Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Anita és Máté naplója


Coca és Kani [104958 AL], gazdája Anita és Máté
röff

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/104958
röff

A vaddisznó hangja minden tekintetben hasonlít a szelíd disznó hangjához. Ha nyugodt, akkor röfög, ami meglehetős kedélyességet fejez ki. Ha fáj valamijük, akkor a süldők és a kocák visítanak, az erős kanok azonban még fájdalmas sebesülések esetén sem adnak hangot. Az öreg kanok hangja általában mélyebb, mint a kocáké és néha a dörmögéshez hasonlít.

Párzási idejük télen van. Rendesen november végén kezdődik – néha azonban már október végén – és februárig tart. A párzás ideje alatt az öreg remete-kanok a falkához csatlakoznak és a kocákkal maradnak a párzás végéig. Az erősebb kanok a gyengébbeket elverik, az egyenlő erősek azonban heves és sokáig tartó küzdelmet vívnak egymással. A küzdő kanok ritkán sebzik egymást halálra, mert agyaraik és a pajzs felfogják az ütés erejét. Ha a küzdelemben két egyenlő erős agyaras kerül egymással szembe, úgyhogy egyik sem tudja a másikat a falkától elverni, akkor – bár kényszeredetten – megtűrik egymást.

Kissé furcsa a mód, ahogy a kanok kedveskednek a kocáknak, amennyiben folyton döfödik a kocákat testük legkülönbözőbb tájain és pedig néha meglehetősen gorombán. A kocák azonban a kedveskedést szívesen fogadják. A párzás alatt a kanok még furcsábban kedveskednek, amennyiben néha elég erősen beleharapnak a kocák nyakába.

A párzás után 12–16 hétre a gyengébb koca 4–6, az erősebb 11–12 malacot ellik. A fiatal kocák általában tovább hordják vemhüket, mint az öregek. A koca ellés előtt mohával, tű- és lomblevelekkel bélelt fészket készít magának. Malacait az első 14 napban ebben a fészekben tartja elrejtve és nem hagyja el őket csak akkor, ha eleséget megy keresni. 14 nap után teszi a kis család első sétáit. A koca utat tör malacainak és a malacok igen ügyesen követik anyjukat. Megtörténik, hogy több koca találkozik össze malacostól, amikor is az egész társaság együtt marad. Előfordul az is, hogy ha valamelyik koca elveszti az életét, a többi veszi gondozásba az elárvult malacokat.

http://mek.niif.hu/03400/03408/html/143.html



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat