Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Ádi naplója


Yeyy [11482 AL], gazdája Ádi
Tim Burton

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/11482
Tim Burton

köszönhetően az egész alkotás stilizált képi világa káprázatos, és a szinte végig ködben és sötétségben játszódó film egyfajta monoton hangulata azonnal ráülepszik a nézőre, midőn megpillantja Álmosvölgy utcáit. A hesseni huszárt, alias a Fejnélküli lovast Christopher Walken játssza, akiből még nagyobb arcpakolás nélkül is kinéznénk egy gótikus mészárost. A film másik érdekessége, hogy a film kaszkadőrjeleneteiben az a Ray Park testesíti meg a fejét vesztett lovast, aki a Baljós árnyakban Darth Maul-t, a vörös-fekete mintás, rosszarcú sith lovagot játszotta.
Alig iktatva be kisebb szünetet, Burton nekiállt a Majmok bolygója feldolgozásának. Rod Serling és Michael Wilson történetének legújabb epizódját végül 2001-ben fejezte be. A film a legtávolabb került a Burton-galaxistól, amit még Rick Baker többszörös Oscar-díjas maszkmester maszkjai sem tudtak visszahozni a tucatfilm-rendszer mindent magába szippantó fekete lyukából. A régi széria felélesztése mellett még valami feléledt a forgatás alatt: Mr. Tim Burton és Ms. Helena Bonham Carter szerelme egymás iránt, aminek az eredménye az lett, hogy nem sokra rá Ms. Carterből Mrs. Burton lett.
2003-ban megint előállt egy, a valóságtól ugyan merőben elrugaszkodott, de csupaszív alkotással, és meglehet, hogy első látásra nem dobbantott nagyot, de az biztos: csobbanni annál nagyobbat csobbant. A Nagy hal Edward Bloom (Albert Finney) életéről szól, aki halálos ágyán fiának, Willnek (Billy Crudup) korántsem hétköznapi, ám annál inkább mesébe illő fiatalságát meséli el. Az egész történet egy misztikus környezetre van építve, ahol is sellőkbe, óriásokba, boszorkányokba botlunk. Will hitetlenkedik apja meséjének hallatán, majd ki kell derítenie, hogy az apa tartalmas és meseszerű életének utazásaiban meddig tart a tényszerű valóság, és hol nyílnak meg a fikció kimeríthetetlen dimenziói. A fiatal Edwardot Ewan McGregor játssza, aki láthatóan nem fásult bele a blue screen előtti csápolásba, és George Lucas egysíkú és monoton monológjaiba. A filmben ismét tiszteletét teszi Danny DeVito, valamint feltűnik Jessica Lange is.
Ő lenne hát a nagy szürrealista rendező, akinek a legtöbb pénzt kaszáló filmje pont a legrosszabb rendezése (Majmok bolygója); akinek a legbelsőbb víziói emberek millióit vonzzák a mozikba, hátha majd megfejtik, mi is lakozik Burton lelke legmélyén. Ki tudja, talán egyszer készít magáról is egy filmet, amiben egyszerre lesz ollókezű, vízfejű és gnóm törpe, akinek játékok híján csak a babák lefejezése és a bogarak megégetése lesz az egyetlen szórakozása.

Filmei:
PeeWee nagy kalandjai
Beeteljuice-Kísértetkistória
Batman
Ollókezű Edward
Karácsonyi lidércnyomás
Batman Visszatér
Ed Wood
Támad a Mars!
Az Álmosvölgy Legendája
A majmok bolygója
Nagy Hal
Charlie és a csokigyár



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat