Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

KrisztiKe :] naplója


.ormi :] [175454 AL], gazdája KrisztiKe :]
Sy'rnzalni gogunk, mint a madár!

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/175454
Sy'rnzalni gogunk, mint a madár!

A bejegyzés címe ez akar lenni:
SZÁRNYALNI FOGUNK, MINT A MADÁR!

Szárnyalni fogunk, mint a szabad madár!

" Kedves szakadt papír,
Gyönyörű, verőfényes, madárcsicsergésben szundikáló, nap sugarainak ezernyi szikrájának csillámaiban fürdő, fák suhogásában ringatózó, meleg, lágy, szelíd szellő susogásával betakarózó délelőtt van itt, nálunk a réten. Éppen egy nagyobbacska kövön ülök a patakparton, és szemeim élesen a távoli, magas hegyek csúcsaira kémlelnek. Holnap elkezdődik a tavaszi vakáció, én pedig csak ülök, és fogom kezemben ezt a törtött tollat. Egyszerűen nem tudom, mit csináljak majd a sok-sok szabad percben, a napsütéses reggeleken, a narancssárgás-rózsaszínes alkonyatban, az éjszaka csillagos égboltja alatt! Talán leírom neked, milyen is volt a tavalyi szünidőm:

Vidám, meleg áprilisi délelőtt volt. A hősvét lejárt, a locsolók mind-mind elkaőkodták a tíz-tizenöt hímestojást, melyet még szombaton festettünk anyával.
A szobámban kotorásztam. Valamit rettenetes nagy buzgalommal kerestem. Felkajtattam a ruhásszekrényemet, közben idegesen mormoltam:
- Hol lehet, hol lehet, jaj hol lehet!? Kerülj már elő!!
Végül az egyik játékbaba és kirakós között rábukkantam a játékra, melyet már több órája kerestem. Egy színes, vidám, mosolygós, kicsit kopott, parányi piszokkal díszített sárkány volt. A zsinorja is megfoszlott már, féltem, nehogy elszakadjon, és majd a tavaszi szélben tovalibbenjen, mint a gólya fészkéből egy elvesztett madártoll az éprilisi fuvallatban.
Kiszaladtam apukámhoz, ölébe ugrottam, és szelíd, hívogató hangon kérleltem:
- Apuka! Apukám! Édesapukám! Kérlek vigyél el engem és Sárkit, a papírsárkányomat a rétre! Sárkinak repülnie kell, versenyeznie, szállnia kell a fecskékkel, a gólyákkal, a sárgarigókkal, fára kell másznia a mókuskákkal, és le kell majd esnie a levelekkel! Apuka, ugye elviszel minket?
- Jó-jó, rendben van, elviszlek! Igazad van, Kriszti, most kell Sárkinak repülni - lehet, hogy holnap már nem fog fújni a szél, lehet, hogy holnap már nem fognak vesrenyezni vele a madarak, a mókusok és a levelek. Na gyere! - vette fel apukám tavaszi szvetterét, amikor megpillantotta Sárki megfoszlott zsinorját.
- De Krisztikém! Így Sárki nem mehet verenyezni! Mit gondolnak majd a madárkák, ha észreveszik, hogy szegény papírsárkánynak még szép, vastag zsinorja sincsen? - vette át Sárkit, majd jól szeműgyre vette a zsinort, mely valóban hadilábon állt.
- Na gyere, Kriszti! Útközben beugrunk Laci bácsihoz a halászboltba, és vásárolunk valamilyen kötelet Sárkinak - ha már versenyre megy, nem öltözhet rongyos ruhába, nemde? - mosolygott apukám. Hát igen. Ő mindig tud valamilyen okot, hogy valakit kihúzzon a bajból. Nem akarta, hogy azt higgyem, Sárkinak azért kell új zsinor, hogy nehogy elfújja a szél, miközben a madarakkal szálldos. Én persze tudtam, de nem szóltam apának.
- Akkor siessünk! Még a végén elkésik szegény Sárki! - válaszoltam, és magamra kaptam kötött pulóverenmet, majd úgy végtattam le a lépcsőn, mintha tatárok üldöznének. Apa pedig Sárkival a nyomomban. Útközben kicseréltük Sárki "ruháját" - új kötelet kapott: fehérebbet, vastagabbat, erpősebbet, és hosszabbat!
- Ezzel a kötléllel a bajnokok bajnokává válsz egy szempillantás alatt, drága barátom! - kacsintottam huncutul Sárkira, majd megiramodtam a tisztás felé, ahol már összegyűltek a madárkák, a mókusok, az őzikék, hogy megnézzék az első tavaszi versenyt ezen a csodaszép és mámoros délelőttön. Mikor megpillantottak, az őzikék ijedten néztek anyukájukra. Arcuk ezt a számukra fontos kérdést ábrázolta némán:
- Most fussunk, vagy maradjunk ?
De az őzek megnyugtatták gidáikat néhány lassú nyalással puha hátukra. Én pedig meghúzódtam a tisztás szélén, apukám pedig a legelső fa árnyákában pihent - onnan figyelte a versenyt. Hamarosan kibogoztam Sárki új zsinorját, kezemre tekertem, és odaintettem cinkosul a madárkáknak, majd halkan, hogy el ne ijesszem őket, odasúgtam nekik:
- Készenálltok? Kezdődhet a verseny?
Azok pedig fürgén a szélbe kapaszkodtak, és felszörföztek a felhők fölé.
- Gyerünk, Szélúr, vidd fel Sárkit is! Az én papírsárkányom öreg sárkány már, nem ugrik csak úgy fel magától! - intettem kacarászva a szélnek, az pedig fújt egyet-kettőt Sárki csiklandós testébe. nyomban felugrott az olyan magasra, amilyen magasra csak engedte a zsinor. Pár perc múlva már kezdődött is a verseny. Néhány madárka feszülten hasította a levegőt. De Sárki nagyon nyugodt volt, ahogy én is. Útközben még köszönt is néhány légynek, méhnek - mindenkinek, akivel találkozott útja során.
A mókusok már a nagy tölgyfán sorakoztak, és csak arra vártak, mikor akad Sárki bele a fa koronájába, hogy ők majd hős módjára kiszabadítsák szegény játékot az ágak karmai közül. De erre valahogy nem került sor, mert a szél ravaszul fennébbfújta Sárkit, az pedig könnyedén átsuhant a nagy tölgyfa koronája felett. Éppen, hogy egy-egy helyen hasa súrolta a legfelső levelek zöld fejecskéit. A mókuskáknak pedig ez sehogyan sem tetszett. Az egyik pedig fürgén felillant a legfelső ágra, és magábal rántotta szegény Sárkit. A kötél elszakadt, Sárki testén pedig áthasított egy ág. Ijedten szaladtam a fához. A kis mókusok megszeppenve nézték a papírsárkányt, mely élete utolsó könnycseppjeit hullatta a földre. Hamar felkapaszkodtam a fa szúrós és vastag törzsén, majd óvatosan kiszabadítottam a sebesült barátomat. Eközben már apukám is a fa mellett ált, és intett, hogy ejtsem le Sárkit. Én leejtettem, ő pedig elkapta. Nézegette, majd szomorúan a szemébe nézett.
Én is leérkeztem a földre, majd átvettem barátomat. Sírtam. Ő is sírt. Apukám pedig átölelt minket, és halkan, búsan mondta:
- Gyertek, manjünk haza.
Én pedig egy haljk szóval válaszoltam: - Jó. Majd lehajtott fejjel ballagtam be a városba, úgy mentünk végig az úton, egészen Marika néni boltjáig. Ott megtorpantam, és elolvastam üzeltének azt az ismerős nevét, melyet életem során már számtalanszor végigolvastam, mégis mindig elfelejtettem. De ma tisztán emlékeztem, mit ír ott:
" Mari néni játékboltja "
- Apu, bemegyünk Marika nénihez? - kérdeztem csendesen apukámat. Ő pedig nagyon sajnált, így hát beleegyezett. Tüstént beszaladtam, odarohantam a kedves, mindig mosolygós Marika nénihez, és sírós hangon elpanaszoltam neki, ki történt.
- Nahát-nahát, ezek a mókuskák, hogy mennyire meggondolatlanok! Na gyere, meggyógyítom én szegény Sárkit! Még új zsinort is kap! Szép pirosat! - azzal hátramentünk a raktárba, és Mari néni egy pöttyös anyagot vett elő, melyet rávarrt Sárkira. A lyuk eltűnt, a kis papírsárkányom pedig úgy festett, mint egy bohóc. De egy csöppet sem bántam. Elmosolyodtam, és megkérdeztem:
- Milyen színű zsinort lehet itt választani?
- Amilyet csak szeretnél! Van piros, sárga, kék.... - válaszolta kedvesen Mari néni, de én félbeszakítottam izgatottan:
- Akkor én a legeslegszínesebbet választom Sárkinak! Mert ő ezután a cirkusz főatrakciója lesz, hála neked, drága Mari néni! - majd elvettem egy színes kötelet, és Mari néni segítségével rákötöztem Sárkira.
- Ez ma már a harmadik kötél, mely rejta van! - újságoltam.
- Mindent addig kell keresni, amíg megtalálod a tökéleteset! Meglátjuk, hogy viseli majd a papírsárkányod új külsejét! - mondta szelíden az őszhajú, szemüveges néni. Én pedig Sárki szemébe néztem. A könnyek felszívódtak szivárványszínű szemeiről, és a hála mosolya tündökölt benne.
Hát, kedves szakadt papírlap, így telt a múlt tavaszi szünidő egyik napja. Sárki azóta is jár versenyekre; és valahányszor baja esik, én csak arra gondolok, még nem találta meg az igazit. De Mari néni anyaga nagyon tetszik neki!
Azt hiszem, az idén is kijövünk Sárkival versenyezni. A kis mókuskáknak azüóta megbocsájtottam. Hiszen a barátaim! De az idén már nem kell apa velünk jöjjön! Már nagy vagyok! Viszont azért lehet, hogy mégis magammal hívom egy szeles délelőttön, amikor a tisztásra megyünk ki, hogy neki is legyen egy ugyanolyan csodálatos vakációja, mint a tavaly! Talán még jobb is!
És téged is magmmal vihetlek! Majd együtt szállsz Sárkival! Együtt fogtok szárnyalni az idei vakációban a szél szárnyán, át a csobogó, kristálytiszta vizű patakon, túl a magas hegyeken, a tavaszi, langyos, símogató nap gondviselő tekintete kíséretében, mely mindig vigyáz az egész Földre! És szárnyalni fogunk, mint a madár, melynek szabadsága, gondtalansága és boldogsága betölti az egész világot, melynek szelídsége és alázata eljut a Föld legsötétebb zúgába is!! "



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat