Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

KrisztiKe :] naplója


.ormi :] [175454 AL], gazdája KrisztiKe :]
A 13 valóban szerencsétlen szám?

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/175454
A 13 valóban szerencsétlen szám?

Sziasztok!

FIGYELEM:

Ha egy könyvbúl írok ki valamit, a színjelek NEM SZÁMÍTANAK!

Na itt egy újabb kérdés és rá a válasz:
Miért hisszük azt, hogy a 13 szerencsétlen szám?

Az egész világon mindenhol nagyon régóta szerencsétlen számnak tartják a 13-at. Az ókori Rómában úgy hitték, hogy a 13 a halál és a pusztítás jele. A skandináv mitológia pedig nagyon balszerencsés ómennek tartja, ha egy asztalt tizenhárman ülnek körül. (hogy miért? Valhallában a tizenkét fős ünnepi asztalnál egy betolakodó - a tizenharmadik - okozta Balder fia, Odin halálát.) Krisztus utolsó vacsoráján résztvevők száma, és a tizenkét apostol a keresztény vallású országokban mind csak megerősítették a 13-as számmal kapcsolatos babonákat. A középkorban úgy tartották, hogy a boszorkányok tizenhárom tagú gyülekezetekben szoktak találkozni.
Számos szállodában egyáltalán nincs 13-as szoba, és nagyon sok épületnek nincs 13. szintje. Amikor legközelebb repülővel utazunk, figyeljük csak meg, találunk-e 13. sort? A 13 dátumonként sem szerencsés, különösen, ha péntekre esik. Ezt mindig különösen balszerencsés napnak tartották, és nem is szoktak új projektekbe vagy hosszabb hajóútba belekezdeni. A fuvarozók, orvosok és fogorvosok a forgalmuk visszaeséséről számolnak be ezeken a napokon. A jó hír viszont az, hogy egy évben maximum háromszor eshet a 13-a péntekre, néha pedig az is előfordul, hogy csak egyszer.

A 13-AS SZMHOZ KAPCSOLÓDÓ JÓ DOLGOK
° Richard Wagner szerette a 13-as számot, mert 1813-ban született, és 13 operát szerzett.
° Florenz Ziegfield színházi producer rendkívüli módon szeretett 13-án vitorlázni és a műsorai bemutatóját is erre a napra időzítette.
° Woodrow Wilson amerikai elnök egyszer 13 vendéget hívott meg vacsorára. A meghívottak tiltakoztak ez ellen, de az elnök úgy döntött, hogy a 13 szerencséls szám.
° Egy texasi hiedelem szerint, ha 13 fatetűvel megtöltött tasakot kötnek a gyermek nyakába, akkor az kigyógyul a szájpenészből vagy a száj más fekélyes jellegű megbetegedéséből.

A 13-AS SZÁMMAL, A PÉNTEKKEL ÉS A PÉNTEK 13-MAL ÖSSZEFÜGGÉSBE HOZOTT SZERENCSÉTLENSÉGEK
° Az Indiana állambeli, francia kereskedők által alapított Lick Springsben egyszer elfogadtak egy törvényt, amely szerint minden fekete macska nyakába csengőt kell kötni péntek 13-án.
° Texas egyes részein úgy tartják, hogy pénteken soha nem szabad semmien ruhát kiszabni, mert az soha nem lesz kész.
° A görög filozófusok a 13-at "tökéletlen" számnak tartották.
° Hajdanán előszeretettel akasztottak pénteken embereket. Valamikor 13 garast fizettek a hóhérnak az akasztásért.

Mr. Smarty Pants, The Austin Cbronicle


(112-113. oldal)



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat