Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

zöldfülü naplója


B O [292847 AL], gazdája zöldfülü
Tudtad hogy...

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/292847
Tudtad hogy...

A porszívó felületi szennyeződés eltávolítására alkalmas elektromos eszköz, mely vákuum létrehozásával szívja fel a port, szennyeződést. Többfajta változata létezik, a mozgathatótól a központi, beépített porszívóig, a kis méretű kézi eszközöktől a nagyméretű, ipari gépekig. Létezik vízzel és gőzzel tisztító változata is.

Története

A porszívó története a mechanikus seprűkkel kezdődött. Az első mechanikus seprűt 1811-ben az angol James Hume készítette el, ezt Lucius Bigelow fejlesztette tovább 1858-ban. Ezek a seprűk azonban nem működtek túl jól, általában több port vertek fel, mint amennyit összeszedtek. 1876-ban Melville Bissell, felesége, Anna kérésére alkotta meg a mechanikus szőnyegseprűt, melynek doboztestében kefék forogtak, így gyűjtve össze a port a szőnyeg felszínéről. A találmány óriási sikert aratott, a család hamarosan már gyárat hozatott létre. Férje halála után Anna Bissell lett Amerika első női cégvezetője.

A mai porszívók ősének tekinthető gépet 1901-ben Hubert Cecil Booth alkotta meg, miután végignézte, hogyan próbálkoznak hiábavalóan a vasútállomáson egy géppel kifújni a port a kocsikból. Ekkor jutott eszébe, hogy miért nem a beszívással próbálkoznak meg. Saját otthonában egy zsebkendő segítségével próbálta ki elméletét, majd megalkotta gépezetét, mely olyan hatalmas volt, hogy lovaskocsival kellett húzni, és hatalmas zajjal járt a működtetése. Ennek ellenére mégis népszerű volt, középületek, szállodák, sőt VII. Eduárd brit király is előszeretettel vette igénybe a szolgáltatást. 1904-ben Booth megalkotta az első háztartásbi porszívót is, melyet két cseléd tudott csak működtetni, a gép mégis népszerű lett. Egy évvel később ekészült az elektromos árammal működtetett változat is, és megjelentek a konkurens cégek is a piacon, ezek közül a Hoover bizonyult a legerősebbnek, olyannyira, hogy angol nyelvterületen a hoover szó a porszívót jelenti. Booth cége ipari porszívók gyártására állt át, és elkészítették a világ legnagyobb méretű, 13,5 tonnát nyomó porszívóját is az angol bányászat számára.

A 20. század folyamán a gépek egyre könnyebbek lettek, az először fémből készült porszívók külső borítását műanyagra cserélték. Többféle változat is megjelent, porzsákkal és porzsák nélkül, forró gőzzel vagy éppen vízzel tisztítók is. Az 1990-es években elkészültek a ciklonikus szűréssel működő porszívók, a 2000-es években pedig megjelentek az önállóan működő robotporszívók is.

A porszívó egy rendkívül egyszerű elven működik. A villamos motorral hajtott ventilátor a porzsák felőli részben gyenge vákuumot hoz létre, így a szívócsövön és a szívófejen keresztül levegő áramlik be az úgynevezett szívótorkolatba. A levegő magával sodorja a port és más szennyeződéseket, amik a porzsákba kerülnek. A megszűrt levegő a szabadba áramlik, miközben hűti a motort.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat