

Valószínűleg a Feng (víz) és Shui (szél) arra utal, hogy például a magas helyre épített házat a szél dühödt erővel képes ostromolni, míg a túlságosan alacsony területen megépített épület az árvíznek van kitéve. Mivel nem lakhattak sátorban esetleg éveken keresztül, hogy megtapasztalják és elemezzék a természet viselkedését az adott területen, ezért ki kellett fejleszteniük egy megfelelő, biztonságos módszert, amellyel rövidebb idő alatt képesek megfigyelni és elemezni az őket érdeklő természeti hatásokat.

A nyugati kultúrában fellelhető hasonló módszert, aminek kevésbé erős a vallási kötődése, Radiesztéziának hívják. Ez ingával vagy pálcával történő bioenergia mérést jelent. Megállapítható vele például a föld alatti erekből kiinduló káros sugárzás pontos helye, vagy akár az is, hogy hol érdemes megpróbálni kutat fúrni, ha vizet keresünk. Ez a módszer nagyon hatásosan párosítható a Feng Shui-val, mintegy kiegészítheti azt. Mondhatjuk azt is, hogy megfoghatóbb, kevésbé filozofikus, gyakorlatorientáltabb eszközt ad a nyugati ember kezébe. Ahogy a régi kínaiak tartották, a ház élőlény, saját energiaáramlással, ugyanúgy lehet beteg vagy egészséges, mint az ember, aki benne lakik.

A Feng Shui mesterek a táj és terepadottságok megfigyelésével keresték meg a Chi áramlásokat és az épületek számára a legkedvezőbb helyet. Az ősi kínaiak főként növénytermesztésből éltek, s emiatt fokozottan ki voltak téve a természet, az időjárás viszontagságainak. Ennek tudatában gondosan tanulmányozták környezetüket és megfigyelték, hogy bizonyos helyek szebbek, kedvezőbbek, szentebbek, mint mások és úgy gondolták, a környezet ezen tulajdonságai az embert is befolyásolják. Hittek abban, hogy aki megváltoztatja, harmonikussá, kiegyensúlyozottá, szebbé teszi környezetét, annak az élete is jobbá válik. Nagyon fontos például a lakóhelyek és épületek elhelyezésének iránya, ami abban is megmutatkozik, hogy igyekeztek észak-déli tájolással elhelyezni az épületeiket. Ez a törekvés a korai épületek esetében egyértelműen megmutatkozik.

Északi irányba hegyvidéknek kell lennie, hogy az felfogja a hideg északi szeleket. Emiatt az épület hátsó része északra nézett, és teljesen zárt volt. Az épület elejének délre kellett néznie, ahonnan akadálytalan kilátás nyílt valamilyen patakra, vagy a tengerre. Feng Shui szabályrendszerének megértését a nyugati kultúra számára az is nehezíti, hogy a keleti emberek különböző módon látták a világot, és másmilyen szimbólumok segítségével fogalmazták meg gondolataikat.
Néhány Feng Shui fogalom

Akvárium
Jó Chi-t gyűjt és elősegíti az üzleti sikereket. Minden kínai lokálban találunk egyet. Ha érdekes köveket, növényeket és szép színes halacskákat veszünk bele, öröm lesz gondozni, és a lakásnak is díszévé válik. Semmiképpen se szögletes akváriumot vegyünk, mert a Feng Shui szerint az éles tárgyak negatív energiát hordoznak.

Állatok
Igazi bio mérőeszközként működnek. Ahol az eb szívesen tölti az idejét, ott biztosan megfelelő hatások érvényesülnek. A macskára viszont ne hallgassunk, mert a kutyával ellentétben nem érzékeli a sugárzást. Attól még, hogy a cica a kedvenc fotelunkban szeret szunyókálni, nem biztos, hogy egészségünkre ártalmas helyen van, de jobb, ha Feng Shui szabályai alapján megvizsgáljuk a szobát.

Bágua
A sárkány teste, segédeszköz szűkebb és tágabb környezetünk elemzéséhez. Négy falrésze, négy sarka, és egy középpontja van. Az elmélet alapja, hogy minden helyiség, minden test egységes egészet alkot.

Chi
A Feng Shui alapja, a ház és a lakók kozmikus, élénkítő energiája. Mindenki járt már olyan lakásban, ahol látszólag ok nélkül, rosszul érezte magát. A kínaiak megtalálták ennek az okát: a hiányzó Chi tehet mindenről. Tükör, széljáték, bambuszfurulya, szobai szökőkút, növények, megfelelő színek (pl. sárga, piros), helyesen elrendezett bútorok friss Chi-t hoznak a lakásba.

Előszoba
A szűk, sötét előszoba csökkenti a ház energiáját, elriasztja a látogatókat, egészségügyi problémákat idéz elő, depresszióssá tesz. Világítással és tükrökkel derűsebbé, optikailag nagyobbá tehetjük a teret, ráadásul így Chi-vel is feltöltődik. Ha van rá lehetőség, úgy kell alakítani a lakást, hogy belépéskor az első pillantás ne falra essen.

Élek
Rossz hatással vannak az emberekre, balesetveszélyesek és megfojtják a Chi-t. Tükrökkel, futó növényekkel és lágy vonalakkal tudjuk hatástalanítani. A kínaiak minden éles, szögletes dologtól borzonganak, igyekeznek íves, kerek tárgyakat használni. A virágládától az akváriumon át az asztalig mindent lehet kerek formában is kapni, így a vásárlásnál nem lesz nehéz dolgunk.

Észak
A kínai tanítás szerint nagyon fontos szerepe van az égtájaknak. Az ajtók, ablakok helye, a ház és a bútorok fekvése hatással van a testi és szellemi állapotra. Az észak az egyetlen irány, amerre az ágy fejrésze nem nézhet.

Gerenda
A lakás berendezésekor nemcsak oldalra és lefelé kell nézni, hanem fölfelé is. Ha az ágy fölött gerenda van, úgy érezhetjük, mindjárt ránk szakad, kellemetlen érzéseket kelt. Elrontja az álmokat, akadályozza a pihentető alvást. Ha íróasztal fölött van, negatívan befolyásolja a munkát, a gondolkodást, a kreativitást.

Horoszkóp
A bejárati ajtó iránya és a csillagok állása meghatározza a ház jövőjét: melyik szobában megy a munka, mint a karikacsapás, hol tudnak jól aludni a családtagok, melyik helyiséget használjuk ruhák tárolására. A kínai horoszkóp segítségével a születési év alapján ki lehet választani minden lakó számára az ideális szobát.

Iránytű
A Feng Shui mesterek legfőbb segédeszköze a speciális iránytű, amely talán egy számolóléchez hasonlítható. A szerszám figyelembe veszi a lakók születési évét és az asztrológiai adatokat is. Ennek használata megkönnyíti a berendezés tervezését.

Kelet
Hongkongban minden bank bejárata kelet felé néz, különben kizárják a sikert és a gazdagságot. A hálószobát is úgy javasolt berendezni, hogy az ablaka kelet felé nézzen, mert a felkelő nap szerencsét hoz.

Meridiánok
A kínai orvostudományban energiavezetékek, melyek mentén a Chi mozog. A lakásban is vannak ilyenek, ezekre a helyekre minél több növényt kell tenni, így növekszik az életerő.

Öt elem
A kínai gondolkodás alapja. A természet változásait, a születést és az elmúlást a föld, víz, tűz, fém és fa ciklusaival magyarázza.

Sha
Így nevezik a kínaiak a Chi ellentétjét, a rossz energiát. A zsákutca végén álló ház különösen sokat kap belőle, de az udvaron felállított szoborral ez elvezethető. Az ablakpárkányra tegyünk kicsi tárgyakat, növényeket, ezek megakadályozzák, hogy a sha bejusson a lakásba.

Számok
A kétjegyű számok szerencsét hoznak a háznak, míg az egyjegyűek egyedüllétet ígérnek. Szerencsés számok: 2, 5, 6, 8, 9, 10. Szerencsétlen számok: 1, 3, 4. Nem kell kétségbe esni, és azonnal költözésre gondolni, a szakértő tud segíteni. Már színekkel is tudunk enyhíteni a problémán: a sárga és a piros gondoskodik a gazdagságról, ösztönzi a vérkeringést és aktivizálja a lakókat.

Víz
A szobai szökőkút vagy az udvari tó Chi-mágnesként feltölti a házat pozitív energiával, felér egy gazdagságforrással. Munkahelyünkön akasszunk a falra vízesést ábrázoló képet, mert ez serkenti az alkotási vágyat.

Yin és Yang
A Chi harmonikusan árad a kiegészítendő pólusok között: nőies és férfias, sötét és világos, passzív és aktív, hideg és meleg. Ezért a tűzhely ne kerüljön a mosogató vagy a hűtőszekrény mellé; a sötét színek sok világossal fellazíthatók, a dolgozószobába feltétlenül tervezzünk pihenősarkot.

Rövid áttekintés a Feng Shui-ról

A Feng Shui rendszer alapja ugyanaz az életenergia, azaz Chi, amely jól ismert a tradicionális kínai orvoslásból. A távol-keleti orvoslás irányzatai megegyeznek abban, hogy az ember csak akkor lehet egészséges, ha a megfelelő táplálkozásnak és életvitelnek köszönhetően elegendő Chi áramlik a testében. A Chi az emberi szervezetben az energiapályákon, azaz a meridiánokon keresztül áramlik. Kevésbé közismert azonban, hogy ugyanez az energia a földben és a levegőben is kering.

Chi sokféleképpen megjelenhet, de mindig szorosan kapcsolódik valamiféle életfolyamathoz, tudathoz. Gyakorlatilag felfoghatjuk úgy is, mint egy filozofikus megközelítés a világ működésére, így ahol oxigén, ott Chi, ahol mozgás, ott Chi, ahol hő ott Chi van. Egyrészt tehát vannak a fizikai létezéshez kapcsolható elemi energiák, mint szélfújás, erdőtűz, vízfolyások. Másrészt vannak a fizikai létezéshez nem kapcsolható energiák, amivel a Feng Shui külön foglalkozik.

Van egy másik megközelítése is a Chi-nek, amivel szintén egy újabb nézőpontból vizsgálható meg: minden anyagnak van bizonyos frekvenciatartománya, ahol az anyag létezik (rezeg). Amit fizikai világnak nevezünk egy bizonyos frekvenciatartományt jelent. A Chi ezen túl, finomabb rezgéssel létezik, ugyanúgy képes változni, átalakulni, mint a fizikai világ, de annál jóval gyorsabban.

Az emberi energiarendszernek is megvan az egészséges rezgése. Amikor egy – mondjuk – máshogy rezgő Chi hat rá, képes az energiarendszert lehúzni. Ez kezdetben fáradtságban, kedvetlenségben, levertségben nyilvánulhat meg, de hosszútávon akár betegségek formájában is jelentkezhet. Tehát, amikor negatív energiáról van szó, az a saját energiarendszerünk frekvenciájára károsan ható energiát jelenti.

Ezzel az elmélettel foglalkozó szakemberek gyakran orvosként is működnek, ezért nevezik a Feng Shu-it a terek akupunktúrájának. A Feng Shui a lakást vagy a házat az emberi szervezet hasonmásának tekinti: a száj az ajtónak felel meg, az ablak a szemnek, a falak a bőrnek. A Chi akkor képes megteremteni az ember jó közérzetét, ha a lakásban vagy házban nyugodtan áramolhat, és a hátsó ajtón vagy ablakon keresztül távozhat a szabadba. Jó, ha a bejárattal szemben nincsen ablak, mert azon keresztül eltűnik az energia, és ugyanezen okból kifolyólag jó, ha a mellékhelyiséget sem közvetlenül a bejárattal szemben helyezik el.


A Feng Shui szakember megállapítja a Chi lüktető áramlatait a lakásban/házban, és elemzi milyen befolyást gyakorolnak az egyes területeken. A Feng Shui eszköz arra, hogy a bennünket körülvevő világot ne legyőzendő ellenségnek tekintsük, hanem teremtsünk összhangot a külső és belső világunk között.

Bárhol vagyunk, mindenhol formák és színek vesznek körül bennünket. Ügyelni kell arra, hogy ezek ne gátolják, hanem erősítsék egymást. Ehhez sokszor nem kell más, csupán egy jól elhelyezett tükör, egy csokor virág, egy színes kendő, egy szélcsengő, esetleg egy kis kristály. Ha megszüntetjük a kiegyensúlyozatlanságokat, javul a lakók egészségi állapota, hangulata és ez kihat az élet minden területére.

Ahhoz, hogy a Feng Shui elméleteit és gyakorlati módszereit megértsük a gondolati hátterének a megismerése elengedhetetlen. Néhány mondat a Tao-ról. A régi időkben a mennyet és a földet sárkányokként személyesítették meg, amelyek ki- és belélegezték a Chi-t, az életenergiát, vagyis az ellentétek így tartották mozgásban a világot. Ebből az ősi elképzelésből alakult ki később a Tao.

A Tao-ból származik a Jin és a Jang a két alapvető erő, ami az univerzumot mozgásban tartja, az ellentétek egyesülése a harmónia, vagyis a Tao. Ezek az ellentétek egymástól függenek, hiszen egyik sem létezhet a másik nélkül. A Jin tartalmazza a Jang-ot és a Jang is a Jint. A Feng Shui tanítása szerint az ellentétek egyensúlyát megteremtve fenntarthatjuk saját belső egyensúlyunkat. A Jin és a Jang további ellentétpárokra oszthatók. Ezek a tulajdonságok környezetünkben is érvényesülnek.



JIN
JANG

sötét
világos

nőies
férfias

föld
menny

völgy
hegy

tigris
sárkány

íves
egyenes

kerek
szögletes

alacsony
magas

díszes
egyszerű

vízszintes
függőleges

természetes
geometrikus




Akár a Jin, akár a Jang kerül egy lakótérben túlsúlyba, az kellemetlen érzéseket kelt. Például hangsúlyosan Jin helyiség egy alacsony, sötét színű bútorokkal berendezett szoba, ennek ellentéte egy hatalmas, világos, napfényes terem, ahol csupán néhány szögletes bútor található. A Jin jelleget Jang elemekkel oldhatjuk fel, például fények és világos pasztell színek, az erős Jang jelleget pedig Jin jelleggel egyensúlyozhatjuk ki, például íves kialakítású bútorok és erős színek. Az ember ösztönösen vonzódik azokhoz a helyekhez, ahol a Jin és a Jang egyensúlyban van. Fontos tudni, hogy minden embernek a Jin és Jang általa igényelt egyensúlyára van szüksége, ezért lényeges, hogy mindenki saját ízlése szerint rendezze be otthonát, úgy, hogy az számára a lehető legkényelmesebb legyen. Az emberek a Jang elemhez tartoznak, a házak pedig a Jin-hez. Túl nagy ház kevés lakóval túl nagy Jin-nel rendelkezik. Ha kicsi házban túl sokan laknak, a lakók veszekedősek lesznek.A Tao lényegének megértéséhez meg kell ismernünk a létrejöttének körülményeit.


WU-KI A wu-ki az őskezdet, a létezés egy potenciális állapota...

A wu-ki véleményem szerint csak körvonalat jelent.

TAI-KI Ez a potenciális létezés hirtelen valósággá vált. Két őselemre bomlott, a Jin-re és a Jang-ra és a mozgás elkezdődött.

Az Univerzum legfőbb tulajdonsága a mozgás és a változás.




A Jin nem létezhet Jang nélkül és a Jang nem létezhet Jin nélkül. Az egyik növekszik a másik csökken és ha beáll az egyensúly, létrejön a harmónia a Tao. A Feng Shui is a harmónia és az egyensúly megteremtésére törekszik, azáltal, hogy környezetünk állandóan változó Chi-jét próbálja szakadatlanul kiegyensúlyozni. A Feng Shui folyamatos cselekvést igényel, ezáltal a világban érvényesülő örök változásra hívja fel a figyelmet és a harmónia keresésére irányuló törekvésre.

A tökéletesség a szimmetria, az egyensúly megjelenítése. A tökéletesedés folyamata azért szebb számunkra, mert emberi. A tökéletesedés folyamata valójában törekvés a tökéletességre. A törekvés az egyensúlyra és a harmóniára az anyagi és a szellemi világban egyaránt értelmezhető. A harmónia az anyagi világban mint esztétikum mutatkozik meg a szellemi világban, mint tisztaság és jóság. A Feng Shui is az egyensúlyt és a harmóniát keresi. Amikor alkalmazzuk az otthonunkban, a harmóniát igyekszünk megteremteni.

Az anyagi síkon elérhető javakhoz mindig társul egy szellemi síkon elérhető is. A Feng Shui szerint a külső környezet hatással van ránk, tehát ha tudatosan törekszünk környezetünkben a harmóniát kialakítani, akkor életünk is megváltozik. Tudnunk kell azt is, hogy a külső környezetünk harmóniájának megteremtésére irányuló törekvésünk egyúttal egy belső törekvéssé is válik, törekvéssé a tökéletességre. Vagyis, ami kint van az van bent is. Ha mi kint tudatosan igyekszünk rendet és harmóniát létrehozni, akkor ez bent is létrejön. Ha kint rend van, rend van bent is.

A harmónia a Feng Shui szabályok alkalmazásával megteremthető, azt azonban tudnunk kell, hogy a Chi áramlása mindig változik, és az egyensúly létrehozására nap mint nap figyelnünk kell. A külső világban véghezvitt cselekedeteink következtében így nap, mint nap a belső törekvés is megnyilvánul. A mozgás világában a cselekvés igazán a miénk. A Feng Shui csodája az, hogy felismerte, hogy egy anyagi világbeli tettünkkel a belső világban is cselekszünk, és ha ez a tett a harmónia elérésére irányult, akkor belül jobbá és boldogabbá válunk. Ennek fontos következménye az is, hogy az általunk teremtett harmónia és szépség másokra is hat, aki azt megtapasztalja.

A Feng Shui nagy fontosságot tulajdonít a rendnek. A Feng Shui szerint ahol rendetlenség van, ott ártó gondolatok kezdenek gyülekezni, először kisebbek, aztán egyre nagyobbak. Egy gardrób szekrény, vagy egy kamra jó példa erre. A rendetlen helyek Chi-je rossz, egészségtelen, így a rendetlenség káros hatással van a területre is és ezen keresztül az emberre is. Például egy rendetlen ruhásszekrény ahelyett hogy az egészség oldalon stabilizáló hatású lenne, problémákhoz fog vezetni. A Feng Shui alkalmazásának első lépése tehát a rendteremtés. A környezet hatással van az emberre, ugyanakkor a külső rendben a belső rend is megmutatkozik. A Feng Shui szerint nemcsak a belső pszichés állapotunk befolyásolja azt, hogy hogyan alakítjuk ki környezetünket, de a környezetünk rendje is visszahat ránk, ezért fontos, hogy törekedjünk a rendre.

A rendviszonyok felborulása általában valamilyen belső állapotváltozást jelez. A rend felborulása a rendetlenség. A rendetlenség átmenetileg is kialakulhat időhiány vagy átmeneti stressz helyzetek miatt. A rendetlenség válhat kaotikussá válsághelyzetek idején, de az állandó, kaotikus rendetlenség súlyos elmebetegségek és depresszió kísérő tünete szokott lenni. Ez azt jelenti, hogy depresszió és elmebetegség esetén mutatkozik hosszan tartó kaotikus állapot.

A másik véglet, a túlzott rend, szintén pszichés zavarokra utal. Nemcsak az embereknek, de a házaknak is van aurája. Olyan energiaburok ez, ami információkat őriz és közvetít. Amikor valaki belép egy lakásba, egyéni érzékenységétől függően jobban vagy kevésbé, de ösztönösen ráérez a hely pozitív vagy negatív energiáira. Szívesen időz ott, vagy menekül. A múlt eseményei ugyanis átjárják a falakat, a mennyezetet, az egész házat. Az események nyomot hagynak a környezetben, a bútorokon, a levegőben.

A rendrakás mindig nagyon fontos, ugyanis aki egyensúlyt teremt a környezetében, az rengeteg energiát nyer, és ez hozzásegíti, hogy elérje mindazt, amit célul tűzött ki maga elé. Akit rendetlenség vesz körül, az végső soron maga szab gátat a körülötte lévő energiának, hátráltatja a pozitív erők áramlását, megnehezíti saját boldogulását.

A keleti filozófusok szerint az emlékek, emléktárgyak gyűjtögetői nem képesek megszabadulni a múltjuktól. Rendszerint állandó fáradtságról, gyengeségről panaszkodnak, s fogalmuk sincs arról, hogy a fölöslegesen fölhalmozott tárgyakkal zárják ki környezetükből az éltető energiát. Ősi kínai mondás, hogy amire három évig nem volt szükség, arra már nem is lesz soha. Ha a múlt jó volt, visszasírjuk, belekapaszkodunk, nem engedjük magunkhoz a jelent és a jövőt. Tehát mielőbb meg kell válni a jelképeitől, és már a selejtezéssel elkezdődik a feltöltődés. Ha valaki nyitott egy új kapcsolatra, akkor a múltat le kell zárnia. A régi kapcsolatokból származó tárgyakat ki kell dobni, a régi leveleket, bútorokat, ékszereket, ajándékokat, szárított virágokat – vagyis mindent, ami az egykori kapcsolat emlékét idézi – el kell távolítani.

A Feng Shui gyakorlatához háromféle energiát kell megkülönböztetnünk. Az egyik a testben keringő energia, ami - akár csak a vérnek - folyamatos áramlásával és tisztaságával garantálja életfolyamataink helyes működését – ez az „Én”.

A másik energia, amit Kozmikus vagy Univerzális Chi-nek szoktak nevezni (megjegyzem, hogy e fogalmat többféleképpen is használják) a külső világban működő Chi, ami a „nem-Én” - ez más életfolyamatokra van közvetlen hatással. Ezek azok az energiák, amik csak közvetve hatnak ránk – közvetlen energiarendszerünkre. Chi sokféleképpen megjelenhet, de mindig szorosan kapcsolódik valamiféle életfolyamathoz - tudathoz. Gyakorlatilag felfoghatjuk úgy is, mint egy filozofikus megközelítés a világ működésére, táplálására, ez elég a Feng Shui szempontjából. Így ahol oxigén, ott Chi, ahol mozgás, ott Chi, ahol hő ott Chi van – tehát egyrészt vannak a fizikai létezéshez kapcsolható elemi energiák – szélfújás, erdőtűz, vízfolyások. Ezen túl vannak a fizikai létezéshez nem kapcsolható energiák, amivel a Feng Shui külön foglalkozik – ilyen például egy bármilyen lény érzelme.

Van egy másik megközelítése is a Chi-nek, amivel szintén egy újabb nézőpontból vizsgálható meg: minden anyagnak van bizonyos frekvenciatartománya, ahol az anyag létezik (rezeg). Amit „fizikai” világnak nevezünk egy bizonyos frekvenciatartományt takar. A Chi ezen túl, finomabb rezgéssel létezik, ugyanúgy képes változni, átalakulni, mint a fizikai világ, csak ennél jóval gyorsabban. Az emberi energiarendszernek megvan az „egészséges” rezgése. Amikor egy – mondjuk – máshogy rezgő Chi hat rá, képes az energiarendszert „lehúzni”. Ez kezdetben fáradság, kedvtelenség, levertségben nyilvánulhat meg, de hosszútávon akár fizikai szinten is megjelenhet betegségek formájában. Így amikor negatív energiáról beszélünk, az a saját energiarendszerünk frekvenciájára károsan ható energiát jelenti. A Feng Shui-ban ezt nevezik Sha-nak, és máris megfogalmaztuk a harmadik fontos energiát. Egyszerűen szólva – ahol az életenergia iható, ott Chi, ahol megromlik; - s ez a harmadik energia - ott Sha.


Bágua
A Bágua sarok és oldalpontokból áll. A kiindulási pont az alsó oldal, a karrier oldal, amit a tudás és a barátok határolnak. Baloldalon található a család és az egészség, amit a gazdagság és a tudás sarkok határolnak. Szemben a hírnév, ami leginkább saját magunk megbecsülését takarja, a gazdagság és a partnerkapcsolat sarkok által határolva. Míg jobbra a gyermekek, ami a játék, tisztaság, ez a partnerkapcsolat és a barátok által határolva.

Látható, hogy minden oldal, és a határoló sarkok logikai kapcsolatban állnak egymással. Például a biztos karrierhez tudás kell és barátok (támogatás). A családhoz és egészséghez tudás és gazdagság. Ez nem csak a fizikai gazdagságot jelenti, hanem az ötletgazdagságot, a kreativitást, ez az, ami az életben maradáshoz, az alkotáshoz szükséges. A hírnévhez és megbecsüléshez elengedhetetlen az előbb megfogalmazott gazdagság és a partnerkapcsolat, a biztos háttér, a társ és annak támogatása. A gyermeki tisztaság, kíváncsiság, vagy magához a gyermekhez szükség van mind barátokra, mind partnerkapcsolatra, míg a megfelelő partnerkapcsolathoz és barátokhoz is szükség van ezekre a gyermeki képességekre. A Bágua középpontja az energiaközpont, ez a hely leginkább a korona csakrához hasonlítható. A szoba/ház ezen részét tisztán kell tartani, ez a hely megfelelő a pihenéshez, meditációhoz.

Mit tegyünk, hogy házasságunk, párkapcsoltunk jobb legyen? A Párkapcsolati Feng Shui tanácsait követve nemcsak otthonunk válik harmonikusabbá, hanem lassan, de biztosan párkapcsolatunkban is pozitív változásokra számíthatunk. Az úgynevezett báguá-technika segítségével könnyen megállapítható, hogy lakásunk mely részén található a házasság és szerelem területe, amely a párkapcsolatért felelős. Ez a bejárattól jobbra, a legtávolabb eső sarok, jó esetben a lakás délnyugati oldalán.

Hálószobánk nem csak az erotika és a szerelem, de a relaxáció és a pihenés színhelye is, ezért használjunk gyümölcsös színeket (barack, sárgadinnye, eper), esetleg halvány kéket –zöldet a falak festésénél, az ágynemű kiválasztásánál. A vöröses árnyalatú dísztárgyak (párnák, vázák, képkeretek, szívek, apróságok) tűz-elem jellegük miatt növelik kapcsolatunk szexualitását, élénkítik érzelmi életünket. Ha ezen a területen fürdőszobánk helyezkedik el, bíbor színű törölközőkkel, szappanokkal, fürdőkristályokkal, mécsesekkel szintén a megfelelő hatást érhetjük el. Használjunk olyan tárgyakat, melyek valamilyen módon a szerelmet, a boldogságot szimbolizálják számunkra. Ez lehet egy vidám hangulatú festmény, a másiktól való emléktárgy, egy közös fénykép, kis állat-szobrocskák (mandarinrécék, delfinek) – szigorúan párosával!

Kitehetjük a kínai házassági áldás szimbólumát is, mely a kettős boldogságot jelképezi ez, az ezoterikus boltokban könnyen beszerezhető. Annak, aki egyedül él, törekednie kell arra, hogy lakása semmiképp’ se tükrözze magányosságukat: nappalinkba két fotelt kell helyezni el, fürdőszobába több törölközőt és egyéb kiegészítőket kell tenni és az étkezőben se egy szék árválkodjon! Leendő párunknak előre tervezzünk helyet otthonunkban!


Gondosan kiválasztott lámpákkal, gyertyákkal mesés hangulatot varázsolhatunk a legborongósabb, sötét helyiségbe is. Sárgás-narancsos fényt adó lámpabúrákat használjunk, napközben pedig mindig húzzuk el a függönyt és engedjünk be friss levegőt.

A friss virágok nemcsak szépek és illatosak, de megszűrik a levegőt és vonzzák a jó Chi-t. Vigyázzunk azonban, hogy amint virágunk elhervadt, dobjuk ki, mert a halott, elszáradt növények negatív energiát árasztanak. Ízléses - művirágokból készült - csokrot, cserepes virágokat, szárított virágokkal töltött illatpárnákat is használhatunk olyan helyiségekben, ahol kevés a természetes fény.

Különféle Feng Shui kristályokkal tehetjük még ragyogóbbá az ablakunkon beszűrődő napsugarakat, melyek megtörnek a kristályon, és fényük - akár a parányi csillagok az égen - világítják be falainkat. Rózsaszínű, fehér és szivárvány színben kaphatók, nagyságukat a kiválasztott szoba méretéhez mérten kell kiválasztanunk. Akasszunk szélcsengőt ajtónk vagy ablakunk elé, mert megerősíti a Chi áramlását, ami ezen a területen különösen fontos. Válasszunk üvegből, bambuszból, kagylóból vagy fémből készült szélharangot, olyat, ami fülünk számára kellemes csengésű.

Más megközelítés szerint tükörképünk más személyeket is jelképezhet, mely a hűtlenségre való hajlamot erősíti. Új párkapcsolatunk kedvező alakulását ronthatják a múltra, az előző szerelmi kapcsolatra emlékeztető tárgyak: volt kedvesről készült fényképek, hozzá fűződő emléktárgyak, levelek. Ezektől minél hamarabb szabaduljunk meg, mivel rossz hatással vannak jelenünkre.

A berendezési tárgyak lehetőleg mindig párban legyenek, hogy szimbolizálják a párkapcsolatot. A falra helyezett kép, poszter ábrázoljon csókolózó párt. Helyezz el két gyertyát, vagy két vázát közel egymáshoz. Tartózkodj a páratlan tárgyaktól, mivel azok a magányosságot szimbolizálják. Az ágy feje mindig közvetlenül a falnál legyen, a lehető legtávolabb az ajtótól. Ne hagyj üres helyet a fal és az ágy között, mert még a legkisebb rés is stresszt okozhat. Ne feküdj lábbal az ajtó felé! Ezt a helyzetet a kínaiak halotti pozíciónak tartják, mivel a holtat lábbal kifelé viszik ki a szobából. Az ágy feje soha ne legyen az ablaknál, amely nem más, mint lyuk a falon. Bármennyire is divatos ma a tükör a hálószobában, a Párkapcsolati Feng Shui szerint nem jó, ha a tükörből látszik az ágy: erősíti a hűtlenség veszélyét. Az elektromos felszerelések csökkentik a helyiség energiáját. Az óra, lámpa, televízió elektromágneses hullámai megzavarják az alvást. Ha feltétlenül szükség van rájuk, helyezd őket minél távolabb az ágytól.

A délnyugati sarok - a lényeg !! Egy 3000 éves kínai szöveg szerint a hálószoba délnyugati sarka a szerelmi fészek legfontosabb pontja. Helyezz a hálószoba délnyugati sarkába szerelmi szimbólumokat: rózsát, piros gyertyát, vagy szív alakú fényképet. Ha fel akarod erősíteni a rád irányuló energiát, fesd pirosra a hálószoba délnyugati falát. A vörös szín a forróságé és a szenvedélyé. A halványabb színek, mint például a pink a gyengédséget, a harmóniát és a romantikát képviseli. Ne adagolj túl egyetlen színt sem, mert ezzel túlsokszorozhatod az energiát. Ilyen esetben ne csodálkozz, ha szerelmi életed a vártnál szövevényesebb lesz.

A vázába helyezett virág vonzza a szerelmet. Ha rózsát teszel a vázába, feltétlenül távolítsd el a tüskéit, mert a tüske veszélyt jelent egy kapcsolat számára. Jó hatással lehet, ha a szoba délnyugati sarkában elhelyezel egy vörös ernyős, vagy vörös égőjű hangulatlámpát. A különféle kristályok vonzzák és elősegítik a jó Chi-áramlást. A tiszta, kerek, csiszolt kristály magába szívja a fényt és az energiát, és kivetíti a szoba minden csücskébe.

Helyezz el a hálószobában rózsakristályt, vagy vásárolj olyan hangulatlámpát, melyekről kristályok lógnak le. Tedd egy sarokasztalkára, hogy a Chi zavartalan áramlását biztosítsa a szoba sarkaiban is. Viselj rózsaszínt, a szerelem és romantika színét. Nem is kell, hogy látsszon, az is jó, ha valamelyik fehérneműd rózsaszínű. Ennek ugyanolyan ereje van, mint a blúznak vagy a pulóvernek. Az energia veled lesz, ha a szín a testeddel érintkezik.

A rózsaszín sál, harisnya, a kvarckristály fülbevaló, vagy a halvány rózsaszín tanga igen hatásos. Aromaterápiás illatokból cseppents a csuklódra. A rózsaillat a szerelem és romantika serkentője. Cseppenthetsz belőle a zsebkendődre is, amelyet helyezz a ventilátor elé, hogy a szoba levegője megteljen az illatoddal. A formáknak mágikus erejük van. A kettős boldogságot szimbolizáló kínai betűt hordhatod a pólódon vagy a nyakláncodon. Azt jelképezi, hogy az igazi boldogság alapja a család és minden jótékony emberi kapcsolat.









Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat