Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Ádi naplója


Yeyy [11482 AL], gazdája Ádi
David Fincher

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/11482
David Fincher

Tyler szórakozásból alkalmazza csak az eszközt, nemi szervek képét be-bevagdosva megbotránkoztatásként filmekbe – jelezve, hogy mennyire manipulálható is az ember. Hihetetlen, de Fincher maga is él ezzel a módszerrel, tudatosan alkalmazza azt: a Brad Pitt által megszemélyesített Tyler figuráját ötször bevágja filmjébe. Az alkotás tehát egy igazi telitalálat: komoly mondanivaló, elképesztő megvalósítás, és óriási színészi alakítások – na és nem hiányozhat a megszokott filmvégi csavar sem. A film sok helyen vihart kavart, egyrészt mert meglehetősen brutális, másrészt mert a bakancsos, borotvált fejű tagokból álló (emberi zsírból szappant főző), Tyler által vezette erőszakszervezet (szándékoltan) fasiszta emlékeket idéz.

Három átütő sikert hozó film után nem volt meglepő a Pánikszoba hatalmas nyitóbevétele. A film igazából mégsem hozza azt, amit a többség várt, ez pedig elsősorban a forgatókönyv hibája. Fincher technikai megvalósításai itt is hihetetlenek, az izgalom is megvan, de a sokkélmény elmarad; a sztori most laposan kúszik előre. Ettől a film még nagyon is jó, csak Fincher korábbi munkáival összehasonlítva okozhat csalódást – bár nyilván így is van sok ember, akiknek a rendező ezen munkája áll a legközelebb a szívéhez. A pánikszobában rekedt Jodie Foster macska-egér játéka a bejutni vágyókkal pedig valahogy kevésbé életszagú, mint az eddigi gyöngyszemek. Szórakoztat, jó a klausztrofóbiás hangulat is, mert lám, a modern technikával felszerelt szoba foglya lesz tulajdonképpen a főszereplő. Csak valahogy semmi több – tehetséges emberek sebtében összefércelt munkája a film.

David Fincher ragyogó tehetségét senki sem vitatja. Ha jól válogatja meg az alapanyagot, újító szemléletével, hihetetlen hangulatteremtési érzékével, feszültségfokozásával a modern idők hitchcockjaként emlegethetjük hamarosan. Az első pár siker után dől el, ki válik „bérrendezővé”, és ki akar magasabb léceket megugrani. Kíváncsian várjuk, hogy David melyik irányba mozdul legközelebb.

Filmjei:
Alien3:A végső megoldás a halál
Hetedik (!) (Se7en)
Játsz/Ma
Harcosok Klubja
Szemből telibe
Pánikszoba



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat