Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

KrisztiKe :] naplója


.ormi :] [175454 AL], gazdája KrisztiKe :]
A csuklásról

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/175454
A csuklásról

Sziasztok!

FIGYELEM:

Ha egy könyvbúl írok ki valamit, a szinjelek NEM SZÁMÍTANAK!

Itt egy újabb kérdés és rá a válasz:
Miért olyan nehéz abbahagyni a csuklást?

A csuklás egy mókás és meglehetősen kíméletlen reflex, talán a köhögéshez, tüsszentéshez, vagy akár még a hányáshoz is hasonlítható. Aki csuklik, talán túl gyorsan evett vagy ivott, talán levegőt nyelt. Az is lehet, hogy gyomorproblémáról van szó, és túl sok gáz halmazódott fel a gyomorban, amelytől meg kell szabadulni. Az is lehet, hogy egy csiklandós torok váltja ki, vagy a rekeszizomzat működéséért felelős idegek kissé kiegyensúlyozatlanok. Az imént említett tényezők bármelyike előidézheti a csuklást.
A legtöbben csak egy-két percig csuklanak. Talán bosszantó egy kicsit, általában azonban meglehetősen mókás dolog. Néha előfordul, hogy az illető nem képes abbahagyni a csuklást. Egy férfi 1922-ben lowában elkezdett csuklani, és csak 1990-ben tudta abbahagyni. Ez pedig nem kevesebb, mint hatvannyolc év! Közben kétszer megházasodott, született nyolc gyereke, és teljesen normális életmódot folytatott. Nyilván sikerült rájönnie, hogy tud eleget alunni.
Az átlagos csuklókat egy hangos kiáltással többnyire sikerül megfékezni, ugyanis kiijegyti belőlük a felesleges levegőt. Ilyenkor az ijedelem okozta rémület elvonja az idegrendszer figyelmét, amely következésképpen "megfeledkezik" a csuklásról. Amikor tüsszentünk, gyakorlatilag ugyanez a folyamat játszódik le. Szándékosan tüsszenteni nehezen tudunk. Gargalizálhatunk, forhathatjuk a nyelvünket, akár fejtetőn állva is ihatunk vizet, nem biztos, hogy sikerül. A csuklást viszont megállítani nem tudjuk. Többnyire akkor áll el, amikor neki tetszik... remélhetőleg nem kell rá hatvannnyolc évet várnunk!

(83. oldal)



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat