Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Szerencse Lánya naplója


Hunched Beatrix [252868 AL], gazdája Szerencse Lánya
45 év

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/252868
45 év

Házassági évfordulók...

Minden egyes házassági évforduló ünnep, de mégis van köztük néhány nevezetes, kiemelt jubileum, kerek és nem egészen kerek évfordulóval, amelyeket az alábbi elnevezések és hagyományok jellemzik. Egy-két alkalom arra, hogy köszönetet mondjunk egymásnak az együtt töltött szép napokért.

Az egyes házassági évfordulók elnevezése útmutatást nyújt az ajándék kiválasztásához. Általában a házastársak egymást szokták megajándékozni, de ha ünnepséget rendeznek házassági évfordulójuk alkalmából, akkor a vendégek is készülhetnek ilyen ajándékkal vagy akár a dekorációban köszön vissza az adott anyag vagy tárgy. Az évfordulós ajándékok és elnevezések minden országokban különbözőek, de azért van néhány olyan kerek évforduló, ami sok országban azonos: 5. fa, 10. bádog, 15. kristály, 20. porcelán, 25. ezüst, 30. gyöngy, 40. rubin, 50. arany, 60. vagy 75. ezüst.

Ennek a hagyománynak a gyökere a középkori germán időszakba nyúlik vissza. Ha egy házaspár megélte a 25. házassági évfordulóját, akkor a barátok, szomszédok a feleséget ezüstkoszorúval ajándékozták meg. Ezzel az ajándékkal egyrészt ahhoz gratuláltak, hogy ennyi évet megéltek, másrészt elismerésüket fejezték ki az együtt töltött évekhez. Az 50. házassági évfordulóra aranykoszorút kapott a feleség. Innen ered, hogy a 25. évfordulót ezüstlakodalomnak, az 50. évfordulót pedig aranylakodalomnak nevezték el. Az idő múlásával a jelképek száma egyre gyarapodott és a germán hagyomány szerint az együtt töltött házas évek egyes szakaszaihoz kapcsolódó ajándékozás terjedt el.

Egyes jelképek jelentése azóta megváltozott, például az Egyesült Királyságban a gyémánt sokáig a 75. házassági évforduló szimbóluma volt, de mostanra a 60. évfordulóhoz kötődik, mivel Viktória királynő uralkodásának60. évfordulóját "Gyémánt Jubileum"-ként ünnepelték.

Lássuk az évfordulókat:

* 0. ÉV - Az esküvő - ZÖLD-VAGY PAMUTLAKODALOM
Még éretlen, friss házasság.

* 1. ÉV - GYAPJÚ-VAGY PAPÍRLAKODALOM
Papírdíszekkel dekorálhatjuk az ünnepi asztalt vagy ajándékozhatunk könyvet.

* 3. ÉV - BŐRLAKODALOM
A nyersbőr kemény, merev, érdes tapintású. Csak a kidolgozás után válik kellemes viseletté. Utalás arra, hogy a házasságon dolgozni kell.

* 5. ÉV - FALAKODALOM
A házat faforgácsból készített láncokkal és fapapucsokkal díszítik, a munka és a kitartás szimbólumaként. Ajándékba frissen készített fatárgyakat szoktak adni.

* 6 és fél ÉV - ÓNLAKODALOM

* 7. ÉV - RÉZLAKODALOM
A réz Vénusz fémje, utalás a szerelem istennőjére, a boldog együttlét őrzőjére.

* 10. ÉV - RÓZSALAKODALOM
A rózsa a szerelem virága, most azt hangsúlyozza, hogy a házasság 10. évében teljes pompájában virágzik.

* 12. ÉV - NIKKEL-VAGY PETREZSELYEM LAKODALOM A házaspárt barátaik és szomszédaik különböző fűszerekkel, gyógynövényekkel ajándékozzák meg, amelyek az egészséget óvják, frissítik. A házasság új életre kel.

* 15. ÉV - KRISTÁLY- VAGY ÜVEG- VAGY IBOLYALAKODALOM
Az üveg a szépséget, a tisztaságot szimbolizálja, de egyben utal a boldogság törékenységére. Az ibolya a szerénységre, a megértésre hívja fel a figyelmet.

* 20. ÉV - PORCELÁNLAKODALOM
Összetörtek már porcelánt veszekedés közben? A közhiedelem szerint a porcelán - amit veszekedéskor jobb esetben földhöz csapunk - megszabadít a haragtól, békességet és megújult boldogságot hoz.

* 25. ÉV - EZÜSTLAKODALOM
Az ezüst a tisztaság és a házasság sugárzó fiatalságának a jelképe. Gyakran templomban is megünneplik ezt a napot, a menyasszonyra és a vőlegényre is ezüstkoszorú kerül.

* 30. ÉV - GYÖNGYLAKODALOM
A gyöngy a női szépség és jóság szimbóluma. A férj harminc szemből álló gyöngysort ajándékozhat a feleségének egyet-egyet minden együtt töltött év emlékére.

* 35. ÉV - VÁSZONLAKODALOM
Újra fel kell tölteni a szekrényt vásznakkal. A menyasszony hozománya (törülközők, ágyneműk) már biztosan elkopott.

* 37. és fél ÉV - ALUMÍNIUM LAKODALOM

* 40. ÉV - RUBINLAKODALOM
A férj szerelme jeléül egy rubint vagy egy rubinnal ékesített gyűrűt ad a feleségének.

* 45. ÉV - ZAFÍRLAKODALOM

* 50. ÉV - ARANYLAKODALOM
A házaspár új gyűrűket vásárol, és templomi szertartás keretében újra egymáshoz kötik életüket. A szertartás ünnepi fényét emeli, hogy a menyasszony aranykoronát, a vőlegény pedig aranykoszorút visel.

* 55. ÉV - SMARAGDLAKODALOM

* 60. ÉV - GYÉMÁNTLAKODALOM
A koronát és a koszorút gyémánttal díszítik, ami a soha el nem múló szeretetet jelképezi.

* 65. ÉV - VASLAKODALOM
A vasakaratot szimbolizálja, ami a házasság csúcsán és mélypontján is boldogságban átjuttatja a házaspárt.

* 70. ÉV - KEGYELMI LAKODALOM
A köszönet, a hála és a kegyelem napja, amiért ilyen hosszú időt megélhettek együtt.

* 75. ÉV - KORONAÉKSZER LAKODALOM
Ezt a napot együtt megélni felbecsülhetetlen értékû ajándék.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat