Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Ral OFF Riverwood naplója


Saladin [4853 AL], gazdája Ral OFF Riverwood
Magánvélemény: Erasmus

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/4853
Magánvélemény: Erasmus

2017-11-13

Nem piros. Okkal: Igyekszem részrehajlás nélkül kifejteni a véleményemet ezzel a "lehetőséggel" kapcsolatban.

Mindenki arról beszél, hogy ez mekkora naaaaaaagy LEHETŐSÉG. Először is definiáljuk, mi is az a lehetőség. https://wikiszotar.hu/ertelmezo-szotar/Lehet%C5%91s%C3%A9g

A Wikiszótár szerintem elég kimerítően tárgyalja magát a fogalmat, úgyhogy szerintem nem fogom itt boncolgatni. Akárhogy is, a "lehetőség", mint fogalom inkább pozitív, mint negatív színben tűnik fel. Amilyen csúnya kekec-kukac vagyok, én a (szent és sérthetetlen) Erasmus rejtett árnyoldalait fogom bemutatni - a saját (laikus) szemszögemből.

Olvastam már a neten pár véleményt pro is, kontra is. Sikerült elolvasnom egy elég radikális írást is a "kontra"-táborból. Személy szerint egy kicsit nagyon radikálisnak érzem, ezért link nincsen. :D Helyette elmondom a saját különvéleményemet.

A véleményem egyértelműen kontra. Az okai a következők:

1. Egy részről nem érzem igazságosnak, hogy Magyarországon kénytelenek vagyunk legalább egy, de inkább három-négy idegen nyelven megtanulni, mert külföldi gyárosok, külföldi befektetők ültek a nyakunkra, és képtelenek legalább alapfokon megtanulni magyarul. És ugye idegen nyelvet hol lehet a legkönnyebben elsajátítani? Hát külföldön... Ha nem beszélsz legalább egy idegen nyelvet, akkor jó eséllyel semmilyen munkalehetőséged nincsen, amiből meg lehet élni. Mehetsz takarítani éjszakánként 70.000+jó esetben 20.000 forint havi fizetésért. Ez milyen választás?
2. Miért kell a fiatalokat külföldre kényszeríteni? Azt hiszem, most ezt ki kell fejtsem bővebben.
Először is, maga az Erasmus úgy van meghirdetve, mint "lehetőség". Ez fogalmilag magában foglalja azt is, hogy az embernek van választása élni, vagy NEM élni vele. A valóságban ez nincs így. A tapasztalat az, hogy a munkaerőpiacon annak van nagyobb esélye, aki fel tud mutatni külföldi tanévet, külföldi munkatapasztalatot, külföldön eltöltött időt. Könyörgöm! Ha egy országban "esélyegyenlőségről" beszélünk, akkor nem ugyanazokkal a lehetőségekkel kellene indulniuk azoknak munkavállalóknak is, akiknek nincsen külföldi munkatapasztalata? Hogy lehet az, hogy szabályosan mellőzve vannak azok, akik nem akartak, vagy nem tudtak élni ilyen Erasmusos vagy más külföldi tapasztalatszerző lehetőségekkel? Tehát érvényesül az emberek szabad akarata? NEM. Nem mert ha élsz a rád erőltetett "lehetőségekkel", akkor megélsz, ha nem akkor vállalhatod a perontakarítást. Mindegy hogy diplomás vagy-e vagy sem... Elég szomorú, hogy a fiatalok rá vannak kényszerítve arra, hogy elhagyják a saját országukat, családjukat, barátaikat, azért, hogy "LEHETŐSÉGÜK" legyen nem éhendögleni a tulajdon szülőföldjükön.
3. Egy-egy ilyen Erasmus félévvel sokat lehet bukni. Kifejezetten a párkapcsolatok vetületében mondom. Rendben van. Fél év, nem a világ. Fél évnyit, ha szigorúak vagyunk magunkhoz, így is úgy is távol vagyunk egymástól, hiszen egy vizsgaidőszak nem tréfadolog. Arra fel kell készülni. Arra tanulni kell. Ez tény. De mi van akkor, amikor a fél évből lesz egy év, meg másfél év? Úgy, hogy esélyünk sincsen esetleg összefutni akár egy fél óra-óra erejéig. Ma Magyarországon rengeteg fiatal egyedülálló. Ha állandóan kinn élünk a világban kozmopolita életet, hogy találjunk magunknak magyar kedvest? Arról nem is beszélve, hogy - és itt szeretném leszögezni hogy nem vagyok xenofób - véleményetek szerint milyen módon találjunk magyar párt magunk mellé, ha Klárika Udoval, Pistike meg Jane-nel jön össze? Tehát összefoglalva: Miért zokog a pofánk, hogy fogy a magyar népesség, amikor más országokból választunk párt, a mieinktől meg elhatárolódunk? Főleg, hogy a munkaadók előnyben részesítik a külföldi tapasztalattal/félévvel rendelkező honfitársainkat (vagy egyenesen a külföldieket, ld. finn meg francia építészmérnökök alkalmazása, amikor volt kolléganő meg teremőrködik építészmérnöki diplomával), de akik nem egyenlőbbek a többieknél, mert demokráciában élünk (állítólag)... Mondom: Nincsen azzal sem bajom, hogy más nemzetiségűvel keveredünk. Nem vagyok xenofób. Bajom azzal van, hogy (ha) MINDENKI (nem is, de elég sokan) az egzotikumot keresve szépen lassan, de biztosan eltávolodik a honfitársaitól. Esélyt sem adnak nekik... Lányoktól sokszor hallom vissza, hogy a hazai srácokban nincsen "perspektíva". De könyörgöm! Akkor az ilyenek miért itthon járnak egyetemre, miért foglalják azok elől a helyet, akik hosszútávra terveznek ebben az országban? Nyugodtan kimehetnek Oxfordba, vagy akárhova Európában, a legtöbb esetben úgysem itthon fognak dolgozni, mert beletörődtek abba, hogy az ország szarul működik, és nem hajlandóak egy szalmaszálat sem keresztbe tenni annak érdekében, hogy élhetőbb hely legyen. Ők romhalmazt látnak ebben az országban. Én, a magam agybeteg módján lehetőséget. A logisztikai központokat le kellene dózerolni, ki kellene kötni a közműveket, és újra megművelni a földeket. Ez csak egy példa... Sajnos ÉN EGYEDÜL hiába akarok kinevelni egy olyan generációt, ami megjavít ahelyett, hogy leselejtezze, nincsen párom, akivel ezt megtehetném. Aki vállalná, hogy együtt hozzunk létre valami csodálatosat. És nem, nem házicseléd kell nekem, hanem egy társ. Aki, ha kimondja az igent örök hűségre, biztos pont lehet az életemben. Jelenleg sajnos ott tartunk, hogy a piaci igényekhez alkalmazkodva felnőtt egy szépséges, csinos, kívánatos, de hervasztóan sznob, számító, jéghideg generáció. És utánuk? Utánuk a vízözön, ha nem teszünk valamit...

Természetesen nem MINDEN az Erasmus hibája. Ha nem képzelek bele semmilyen összeesküvés-elméletet, meg hasonló marhaságot, és annak könyvelem el, ami (lehetőségnek), akkor azt kell mondjam, hogy önmagában nem lenne egy rossz ötlet. Az, hogy ostoba emberek hol kezelik az szörnyű. A megvalósítás NAGYON rossz.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat