Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Szerencse Lánya naplója


Hunched Beatrix [252868 AL], gazdája Szerencse Lánya
A szendvics-legenda

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/252868
A szendvics-legenda



A kártyás világ és a gasztronómia egyik legendája, hogy a játék közben elfogyasztott szendvics bizonyos Lord John Montagu Sandwich találmánya. Állítólag időtakarékosság okán készíttetett gyorsan fogyasztható eleséget a kártyaasztalhoz, ezzel is növelve a játékra szánt hasznos órákat. A recept egyszerű: két szelet kenyér között egy szelet sült hús - más változatokban sonka, bárány, sós marhahús pirítósok között.


Történt ez pedig az 1762. esztendőben. A kártyás ember pedig tudja jól, hogy valamelyik tevékenysége lehetetlenné válik: kártyázás közben nem lehet szendvicset fogyasztani, illetve szendvics jóízű majszolását kimondottan akadályozzák a kézben tartott kártyalapok. A legenda történeti hűségét a lord életrajzírója is megkérdőjelezi: szerinte Lord Sandwich munkavégzés közben íróasztalánál fogyasztotta a később róla elnevezett találmányt.

Lord John Montagu Sandwich 1718-ban született és nemes ifjúként végigjárta a katonai pálya állomásait. Életét kettősség jellemzi: a magasra törekvés kétszer is az Admiralitás Első Lordja székébe segítette. Politikai ellenfeleire kíméletlenül lecsapott, a haditengerészet ügyeit nem ritkán alárendelte üzleti és politikai érdekeknek. Mindamellett bőkezű támogatója volt James Cook utazásainak. A nagy felfedező éppen ezért a Lordról nevezte el a Hawai-szigetek egy csoportját Sandwich-szigeteknek és Alaszkában a Montagu-szigeteknek.

A változó szerencse magánéletére is jellemző. Lord Sandwich-et Londonban híres kártyásként ismerték és számtalan korrupciós botrányt hoztak kapcsolatba nevével. Első felesége tébolydába került, második asszonyát leszúrta egy hibbant zenerajongó. Lord John Montagu Sandwich életének utolsó éveit a muzsika töltötte ki. Handel rajongója volt, nyilvános koncerteket szervezett és tehetséges muzsikusokat támogatott bőkezűen. A Lord 1792-ben hunyt el.

Lord John Montagu Sandwich

Kártyás rendezvényeket járva több alkalommal láttam és fogyasztottam kártyamintás szendvicset. Egyszerű, látványos és ízletes.Büfékenyeret karikákra vágunk, vajkrémmel kenjük meg. Erre sonka- vagy fehér hússzelet kerül, majd piros kaviárból kőr és káró színjeleket, fekete kaviárból pikk és treff színjeleket formázunk. További díszítés és ízesítés fölösleges, csak elnyomná a már használt anyagok jellegzetességét.

Jánoska Antal



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat