Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

KrisztiKe :] naplója


.ormi :] [175454 AL], gazdája KrisztiKe :]
Az iker szerencsétlenséget okoz?

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/175454
Az iker szerencsétlenséget okoz?

Sziasztok!

FIGYELEM:

Ha egy könyvből írok ki valamit, a színjelek NEM SZÁMÍTANAK!

Na itt egy újabb kérdés és rá a válasz:
Miért tartották az ikrek születését annyira szerencsétlennek, hogy az ókorban előfordult, hogy a másodszülött ikret hagyták meghalni?

Ma már tudjuk, hogy a teljesen egyforma ikerpár (vagyis az egypetéjű ikrek) az anya megtermékenyült petéjének az osztódásából születnek, tehét két kisbaba jön világra egy helyett. (A kétpetéjű ikreknél gyakorlatilag két pete termékenyül meg.) Azonban az ősi időkben úgy tartották, hogy két gyerek csak két apától származhat, ami nagy bűnnek számított. Ha nem egy másik férfi volt a dologban, akkor Istent vagy valami más szellemi lényt vontak be a folyamat megmagyarázásába. Az ikrek rendkívül gyanúsak voltak, ezért azt tették velük, amit helyesnek véltek. Megszabadultak egyik vagy mindkét babától, és többnyire az anyát is megbüntették.
Az évszázadok folyamán a különböző társadalmak különbözőféleképpen tekintettek az ikrekre. Az ókori egyiptomiak szerették az ikreket. Tulajdonképpen Ozirisz és Szeth személyében egy ikerpárt imádtak istenként. A rómaiak is szerették az ikreket. Ők is iker istenpárt alkottak maguknak, Romulust és Remust. A testvérek egy isten és gy halandó gyermekeiként jöttek a világra. Nagyapjuk, Numitor volt Alba Longa királya, de öccse, Amulius letaszította a trónról, majd Romulust és Rémust is vízbe akarta fojtani.
A gyermekek mózeskosarát az áradó Tiberis partjára vetették, de egy nőstényfaras rájuk akadt, majd ő táplálta és nevelte a kisdedeket, amíg a királyi marhapásztor rájuk nem bukkant. Feleségével együtt felnevelte az ikerpárt. Végül azonban kiderült, hogy ki is valójában a két testvér. Remus bűnténybe keveredett, Romulus pedig vonakodva bár, de kénytelen volt megölni fivérét. Később Romulus lett Róma megalapítója.
Néhány észak-amerikai indián törzs is iker istenpárt imád. A Kanada nyugati partján élő tsimsianok azt tartották, hogy a szél az "ikrek lehelete". A kwakiutlok pedig azt, hogy az ikrek képesek befolyásolni az időjárást, és segítik a halászokat.
A legutóbbi időkben közelről és alaposan megfigyelték a sziámi ikreket. Ez a típus nagyon ritka; egy alkati test hiba miatt gyakorlatilag fizikailag is össze vannak kötve. A leghíresebb az 1811-ben, Sziámban (innen származik a sziámi ikrek elnevezés) született testvérpár, Cseng és Eng volt. Sziám királya halálra ítélte őket tizenhárom éves korukban, mert az uralkodó azt hitte, hogy a gonosz küldöttei. Szerencsére egy brit kereskedő megmentette őket. Cirkuszi mutatványosként keresték felnőttkorukban a kenyerüket, majd véglegesen Észak-Karolinában telepedtek le. Cseng és Eng egy nővérpárt vett el feleségül, és összesen huszonkét gyerekük született. Két óra eltérésével 1874-ben haltak meg.

IKREKKEL KAPCSOLATOS BABONÁK
° Ha a férj véletlenük kiönti a borsot, akkor a bal válla fölött át kell dobnia egy csipettel, különben a felesége ikreket szül.
° Ha a terhes nő ikergyümölcsöt eszik (két egymáshoz nőtt darabot), akkor ikrei lesznek.

ÉRDEKESSÉG:
Sokan különlegesnek hiszik az ikreket. Vannak,
akik valamilyen telepatikus kötelék révén még
akkor is megérzik, hogy mit él át az ikerpárjuk,
ha fizikailag nagyon távol vannak egymástól.
Talán az ikrek mindig tudnak valakivel
beszélgetni - lelkileg vagy akár személyesen is.

(117-118. oldal)



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat