Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Ádi naplója


Yeyy [11482 AL], gazdája Ádi
Sergio Leone

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/11482
Sergio Leone

A rendező kisebb munkái mellett több mint egy évtizedet kell várni az újabb nagy műre: A Volt egyszer egy Amerika Leone legambiciózusabb és leggrandiózusabb munkája: a perfekcionista, részlet-megszállott filmes 17 évig készítette több mint 4 órás művét. Az eredmény döbbenetes: a film brutális, gyönyörű, borzasztóan hosszú és megrázóan tökéletes. Az ábrázolt események több, mint 50 évet ölelnek fel, és a monumentális alkotásban körülbelül 10 Gyűrűk Urára elegendő katartikus élményt élhet át a néző. Az amerikai forgalmazó először kettévágta a filmet, majd a papírmunkával szórakozva szépen megfosztotta Leonét és Morriconét a valószínűsíthető Oscar-díjtól. A film fogadtatása nagyon vegyes volt. Mindenesetre A keresztapa és a Nagymenők mellé méltán tehető oda Leone a maga nemében teljesen hibátlan gengszterfilmje.
A következő nagy falat a Leningrád címet viselte volna. A rendező itt a II. világháború meghatározó csatáját vitte volna filmre, és őt ismerve az egyik legjobb háborús filmet adta volna a világnak, de a sors közbeszólt: 2 nappal a szerződés aláírása előtt, 1989 április 30-án egy szívroham relatíve fiatalon elszakította tőlünk Sergio Leonét.

Habár a rendező nem dúskál Oscar-díjakban, és fájóan korai halála miatt nem is várhatunk tőle új remekműveket, kitörölhetetlen nyomot hagyott a filmtörténelemben. Nevét felfedezettjei, tisztelői és epigonjai öregbítik, filmjei a mai napig milliókra vannak hatással, generációktól függetlenül. 1992-ben Clint Eastwood neki ajánlotta Nincs bocsánat című westernjét, amelynek Legjobb filmként való díjazásával az Akadémia talán valahol a zseniális rendező, Sergio Leone előtt is megemelte sombreróját.

Filmjei:
Rodoszi Kolosszus
Egy maréknyi dollárért
Pár dollárral többért
A jó,a rossz és a csúf
Volt egyszer egy Vadnyugat
Egy marék dinamit
Volt egyszer egy Amerika



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat