Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

zöldfülü naplója


B O [292847 AL], gazdája zöldfülü
Murphy törvénye

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/292847
Murphy törvénye


Murphy törvénye szerint „ami elromolhat, az el is romlik”. A szállóigeként régóta létező megfigylést először 1952-ben említi ezen a néven Anne Roe, egy meg nem nevezett fizikus ismerősét idézve.[1 AL] Nick T. Spark szerint[2 AL] az elnevezés Edward Murphy amerikai mérnökre utal, aki egy 1948–49 között a Wright-Patterson légitámaszponton végzett, a gyorsulás emberi szervezetre kifejtett hatását vizsgáló kísérletsorozat során mondta ezt, amikor egy rosszul felszerelt mérőműszer miatt egy kísérletet elölről kellett kezdeni.

A murphológia lényege : Murphy törvényei kristálytisztán és torzítatlanul tükrözik görbe valóságunkat. A törvények ugyan úgy vannak megalkotva, hogy felhőtlen szórakozást nyújtsanak. ( elvégre a MÁS szálkájáról és a TŐLÜNK FÜGGETLEN DOLGOK-ról szólnak…), azonban komolyan veendő mélyértelmű igazságok és évszázados tapasztalatok állnak mögöttük. Azok után, hogy “ami elromolhat , az el is romlik” vagy “ ha javulni látod a dolgokat, akkor valamit nem vettél figyelembe”, egyeseknek az a véleményük, hogy MURPHY optimista volt. Valószínűleg igazuk van, a törvények működését nap mint nap saját bőrünkön tapasztaljuk…

Azóta a "törvény" az élet számos területén nyert igazolást, sokan továbbgondolták, illetve korszerűsítették a modern kor kihívásaihoz mérten. Íme a napjainkban legjellemzőbb 10 dolog, aminek nem szabadna megtörténnie, mégis megtörténik.

1. Busz

Ha egy évig rendszeresen megveszed a bérletet, sosem jön ellenőr. A metrón sem. Ám, ha egyetlen egyszer elfelejtesz azonnal újat venni, amint lejár, biztosan elkap. Egy külvárosi kis járaton, melyen egyébként nemhogy ellenőr, de utas sem szokott lenni.

2. Zokni

Évekig őrizgeted a páratlan zoknikat annak szinte biztos tudatában, hogy párjuk még a múlt évszázadban kilyukadt, ezért kidobtad. Amint megválsz tőlük, előkerül a párjuk. Az ágy alatt volt. Ahol ezek szerint évek óta nem takarítottál. Ez a törvény egyébként bármilyen páros tárggyal, például fülbevalóval is működik.

3. Vonat

Ha fél percet késel a pályaudvarról, elmegy a vonatod. Főleg, ha egy ritkán közlekedő járattal, s főleg, ha külföldre szerettél volna utazni, és már meg is beszélted kinti rokonoddal, mikor várjon az állomáson, ráadásul értesíteni sem tudod, mert nincs mobiltelefonja, ha pedig mégis van, épp elromlott. Ha pontosan érkezel a pályaudvarra, a vonat késik egy órát, és plusz fél órát várakozik az állomáson. Külföldi rokonodat ez esetben sem tudod értesíteni, mert a mobiltelefonja még mindig rossz. Vagy ellopták.

4. Tolvajok

A harmadik egymást követő éjjelen ébredsz fel legszebb álmodból arra, hogy gépjárműved riasztója éktelen szirénázásba kezdett. Rémülten rohansz le a kapuhoz, hátha éppen lopják. Pedig csak egy macska ugrott a motorháztetőre. A negyedik nap nem szól a riasztó, így végre kialszod magad. Reggelre a kocsidnak hűlt helye. Egy profi tolvaj mindig azzal kezdi, hogy kikapcsolja a riasztót.

5. Kacatok

Úgy döntesz, végre megszabadulsz a több generáció óta gyülekező kacatoktól, így lomtalanítasz egyet a padláson, amire egy egész heted rámegy. Mikor a konténerszállító jármű távolodván befordul a sarkon, rájössz, milyen jól jött volna ez meg az. Reménykedsz, hogy azokat mégsem dobtad ki. De kidobtad. Elfelejtettél kiselejtezni viszont egy csomó dolgot, melyekre aztán biztosan nem lesz többé szükséged.

6. Eső

Szép napos időt mondtak mára, így nem vittél magaddal esernyőt. A buszmegállóban állva szakadni kezd az eső. Visszarohannál az ernyődért, ám épp jön a busz, és ha a következővel mennél el, már elkésnél a munkahelyedről. S mivel egész héten késtél, a főnököd egy utolsó esélyt adott, mára: ha most is elkésel, kirúg. Így hát felszállsz ernyő nélkül. Viszont tudod, hogy délután egy fontos tárgyalásra mész, tőled függ a cég egész jövő évi bevétele. És mivel minősíthetetlen külsővel érkezel meg a tárgyalásra, üzletfeled nem köti meg a céggel a szerződést. Úgyhogy most már igazából mindegy is: így is, úgy is ki vagy rúgva.

7. Cigi

Az ötpercenként közlekedő busz már fél órája késik. Eddig nem gyújtottál rá, mert most már mindjárt jön, és amúgy is le akarsz szokni. De feladod, és mégis rágyújtasz. A busz ekkor fordul be a sarkon. Eldobod a cigit. A busz odaér a megállóhoz, és kiderül, hogy különjárat, a markotabödögei nyugdíjasklubot hozta fel Pestre színházba. Rágyújtasz újra, és ekkor tényleg jön a te buszod. Eldobod ezt a cigit is, felszállsz, a busz elindul, majd öt méter után lerobban. Leszállsz. Idegességedben most már tényleg rá akarsz gyújtani. De elfogyott a cigid.

8. Kulcs

Hazaérve órákig kotorászol a zsebedben, de nem találod a kulcsod. Visszafordulsz, végigjárod aznapi utad összes színhelyét, bemész a munkahelyedre, átkutatod a mosdót, az ebédlőt, az irodát. Hazafelé fürkészed az utcát, felhívod a BKV-t, hogy nem találtak-e az egyik buszon egy kulcscsomót. Semmi. Kihívod tehát a lakatost, aki öt óra késéssel jön ki, de otthon hagyja a szerszámait, majd mikor hazamegy érte, kiderül, hogy ő is elveszítette a kulcsát. Kihívsz egy másikat, ő meg is érkezik, kicseréli a zárat. Az ügy félhavi fizetésed emészti fel. Belépve megtalálod a régi kulcsod. A zsebedben volt. S ott csak azért nem kerested, mert azt hitted, hogy már megnézted.

9. Só

Megállapítod, hogy minden hozzávaló van otthon a vasárnapi ebédhez. Hozzálátsz a főzéshez, több órányi munka alatt összehozol egy jó kis menüt. Aztán eszedbe jut, hogy nem tettél bele sót. Utólag pótolni szeretnéd, de nem találod a tartót. Majd megtalálod, de üres. A bolt zárva. Készítesz valami mást, amibe nem kell só. Mivel szinte mindenbe kell, olyat készítesz, ami szinte nincs is. Újabb öt óra küszködés után megtalálod a sót. Földöntúli örömmel szórod bele az eredeti menüsor egyes fogásaiba. Aztán kiderül, hogy cukor volt.

10. Tévé

Egész nap azt vártad, hogy nézhesd végre kedvenc esti sorozatodat. Fáradtan hazaérsz, lerúgod a cipődet, és leheveredsz egy nagy tál pattogatott kukoricával a kanapéra. Bekapcsolnád a tévét, de se kép, se hang. Össze-vissza dugdosol mindent, ellenőrzöd a biztosítékot, felhívod a szomszédot, hogy nála jó-e, majd kihívod a szerelőt, aki persze csak a jövő héten jön ki. Felhívod az összes rokonodat és barátodat, nem nézhetnéd-e náluk, de senki sincs otthon. Egy órán szenvedsz és próbálkozol mindennel, hogy legalább az utolsó öt percet. Ekkor veszed észre, hogy az előző napi porszívózáskor véletlenül kihúztad a konnektorból. Gyorsan bedugod. A végefőcímet csíped el.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat