Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

KrisztiKe :] naplója


.ormi :] [175454 AL], gazdája KrisztiKe :]
A tüsszentésről

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/175454
A tüsszentésről

Sziasztok!

FIGYELEM:

Ha egy könyvbúl írok ki valamit, a szinjelek NEM SZÁMÍTANAK!

Valószínűleg nem értitek, miért írtam éppen ezt a címet. Gyakorlatilag azért, mert nem fért ki az eredeti cím, ami egy kérdés:
Miért hunyjuk le a szemünket, amikor tüsszentünk?

Mielőtt válaszolnék erre a kérdésre, elmondom, hogy ezután minden nap írok a naplómba. Kivéve, amikor nem vagyok itthon. És mikor nincs különösebb téma, előveszem a "KÍVÁNCSI VAGY?" könyvemet, amit Marg Meikle írt. Ő a rádióban több, mint 8 évig volt Válaszoló Hölgy. A feladata az volt, hogy válaszoljon a hallgatok különösebbnél különösebb kérdéseire. Ígyhát írt egy könyvet ezekkel a kérdésekkel és a válaszukkal. Most ebből a könyvből írtam egy kérdést, és le is írom a választ.

Nos, itt van mégegyszer a kérdés:
Miért hunyjuk le a szemünket, amikor tüsszentünk?

Reflexből. A szemhéjunk villámgyorsan lecsukódik tüsszentés közben, és meglehetősen nehéz nyitva tartani. A szem és az orr idegei nagyon szoros kapcsolatban állnak egymással. Ha ingereljük az egyik ideget - mint például tüsszentéskor az orrban lévőt -, akkor ez gyakran vált ki valamiféle választ a másikban. Ugyanez történik akkor is, amikor ásín könnybe lábad a szemed.
Van egy olyan mendemonda, babona, miszerint, ha valaki tüsszentés közben nyitva tartja a szemét, akkor az kiugrik a helyéről. Ez azonban csak mese. Még ha nyitva is tudnád tartani a szemed, akkor sem esne ki.
A tüsszentés nem más, mint a légzés extrém fajtája. Tüsszentéskor az ember hevesen lélegzik az orrüregein át. Miért tüsszögünk? Azért, hogy a testidegen anyagokat távol tartsuk magunktól. Amikor port lélegzünk be, az apró szemcsék izgatni kezdik az orrban lévő idegeket, ez pedig kiváltja a tüsszentést. Akkor is tüsszögünk, amikor megfázunk, vagy ha allergiásak vagyunk.
Néhányan a vakító napfény hatására tüsszentik el magukat. Ezt fotikus (a fénnyel kapcsolatos) tüsszentő reflexnek nevezzük. A világ népességének tizenhat-huszonöt százalékát érinti. Genetikailag öröklődhet is -hatvannégy százalék esélye van az öröklésre annak, akinek legalább az egyik szülője fotikus tüsszentő.
Természetesen más okokból is tüsszöghetünk. A bors és minden erős szagú dolog, mint például az ammónia vagy az erős ízek, például a chilipaprikáé, nem a szagló és az ízlelő érzékeket aktiválják. Ezekre fájdalomreceptorok reagálnak, a válasz pedig az a reflex lesz, amely megpróbál megvédeni bennünket a veszélyes anyagok belélegzésétől.
Az erőteljes tüsszentés során kilökődő részecskék sebessége akár 166 kilóméter/óra is lehet.

ÉRDEKESSÉG:
A leghosszabb kró-
nikus tüsszögésben
az angliai Pershore
településen élő
Donna Griffiths
szenvedett. Megfá-
zott, és ennek ered-
ményeképpen 1981.
január 13-án tüsz-
szögni kezdett... és
978 nappal később
hagyta abba. Az el-
ső évben feltehető-
en majd' egymillió-
szor tüsszentett,
s ezzel bekerült
a Guinness Rekor-
dok könyvébe.

(18. oldal)



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat