Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

zöldfülü naplója


B O [292847 AL], gazdája zöldfülü
311 211

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/292847
311 211

Tavaszi testápolók házilag

A tél múltával nemcsak szervezetünk, de testünk is vitaminpótlásra, felfrissülésre, megújulásra vágyik. Ilyenkor több testápoló krémet használunk, ám a boltokban kapható kozmetikai termékek meglehetősen drágák, ráadásul nem is mindig találjuk meg elsőre azt a testápolót, amely megfelel bőrtípusunknak. Ha kedveljük a természetes anyagokat, gyorsan készíthetünk testápoló krémet otthon is.

A házi testápoló krémek nagy előnye, hogy egészen biztosak lehetünk benne: nem tartalmaznak tartósítószert, színezékeket, más vegyi anyagokat. Kis mennyiség is elkészíthető belőle, így, ha nem szeretjük állagát, illatát, vagy nem felel meg a bőrünknek, akkor nem „ül” a fürdőszobapolcon hónapokig, egyszerűen egy újabb elkészítéséhez foghatunk.

Általános testápolók

Keverjünk össze 1 pohár (1,5-2dl) natúrjoghurtot egy kávéskanál mézzel, pár csepp olívaolajjal. Keverhetünk bele egy kávéskanál citromlevet is, és néhány csepp természetes gyümölcs- vagy fűszerolajjal illatosíthatjuk. Ez az adag elegendő két-három alkalomra is, hűtve 2-3 napig eláll.

Hidegebb időben adagoljunk több olívaolajat a keverékhez. A combokon kialakult narancsbőrre is jó hatású ez a testápoló. Ha tejfölös-mézes pakolással kenegetjük a problémás helyeken a bőrünket – hetente legalább kétszer húsz percig hagyjuk rajta a masszát – combunk, fenekünk feszesebb lesz.

Az olívaolaj összetétele nagyon hasonlít a bőr saját zsírjainak összetételére, ezért könnyen, gyorsan szívódik fel, és eljut a mélyebb rétegekig is. Az olívaolaj igen sok A-, D-, E-vitamint és béta-karotint tartalmaz. Ezeket természetes bőrszépítő vitaminnak is hívhatnánk, ugyanis valamennyi több jótékony kozmetikai hatással is rendelkezik. Például hatékony antioxidánsok: elpusztítják a szabad gyököket, ezáltal védik a bőrt az öregedéstől.

Egy deci olívaolajhoz adagoljunk 5-5 csepp levendula-, kamilla- és rózsafaolajat. Jól rázzuk össze, és lezárt üvegben tartsuk a hűtőben. Ez az olaj még a száraz, megviselt bőrt is ápolja, élénkíti.

Csak óvatosan!

A házilag készített bőrápoló szerekre is igaz, hogy allergiát okozhatnak, akárcsak a boltiak, ezért mindenképpen próbáljunk ki belőle egy csöppnyit az alkarunk belső részén. Hagyjuk rajta körülbelül 20 percig, és ha a bőr bepirosodik, akkor semmiképpen se használjuk.

Száraz bőrre

A kókuszolaj a napjainkban kapható leghatásosabb testápoló. A természetes olaj antioxidánsokban gazdag, telített zsírjai a száraz bőrt hatásosan hidratálják, és gátolják kiszáradását. Az olaj a repedezett talpat, a sarkat is puhává varázsolja. Sőt! Ha ide keni, az a gombás fertőzések ellen is védelmet nyújt!

Használja a hidegen sajtolt kókuszolajat testápolóként: keverjen össze 1 evőkanál kókuszolajat 2 evőkanál szezámolajjal, 50 g kakaóvajjal és 10 g felolvasztott méhviasszal. (Ezt a gázon tudja felolvasztani egy kis lábosban.) Csupa-csupa vitamindús hozzávaló! Miután alaposan összekeverte a masszát, töltse egy jól záródó üvegbe vagy egy régi, üres testápolós flakonba, és használja naponta!

Száraz könyökre is jó

A banános-túrós krém a száraz könyök ápolója. Három evőkanálnyi túrót keverjünk pépesre egy banánnal. A pépet osszuk két tálkába, és negyedórára tegyük bele a könyökünket. Az érdes, hámló és repedezett bőrt táplálja, simává teszi.

A tejfölös-reszelt tormás krém hámlasztja a legfelső bőrréteget. Ha érdes a bőrünk a karunkon, combunkon, ez a pakolás eltünteti az elhalt hámréteget, élénkíti a vérkeringést. Viszont ha érzékeny a bőrünk, ezt a fajta pakolást felejtsük el!

Dekoltázsra

A reszelt alma és a tejszín vagy tejföl keveréke ránctalanít. Nyakra, arcra, dekoltázsra kiváló, nyugtató hatású. Egy negyedóra múltán langyos vízzel mossuk le.

Gyógynövények erejével

A gyógynövényekről legtöbbször a tea készítése jut eszünkbe, de felhasználásuk ennél sokkal változatosabb. Fürdővízbe szórva frissítenek, vagy éppen nyugtatnak, miközben illatosítják és ápolják bőrünket. Szépségápolási szerekbe -arckrémbe, arcpakolásba, testápolóba, hajöblítőbe, parfümbe- keverve a lehető legkoncentráltabban juttathatjuk bőrünket természetes növényi hatóanyagokhoz.

A következő növényekből különböző testápolók készíthetők:

bodzavirág – lágyítja a bőrt
cickafark – zsíros bőrre
csalán – zsíros bőrre
hársfavirág – puhítja a bőrt
kakukkfű – élénkítő, fertőtlenítő hatású
kamilla – lágyítja a bőrt
levendula – tisztító, lágyító, frissítő
orvosi ziliz – száraz, repedezett bőrre, puhító hatás
palástfű – érzékeny, száraz bőrre
rozmaring – tisztítja a bőrt, élénkíti a vérkeringést, fertőtlenít
zsálya – elhalványítja a foltokat.

http://www.maszol.ro/nolap/tavaszi_testapolok_hazilag_2009_03_06.html



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat