Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Ádi naplója


Yeyy [11482 AL], gazdája Ádi
KRAFTWERK

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/11482
KRAFTWERK

'la musica ideas portara y siempre continuara' (music will bring new ideas and will continue forever) - a zene új gondolatvilágot hoz, és örökké folytatódik, lehet így fordítani ezt a mondatot. A Kraftwerk egy teljesen újat teremtett, az elektronikus zene úttörőinek nevezhetjük őket, mondhatjuk, hogy a 'szintipop' és a 'techno' ősei (annak ellenére, hogy ők nem azt játszottak, játszanak), de egyéb más zenei irányzatra is nagy hatással voltak. Manapság nagyon gyors a zene változása, nehezen lehet nyomon követni, nem állítanék semmit, hogy kire milyen hatással volt 1968-'70 óta, de a popzene mai (vagy tegnapi) vonásai felismerhetőek. Ők, eléggé egyszerűen, a késői XX. század legbefolyásolóbb pop csapata.
Sok ember ismeri őket, mint egy-két nagy sláger szerzőjeiként, mint pl. a 'The Model' vagy a 'The Robots' (amelyeket régebben elég gyakran lehetett hallani), de ennél sokkal több, kiterjedtebb, széleskörű zenei alapuk, 'lajstromuk' van. Mindig előrébb voltak a saját koruknál. Zenéjük az erre a célra épült legendás Kling Klang stúdióban, Düsseldorfban készül. Ez a főhadiszállásuk, tele mindenféle elektronikus hangszerekkel és egyedi gyártású berendezésekkel.
Nagyon híresek a 'robot image'-ükért, amely az embert mutatja gépként a zenével egymásba fonódva. A robotok másolják, helyettesítik is őket, ezeket használják a színpadon, fotózásoknál. De ne gondoljuk azt, hogy ez egy személytelen dolog. Ez egy stílus. Tévedés azt gondolni, hogy minden érzelem nélküli, 'hideg' zenét játszanak. Sok egyszerű, könnyen megjegyezhető de fülbemászó dallam jellemzi (néha klasszikusnak tűnő elemekkel, főleg a régi számokban, valószínűleg a zenei előképzettségüknek köszönhetően). Az albumoknak mindig van egy témája, pl. 'Autobahn' a vezetés öröme az autópályákon, a 'Radioactivity' a modern világról, az elektronikus világról, a rádiózásról, a 'Computer World' a számítógépek társadalombeli szerepéről szól a jövőben (ez utóbbi eléggé előremutató volt 1981-ben).

A két apalító:Ralf Hütter
1946 augusztus 20-án született Krefeld-ben, Düsseldorf mellett. Egy orvos fia és felnevelkedését úgy mondja: normális, semmi érdekes, semmi speciális.

"Mi olyanok vagyunk, mint a többi munkás. Készítünk egy olyan produktumot, amit mi 'ipari népzenének' hívunk. Nem hiszünk a személyi kultuszban. Ha veszel egy autót, nem szükséges tudnod bármit is azokról akik gyártották ahhoz, hogy élvezd a vezetést. Ugyanez érvényes a zenére is... A személyi kultusz olyan értelmetlen."

Florian Schneider
1947 április 7-én született egy dél-németországi kisvárosban, Öhningen-Kattenhorn-ban. Három éves korában Düsszeldorfba költözött a családjával. Az apja egy híres építész.

"A háború után születtünk. Semmi motivációnk nem volt, hogy tiszteljük apáinkat. Semmi német kultúra, zene nem volt, nem volt semmi. Olyan volt, mintha vákumban éltünk volna. A fiatalok belementek az amerikai életmódba; autók, hamburger, rock'n'roll. Németország elvesztette a személyiségét. Mindannyian elveszettnek éreztük magunkat..."

Kraftwerk
Kraftwerk 2.
Ralf&Florian
Autobahn
Radio-Aktvitat
Trans Europe-Express
The ManMachine
Computerwelt
Electrik Cafe
Toud De France
Minumum-Maximum (koncertfelvétel,ami Budapesten is elhangzott)



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat