Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Joel Doll naplója


Joel Doll [138844 AL], gazdája Joel Doll
2009-07-27

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/138844
2009-07-27

Javul a Hungaroringen sérült F1-pilóta állapota: egyre sűrűbben ébresztik, visszajelzéseket ad, végtagjait mozgatja. Feltehetően nincs agykárosodása, de még tovább vizsgálják. Hétfőn a Ferrari-elnök is meglátogatja.

Felipe Massát egyre sűrűbben ébresztik fel, már passzív kommunikációra képes: beszélnek hozzá, visszajelzéseket ad, kezét-lábát mozgatja, ami mindenképpen jó jel - mondta a Honvédelmi Minisztérium szóvivője a Magyar Televízió Nap-kelte műsorában hétfő reggel.

Bocskai István közölte, bizakodóak, reményeik szerint elkezdődik a lassú felépülés. Hozzátette, vélhetően nem történt agykárosodás, de még nincsenek a gyógyulás olyan fázisában, hogy ezt ki lehessen jelenteni.

Hétfő reggel elvégeztek egy ultrahangvizsgálatot a versenyzőn, célja az volt, hogy megállapítsák, felgyülemlett-e víz a sérült beleiben: az eredmény megnyugtató.

Hamarosan újabb CT-vizsgálatra viszik, hogy összehasonlítsák a vasárnapi hasonló vizsgálat eredményével. A kérdésre, hogy a CT-vizsgálatokból tudható-e, hogy a versenyző agya megsérült-e, Bocskai István azt mondta: az eredmények bizakodásra adnak okot.

"Semmiféle olyan aggodalomra okot adó jelzést nem vettek az orvosok a CT-eredményről, amely ezt kimutatná, de korai lenne bármilyen kijelentést tenni" - fogalmazott a szóvivő.

Hangsúlyozta, az orvosok és ápolók mindent megtesznek a pilóta felépüléséért. Kiemelte, Európa egyik legkorszerűbb kórháza a Honvédkórház, olyan csapat dolgozik a versenyző gyógyulásán, amelynek tagjai misszióban tapasztalatot szerzett katonaorvosok.
Szakemberek végezték a műtétet, akik nagyon extrém sérülésekkel is foglalkoztak missziós tevékenységükkor.

A Felipe Massát műtő orvos, Veres Róbert szerint a Ferrari Forma-1-es pilótája már nincs életveszélyben, azonban szemsérülése kihatással lehet további sportolói pályafutására.

Az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozó szakember elmondta: még nem lehet tudni, hogy a brazil versenyző bal szeme milyen mértékben károsodott. Massa állapota egyébként továbbra is stabil.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nem csak azt nem tudom felfogni, hogy meghalhat(ott volna), de még csak azt sem, hogy valószínűleg vége a Forma 1-es karrierjének.. Annyira megszoktam a manó fejét a dobogón, a piros cuccokban, Kimi mellett.. Azt mondtam, hogy inkább ő menjen és ne Kimi, ha Alonso-t tényleg annyira akarják.. De én nagyon nem erre gondoltam.. Én fair játékot akartam és ha ebben Kimi maradt volna alul, akkor elfogadtam volna, hogy neki kell mennie.. Persze lehet, hogy még akkor is mennie kell, ha Felipe sem jöhet vissza, de most.. ne haragudj Kimi, de most nem tudsz annyira érdekelni. Szeretlek és N1 voltál, vagy és maradsz is örökre, de most.. most nem tudok rád koncentrálni.

Örülök, hogy ezeket a híreket olvashattam (habár kb minden hírben mást mondanak), ahogy hazajöttem, de kicsit félek is ettől a "jobban van, stabil" állapottól.. Idáig, akinek végigkísértem az életét vagy akárcsak pár napját is, a haláláig.. szóval.. Volt anya, aki rosszul volt. Nem tudott már felülni. Etetni kellett, mert a kezét sem tudta használni. Aztán volt két kemoterápia (amik mégjobban leszívták az erejét) és 1-2 hét "pihenő" után már magától evett, sőt.. fel is tudott ülni. Rá egy hétre meghalt.

Volt a mamám.. combnyak-törése volt, nem életveszélyes, de fájdalmas. Mikor elvitték, rám nézett és azt kérdezte tőlem: "Te ki vagy?" és ezt nem úgy értette, hogy összekevert a testvéremmel, hanem, hogy fogalma sem volt. Aztán másnap bementem a kórházba, ott feküdt. Meglátott és a nevemen szólított, izgatottan, mosolyogva, hogy menjek oda, hadd adjon sok sok sok (szúrós :p) puszit.. Egy héten belül meghalt.

Volt anya testvére. Egy évvel anya halála előtt tudtuk meg, hogy rákos. Tüdőrák. Jól viselte a kemoterápiákat, jól reagált rá a szervezete, azt mondták az orvosok, hogy minden esélye megvan, hogy legyőzze a rákot. Mikor nem voltak kemok, már a kendőjét is levette a fejéről, mikor kiment az utcára és büszkén mutogatta, hogy "hohó, látjátok a hajam? dúsabb és szebb lesz, mint a tiétek!" :)
Egy hónapon belül meghalt.

Aztán volt az a koraszülött kislány, akiről írtam msn-en. 470 grammal született és az egész teste kisebb volt, mint az alkarom. Mikor az anyja (nem is az apja, akinek nagyobb a keze..) felemelte, akkora volt, hogy a feje búbjától a köldökéig elfért a tenyerében és a nő gyűrűje még a felkarjára is nagy volt. Sokszor műtötték, de 10 hónapos korára úgy nézett ki, hogy akár haza is mehet, mert annyira jól van, ahhoz képest, ahogy volt. 10 hónaposan volt kb. akkor, mint egy újszülött, tehát 3 kiló körül, de jól nézett ki. Csomó képen mosolygott :)
Elérkezett az utolsó műtét ideje, amikor megkapta volna azt a szerkezetet.. szóval, hogy "kilyukasztják" a nyakát és odatesznek egy vmit, amit lehet csatlakoztatni egy oxigén palackhoz.. testvéremnek is volt, kinőtte. A legtöbb koraszülöttnek van és nagy részük kinövi, úgyhogy "rutin műtét" volt.. de az a kislány többé nem ébredt fel. Kómába esett és 1 hónapon belül meghalt.

Aztán itt volt 2 hete a macska is. Kicsit levert volt. Egyszerűen más, mint máskor. Ivott, kicsit evett is, aztán nyugtalanított, hogy nem megy el. Majd nagyon boldog voltam, hogy elment. 2 napra rá apám találta meg a fészerben, amint már mozogni sem tudott. Másnapra meghalt.

Hol a happy end?

Szóval semmi pozitív tapasztalatom nincs. És Isten ments, hogy ennyire negatív legyek és már temessem Felipét, de nehéz egy dologtól megválni, ami egyszer már rögzült bennem és számomra egy "vélhetően", egy "bizakodásra ad okot" és egy "feltehetően" nem elég..
és az, hogy passzívan kommunikál.. alias nem beszél, hanem "csak" megérti, amit mondanak és reagál rá egy bólintással vagy kézmozdulattal vagy, hogy mozgatja a végtagjait.. szóval ez nem jelenti nekem azt, hogy "hurrá, megmarad!", már csak azért sem, mert mozogni akkor is tudott, amikor baleset után rögtön kiszedték.. fogta a fejét.. úgyhogy nekem ez nem akkora pozitívum, hogy rögtön optimista legyek, azért sem, mert az orvosok továbbra is azt mondják, hogy "nem lehet tudni, hogy.." és nem pedig azt, hogy "biztosak vagyunk abban, hogy.."..
De nagyon remélem, hogy ő lesz az első kivétel számomra és nem csak, hogy felépül, de pontosan ugyanolyan lesz, mint volt.. jó, ez lehetetlen.. De Kubica is túltette magát a betonfal-frontális ütközéses dolgon, mondjuk az nem is volt annyira súlyos, mint amilyennek látszott.. de remélem, hogy a mi Felipénket, az én Felipémet kapom, kapjuk vissza..
De először azt, hogy egyáltalán visszakapjuk.. próbálok pozitív és optimista maradni, ami nekem igencsak nehéz, remélem megéri és nem fosztanak meg egy újabb, számomra fontos személytől..


Megint alig aludtam, immáron második éjszaka. Ha el is tudtam aludni 15-20 perces részletekben, akkor folyton azt álmodtam, amit tegnap; ülök a kórházban egy gép előtt és jön a folyosón egy Ferrari szerelő, aki az egyik jóbarátom és azt mondja: Meghalt Felipe.
Úgyhogy kezdek a lelki zuhanásom után testileg, fizikailag is zuhanni. Nem alszok, nem eszek, nem iszok, csak bőgök (most épp nem), széthasad a fejem és akaratlanul is kínzom magam azzal, mikor próbálom elhinni és elképzelni, hogy ez mind megtörténik kis Felipével és innentől kezdve semmi nem lesz a régi, mert:
1. Meghalhat
2. Nem hal meg, de maradandó sérülései lesznek.
3. Meg sem hal, maradandó sérülése sem lesz, de lelkileg megváltozik.

Most.. eközül a 3 közül valamelyik meg fog történni, bármelyik is, változás lesz. És én hihetetlen mértékben utálom és hihetetlen mértékben megvisel még a legkisebb változás is.
Na de nem baj, az én problémám mindig is, és főleg most,amit nem is bánok, sokadlagos.

Nem is erről akartam írni, hanem arról, hogy ez a nap kicsit jobb volt az elmúlt napokhoz képest.. kicsit más..

(Állítólag előfordulhat, hogy Kimi átmenetileg "Felipe-helyettesítő" csapattársa nem a tesztpilóták egyike lesz, hanem Schumi. Állítólag.)

Reggel ablakverésre kellett kelnem, de mivel be volt húzva a sötétítő, nem tudtam megnézni, hogy ki az.. gondoltam, majd elmegy.. aztán nem ment el, úgyhogy meglestem, ki az.. hát egy pillanatra ledöbbentem, aztán rohantam kinyitni a kaput. A bátyám volt, akit 4 éve nem láttam. Ritkán örülök egy váratlan vendégnek, de neki kifejezetten örültem. Azt hiszem ő az egyetlen, akinek örülök. Persze Kimiéknek is örülnék, de hát... :p
Jó volt látni ennyi idő után.. de most mégjobban örültem annak, hogy társaságom volt (család!) és néha kicsit kiverhettem a fejemből Felipét. Na jó, kiverni még ő sem segített, de legalább nem csak róla írtam/beszéltem. De róla is.. pl mikor megvette a mai sportújságot, rögtön olvastam, hogy mit írnak Felipéről.. és nem lett sokkal jobb, mikor azt írták, hogy állítólag belsősérülései is vannak.. kimentünk anyához (ugye tegnap volt a névnapja), beültettük a sírját.. aztán elmentünk boltba, volt nálam 1000 ft, mondtam, hogy én majd azt költöm el, úgyis kell vennem pár dolgot.. de nem engedte és vett nekem inni, kaját, macskakaját.. elszívtunk pár cigit,aztán megvártam vele a vonatot és elment. Jöttem haza.. fáradt voltam a "sok" alvástól és döglődtem.. újra Felipe járt az eszemben és úgy döntöttem, hogy bemegyek a virágosomhoz megnézni, hogy van e piros korallvirág.. van narancs és citromsárgám, de most pirosat akartam venni.. csakis pirosat. És ez a piros nem Kimié, nem a Ferrarié, hanem Felipéé.. csakis az övé. De nem volt piros és elmondtam neki, hogy csak piros kéne, mert.. és ő is hallott róla és ledöbbent és mondta, hogy aranyos tőlem.. aztán kimentem.. örültem, hogy 5 perc és otthon lehetek, aztán hirtelen bevillant, hogy a város másik végén láttam egy másik boltban pirosat.. és visszamentem.. és először nem láttam, hogy még ott van.. néztem, ott voltak a nagy rózsaszín és sárga színűek.. de aztán hátul megláttam egy kicsit.. tele bimbókkal, alig van 10-15 virága kinyílva és a többihez képest majdnem fele akkora.. a nő mutogatta a szép nagyokat, de mondtam, hogy nekem ő kell.. nem csomagoltattam be, kézben hoztam haza és végigpuszilgattam és büszke voltam,vagyok rá.. szorítottam magamhoz.. szorítottam, ahogy őt szorítanám.. tiszta Felipe.. kicsi, erős és piros. Úgyhogy el is neveztem utána és bármi is lesz Felipével.. bármi is lesz ennek az egész valótlanságnak a vége, ő már örökbe meg marad ebben a növényben.. Ha "elköltözik".. ha visszavonul, de még akkor is, ha 2 hónap múlva szarrá veri Kimit a pályán..
Tudom, hogy ez a legnagyobb hülyeség, amit valaha is írtam.. a legügyefogyottabb, a legszánalmasabb.. de mit lehet elvárni egy szellemifogyatékos, szánalmas és hülye embertől, amilyen én is vagyok? hogy egy virágot elnevezek utána és hozzá hasonlítom, de nekem így a jó.. jó ebben hinni és jó ezt jónak érezni


Azért örülök, hogy(ha) jobban van Felipe, de majd akkor fogok a legjobban, ha ő nyilatkozik:)
és nagyon szar a gyomrom.. ég és hihetetlen hányingerem van, csodálkoznék ha vmikor nem .... még a mai nap folyamán.. pedig ma csak 2 szendvicset ettem, nem lehet gyomorrontás



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat