Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

KrisztiKe :] naplója


.ormi :] [175454 AL], gazdája KrisztiKe :]
Zene, megsüketülés

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/175454
Zene, megsüketülés

Sziasztok!

FIGYELEM:

Ha egy könyvbúl írok ki valamit, a színjelek NEM SZÁMÍTANAK!

Ma kivételesen két kérdésre írok választ. Mindkettő zenével kapcsolatos.

AZ ELSŐ:
Miért olyan könnyű visszaemlékezni a dalok szövegére még évekkel azután is, hogy először hallottuk, amikor szinte feladat felidézni a kötelező versek sorait vagy a tényadatokból összeállított listát?

Való igaz, a dalokat viszonylag könnyű megjegyezni. Ennek két fő oka van. Az első ok maga a dal. A dalok általában jól megszerkesztett és megkapó alkotások, rengeteg rímmel és több ismétléssel. A rímek, a szavak és az ismétlések mind "segítőeszközök", amelyek révén könnyebb visszanyerni az agyból az információt. Fogadni mernék rá, hogy mindenki többször is meghallgatja a neki tetsző dalt, az ismételt meghallgatás pedig szintén segít a visszaemlékezésben. A második pedig az, hogy a zene rendkívüli mértékben hat az érzelmekre. Az emberek többnyire nagyon élvezik az efféle érzelmekre ható élményeket. Sokkal könnyebben emlékezünk a pozitív érzéseket tartalmazó tapasztalatainkra, mint a sokkoló vagy az utálatos élményekre. (ha valami tényleg nagyon csúnya dolog történik velünk, akkor nagy fába vágjuk a fejszénkat, ha vissza akarunk rá emlékezni.)
Ezért a dal segédeszközeivel kombinált pozitív érzések hatványozottan segítik elő, hogy még sok év múltával is emlékezünk a szövegre.
Próbáljunk meg listákat vagy verseket valamilyen dallamra elénekelni - ártani semmiképpen nem árt, azonban sokat segíthet a memorizálásban.

(66. oldal)


A MÁSODIK:
Megsüketülhetünk-e a nagyon hangos rockkoncerten?

Egyetlen hangos rockkoncert senki hallásában nem okoz maradandó károsodást. Azonban az élő koncerteken való sorozatos részvétel határozottan káros lehet. A belsőfülben található érzékeny csillószőrök (latinul cilia) elpusztulnak, ha folyamatosan nagyon hangos zajnak vannak kitéve. Ha egyszer károsodtak, akkor ezek a csillószőrök soha többé nem regenerálódnak. A koncertek gyakran 100-115 decibel hangerővel szólnak, és minél közelebb vagyunk a hangszóróhoz, annál nagyobb kárt tud okozni a hang. Csak összehasonlíen, egyetlen pisztolylövés 150 decibel hangerőt bocsát ki, ami viszont állandó halláskárosodást okozhat.
A hangos zenétől ideiglenes halláscsökkenést kaphatunk - mintha burkon keresztül hallanánk a dolgokat vagy cseng a fülünk -, ezek intő jelek. ha az ember nem jól hall, többnyire felhangosítja a zenét, így még nagyobb kárt okozhat a fülének.
Nem feltétlenül kell rockkoncertre menni, hogy ennyire hangos zenét hallhassunk. Az iskolai diszkók is gyakran 100 decibel feletti erősséggel szólnak. Nyugodtan megkérhetjük az illetékest, hogy vegye le a hangot. Attól még élvezhető marad. Ráadásul nem kell rekedtre üvöltenünk magunkat, ha a barátainknak akarunk valamit mondani, ez azonban egy másik probléma.

ÉRDEKESSÉG:
Kipróbálhatunk egyes füldugókat is a koncerteken. Léteznek már olyan újfajta dugók, amik nem változtatják meg a zene összhangzását, csak egy kicsit halkabb lesz.

(67. oldal)



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat