Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Ádi naplója


Yeyy [11482 AL], gazdája Ádi
Peter Jackson

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/11482
Peter Jackson

Peter Jackson 1961-ben született egy kis új-zélandi tengerparti településen, egy olyan országban, amelyről nemes egyszerűséggel azt mondta: „Új-Zéland nem egy kis ország, hanem egy nagy falu.” Egyke volt, s talán a magány leküzdése ellen vettek neki a szülei 8 éves korában egy super 8-as kamerát. A kis Peter barátaival készítette el első rövidfilmjeit, amelyek már magukban hordták a későbbi nagy rendező jellemző vonásait: igen hatásos effekteket, nagyon alacsony áron. Például a Második világháború című kisfilmjében a tüzet úgy szimulálta, hogy kiégette a celluloidot, így imitálta a valós effektet.

Az első lépés a rendezői pályáján egy gyerek-filmfesztivál volt, amelyen sajnos nem nyert. 22 évesen fogott bele egy mozi készítési kalandba, amely megváltoztatta az életét. A Bad Taste tipikus low-budget alkotás volt, szereplői helybeliek és barátai voltak. Jackson volt az egyszemélyes stáb: ő volt a rendező, az operatőr, a vágó, több szerepet is eljátszott (például a hős Derek-et). A forgatás és a filmkészítés négy évig tartott, egy használt 250 dolláros kamerával. Egyik barátja a filmiparban dolgozott, így sikerült elérniük, hogy a mozit elvihesse Cannes-ba. Az alkotás hamarosan nagy siker és igazi kultuszfilm lett, köszönhetően bizarr humorának, a különleges effektusoknak, és az amatörizmusból származó némi realizmusnak.

A Bad Taste sikere után megnyílt számára az út a hírnév és szerencse felé. Feladta a munkáját – ő volt a kisvárosi fényképészbolt tulajdonosa –, és végleg befutott a profizmussal készített Hullajó révén. A mozi bizarr története szerint egy fiatalember anyját egy patkánymajom harapja meg, amelynek következtében a hölgy előbb meghal, majd feltámad, s miközben egyre-másra hullajtja testrészeit, kutyákat, nővéreket, barátokat és szomszédokat eszik meg. Rövid idő elteltével nemcsak a nagyi lesz zombi...

A Hullajó fekete humora és groteszk jelenetei egyszerre voltak rémisztőek és viccesek, amely révén szintén könnyen a házibulik és kult fesztiválok kedvenc darabjává vált. A mozi elkápráztatta a közönségét, csakúgy, mint következő filmje, a Mennyei teremtmények.

Az alkotás, amely egészen Ezüst Oroszlánig vitte Velencében egy egészen különleges dráma, a 18 éves Kate Winslet-tel. A fiatal hölgy első nagyjátékfilmes szerepével megalapozta filmes karrierjét, Jackson pedig tovább öregbítette hírnevét a különleges filmesek táborában. A történetben két fanatikus barátnő saját képzeletvilágot alakít ki, s szinte már betegesen ragaszkodik egymáshoz. A szülők ezért úgy látják egészségesnek, ha a két lányt elválasztják egymástól. Csak éppen a lányok nem így gondolják, ezért véres leszámolásra szánják el magukat a szülőkkel szemben.

A Törjön ki a frász! érdekessége, hogy Jackson szemrebbenés nélkül szerepeltette mozijában a remek Michael J. Fox-ot, akin ekkor már annyira elhatalmasodott a Parkinson-kór, hogy folyamatosan meg kellett szakítaniuk a forgatást. Az egyébként igen tehetséges Fox, aki a Vissza a jövőbe Marty-jaként robbant be a filmvilágba, ezúttal egy szellemtörténet detektívét alakítja, aki magával a gonosszal veszi fel a harcot, miután az egyre másra írtja a szellemeket és lelküket. A rémisztő film elsősorban thriller, mint vígjáték, a kritika pedig pont azt rótta fel a rendezőnek, hogy komédiához túl kemény, horrorhoz pedig túl vicces a filmje. Sajnos a közönség is idegenkedve fogadta a mozit, amely nem futotta be az őt megillető karriert.

Annyira viszont épp jó volt, hogy a New Line Cinema megkeresse Jacksont egy háromrészes monstre mozi forgatókönyvével. Ez volt A gyűrűk ura, amely több éves forgatásával kivonta rendezőjét a forgalomból, és vélhetően az egész évtizedre beszédtémát szolgáltat a közönség és szakma számára. 2001-ben bemutatásra került az első rész, a többi pedig történelem...

Peter Jackson filmjeinek hitchcocki védjegye is van, ugyanis előszeretettel tűnik fel cameo-alakításokban mozijaiban: hullaházi asszisztens a Hullajóban, hajléktalan a Mennyei teremtményekben, haver a Törjön ki a frász!-ban és részegember A gyűrűk urában. További érdekesség, hogy minden filmjében visszatérő szimbólum a fejsze: a Bad Taste-ben, a Hullajóban (a felfedezőé), a Mennyei teremtményekben (Diello-é), a Forgotten Silverben, a Törjön ki a frászban (a metszőé) és A gyűrűk urában (Gimli-é) is különleges szerepe van a baltának.

Filmei:
Ízlésficam
Találkozás Feebles-ékkel
Hullajó
Mennyei termtmények
Elfelejtett ezüst
Törjön ki a frász
A Gyűrűk Ura:A Gyűrű Szövetsége
A Gyűrűk Ura:A Két Torony
A Gyűrűk Ura:A Király Visszatér
King Kong
+2006
Szeretnivaló csontok



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat