Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Ádi naplója


Yeyy [11482 AL], gazdája Ádi
Ron Howard

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/11482
Ron Howard

Amikor 1973-ban szerepelt George Lucas első nagy sikerében az American Graffitiben, még jelentős színész is válhatott volna belőle. Ő azonban akkor már túl volt első rendezésén, és a pillanatnyi sikert arra használta, hogy rendezői karrierjét építgesse tovább. Nem döntött rosszul, és a nézők is jobban jártak ezzel a döntéssel. Mára az egyik legjelentősebb rendezővé vált, az Egy csodálatos elme című filmmel, pedig minden eddiginél nagyobb esélye nyílott az Oscar-díj elnyerésére. Ron Howard a kasszasikerek és igényes filmek egyik első számú gyártója lett a kilencvenes években.

1954-ben egy kora tavaszi napon született Oklahomában tipikus színészcsaládban. Apja, Rance Howard gyerekkori álmát megvalósítva az Oklahomai Egyetem drámaszakára járt, anyja, Jean Speegle Howard pedig New Yorkban tanult egy színésziskolában. A gyermek sorsa ezzel el is dőlt, elindult a szülők által megkezdett úton. Első szerepét 1955-ben mindössze 18 hónaposan kapta a Frontier Woman-ban, bár első igazi fellépésre 4 évesen került sor Yul Brynner filmjében, a The Journey-ben. Csecsemőkora óta folyamatosan kamerák kereszttüzében élt, 1960-ban már szerepelt az Andy Griffith show-ban is 1960-68 között. A folyamatos szereplés mellett a szülők szerettek volna viszonylag normális, hétköznapi életet biztosítani számára, rendes általános- és középiskolákba járt (utóbbiba például együtt Rene Russo-val), és 15 évesen kihagyott 9 hónapot, hogy egy teljes baseballszezont játsszon.

Aztán elkövetkezett az a nehéz időszak, amikor gyerekszínészből felnőtt színésszé kellett válnia, ő azonban gyerekszínészből felnőtt rendező lett. Pedig 1973-ban nagy sikert aratott George Lucas korábban említett filmjében, az American Graffitiben és 1976-ban még Arany Glóbuszra is jelölik, mint színész a The Shootiest című filmbeli alakításáért, de a figyelme ekkor már a rendezés felé irányult. 15 évesen kezd filmeket készíteni egy kis Super-8-as kamerával és a középiskola után két évig filmes tanulmányokat folytat a Dél-kaliforniai Egyetemen, amit aztán félbe hagy, mondván többet tud tanulni konkrét filmes tapasztalatokból. Első filmjének finanszírozása volt a legnehezebb, végül furcsa megállapodást kötött Roger Cormannal: szerepel a producer Eat My Dust című filmjében, cserébe ő pénzt ad Howard első rendezéséhez, a Grand Theft Auto-hoz – amelyben ő játszotta a főszerepet és ő is írta a forgatókönyvet is. A mozi sikert hozott, és három tévéfilmrendezés után elérkeztek a nagy sikerek is. Az Éjszakai műszakot követően 1982, a Csobbanással 1984 egy csapásra felhívja magára a figyelmet. Tom Hanks, aki románcba keveredik egy hableánnyal (Daryl Hannah), hirtelen sztár lesz, a film pedig kasszasiker. A komédia után ismét vígjátékot és ismét kasszasikert rendez: Steve Guttenberg nyugdíjasok bőrébe bújt UFO-kkal küzd másfél órán keresztül, nem kis poénok közepette. Mindkét filmet követte a gyengébb folytatás, amelyektől Howard – okosan – távol tartotta magát.

Következő mozija a Gung Ho 1986 Michael Keaton-nal nem aratott sikert – a japán-amerikai kereskedelmi kapcsolatok ekkor még nem voltak igazán érdekfeszítőek –, csakúgy, mint a George Lucas bábáskodásával készült Willow sem. Utóbbi pedig igen látványos fatnasy mozi volt a piperkőc Val Kilmer-rel, mégsem találta meg a közönségét. Mielőtt a kritikusok verni kezdték volna a vészharangokat az 1989-es családi mozija, a Vásott szülők frenetikus sikernek bizonyult Steve Martin-nal, és az év egyik legnagyobb bevételű alkotásává vált.

A Lánglovagok 1991 annál meglepőbb kudarc volt, bár minden jel sikert sejtetett. A tűzoltói hivatást bemutató mozi látványos tüzeket, nagy sztárokat (többek között De Niro, Kurt Russell), remek zenét (Hans Zimmer) ötvözött, a siker mégis elmaradt. A közöny a film hossza (majd 150 perc) és a tűzoltás iránti érdektelenségből fakadt.

A Túl az Óperencián 1992 egyértelműen arra volt kihegyezve, hogy a friss házas Tom Criuse-Nicole Kidman duó főszerepben homoríthasson egymás mellett a vásznon. Az egyébként szépen fotografált mozi ismét igen hosszúra, néhol vontatottra sikeredett. Az ausztrál letelepedés történelmi képei mégsem hatották meg a közönséget, ami újabb anyagi kudarcot jelentett.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat