Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

maszat naplója


Dr.Zozó [116742 AL], gazdája maszat
ÚTINAPLÓ VI.

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/116742
ÚTINAPLÓ VI.

Korond

Az udvaron Szidi barátnőnk és szülei fogadtak bennünket. Szidi már évek óta Magyarországon tanul, csak vakációzni jött haza. Bendegúz jó ideje azt hajtogatta a
kocsiban: „ Hol lakik Cidi? Hol lakik Cidi? Van Neki számítógép?”
Nagy szeretettel vártak minket, már a helyünk is el volt készítve. Bende megelégedetten vette tudomásul, hogy ha gép nincs is, de nézhet TV-t, ami ugyebár nálunk hiánycikk.
A szülőkkel jól összebarátkoztunk az ott töltött idő alatt. Órákig el tudtam hallgatni Dénes bácsi történeteit, amiket azzal a jó ízes nyelvjárással mesélt Korondról, a Hargitáról, a medvékről, az unokáiról, no meg arról, hogyan csempészték át annak idején a határon a magyar népdalos kazettákat. Legjobb trükknek a büdös zokniba rejtés bizonyult. Még most is büszkén rakta be a magnóba kincseit.
Korond fő utcája maga egy hatalmas kirakodóvásár. Végestelen végig sorakoznak egymás mellett a fából épített kis üzletecskék, amiket a helyiek csak bódéknak neveznek. Mindenütt tányérok, vázák, kosarak, fából faragott eszközök, népies jellegű ruhák, szalmakalapok, és persze rengeteg nézelődő. Csak győzz vásárolni!
Dénes bácsi révén azért megtudtuk azt is, hogy manapság már nem korongon készülnek a vázák, hanem öntik őket, s csak végső formázás céljából találkoznak a fazekasmesterség régi eszközével. Hát ja, tüzetesebb megvizsgálás után valóban túl szabályosnak bizonyulnak. De azért ezek a kis titkok nem kisebbítették szemünkben az ottani hangulatot.
Ittunk borvizet, néztünk vízimalmot, megbámultuk a gyönyörű székelykapukat, vettünk keserű gombát, ízlelgettünk almapálinkát, bekukkantottunk egy dugig rakott égetőkemencébe is. Az egyik legkedvesebb élményem mindazonáltal az volt, mikor meglátogattuk Dénes bácsi keresztszüleit, akik taplókalapok készítésével foglalkoznak. Végigmutogattak mindent, ami ehhez tartozik, mi csak szájtátva lestük a fortélyokat. Mint Szidi ismerőseinek, igen nagy becsületünk lett a két kedves öreg előtt. Mindjárt került egy nagy tányér meggyes tészta, mellé pálinkás butykos, itt aztán nem volt menekvés! Szerencsére Bendegúz igen jóízűen nekiesett a süteménynek, különösebben nem kellett kínálgatni. Próbálnál csak ellenszegülni a székely vendégszeretetnek! Na, de minek is?
Így aztán jó hangulatban teltek korondi napjaink, miközben el-ellátogattunk a környező helyekre.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat