Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

maszat naplója


Dr.Zozó [116742 AL], gazdája maszat
2008-01-26 Sziddhárta

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/116742
2008-01-26 Sziddhárta




Hermann Hesse: Sziddhárta
(részletek)



"Jó dolog-gondolta-,ha az ember mindent saját maga ízlel meg, amit tudnia kell. Hogy a világi gyönyör és a gazdagság nem jó forrásból való, azt már gyermekkoromban megtanultam. Tudni tehát tudtam régen is, de csak most éltem át. No és most tudom valóban, nemcsak az emlékezetemmel, hanem a szememmel, a szívemmel, a gyomrommal is. Jó nekem, hogy tudom!"


"Sziddhárta a révésznél maradt, és megtanulta kezelni a csónakot, mikor pedig a révnél nem volt tennivaló, a rizsföldön dolgozott Vászudévával, tűzifát gyűjtött, leszüretelte a banánfák gyümölcsét. Megtanulta, hogyan kell evezőt ácsolni, a csónakot karbantartani, sőt elleste a kosárfonás művészetét, és mindennek örült, amit tanult, a napok és hónapok pedig gyorsan teltek. A folyó azonban többre tanította, mint amire Vászudéva megtaníthatta. A víztől szakadatlanul tanult. Legfőképpen azt, hogy figyeljen másokra, csendes szívvel, türelmes, nyitott lélekkel, szenvedélyek nélkül, óhajok nélkül."


"-Ha a dolgok puszta jelenségek is, lám, akkor én magam is jelenség vagyok, s így hozzám hasonlatosak változatlanul. Ez az, ami számomra olyan szeretni és tisztelni valóvá teszi őket: hogy hasonlóak hozzám. Ezért tudom szeretni őket. Nos hát, ez az a tanítás, amiért mindjárt kinevetsz: a szeretet, Govinda, a lényege mindennek, úgy hiszem. Átlátni a világ törvényein, megtalálni a magyarázatát, megvetni a világot, mindez lehet nagy gondolkodók ügye. Nekem azonban egyedül az a fontos, hogy szerethessem a világot, meg ne vessem, ne gyűlöljem sem azt, sem magamat. Sőt szeretettel, csodálattal és tisztelettel tudjam szemlélni a világot és magamat és minden létezőt. "





Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat